Rafila se dezice de ridicarea restricțiilor. A fost o decizie politică, nu una medicală

DE Alex Darvari | Actualizat: 15.03.2022 - 14:22
Rafila se dezice de ridicarea restricțiilor. A fost o decizie politică, nu una medicală / gov.ro

„Eu am propus eliminarea etapizată a restricțiilor. S-a considerat că nu mai e cazul”, a susținut, astăzi, ministrul Alexandru Rafila. Declarația vine în contextul în care, azi, am avut cel mai mare număr de infectări din ultimele 7 zile.

SHARE

Creșterea infectărilor în Europa poate să devină preocupantă, dacă numărul de cazuri mai mare se cuplează și cu un număr mai mare de spitalizări sau cazuri grave, declară într-un interviu la RFI ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. El explică pe de altă parte rațiunea pentru care starea de alertă nu a mai fost prelungită, ceea ce a dus la ridicarea bruscă a tuturor restricțiilor: ”Eu am propus o renunțare etapizată la aceste restricții. S-a considerat că nu mai este cazul. Nu este nici un fel de problemă (...). Probabil s-a bazat pe o analiză, nu știu să vă spun mai multe detalii, dar asta este situația, ne-o asumăm cu toții”. 

Rafila se dezice de ridicarea restricțiilor. A fost o decizie politică, nu una a medicilor

 

„Trebuie să clarificăm că nu Ministerul Sănătății a decis acest lucru, a fost o decizie a Guvernului României de a nu mai prelungi starea de alertă, iar consecința încetării stării de alertă a fost și anularea acestor restricții, care au funcționat pe durata stării de alertă.

Citește și: Numărul infecțiilor cu COVID s-a triplat în Marea Britanie după ridicarea restricțiilor: 84.000 / zi

Noi din punct de vedere profesional, medical, am continuat să recomandăm câteva lucruri pe care le considerăm esențiale în această perioadă, când există încă transmitere comunitară a infecției cu noul coronavirus, chiar dacă numărul de cazuri a scăzut, observăm că totuși câteva mii de cazuri înregistrate zilnic nu sunt puține și până această transmitere comunitară nu încetează, adică îmbolnăvirea poate să se întâmple oriunde, datorită prezenței de persoane care sunt infectate, atunci în mod evident, recomandările noastre sunt în continuare aceleași, respectiv utilizarea măștii în spațiile închise și mijloacele de transport în comun, evitarea aglomerațiilor, igiena individuală”.

Rafila nu știe pe ce baze științifice s-a decis ridicarea restricțiilor

„Probabil s-a bazat pe o analiză, nu știu să vă spun mai multe detalii, dar asta este situația, ne-o asumăm cu toții și important este să avem un mesaj către populație, consistent, inclusiv prin exemplul personal, cred că și asta e foarte important pentru toți membrii Guvernului, pentru reprezentanții autorităților publice, să dea un exemplu personal de responsabilitate, să utilizeze masca în interior și cred că putem să trecem cu bine peste această perioadă, sper ca acest trend descendent să continue și numărul de cazuri din spitale să nu înceapă din nou să crească”, a spus Rafila. 

Citește și: Cel mai mare număr de infectări COVID din ultimele 7 zile. Peste 500 de persoane sunt la ATI

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te