Probleme cu tratamentul pentru malarie: Lipsesc medicamente vitale din România

DE Alin Crișan | Actualizat: 09.02.2024 - 21:29
Probleme cu tratamentul pentru malarie: Lipsesc medicamente vitale din România - Foto: Ziarul de Iași

Probleme cu tratamentul pentru malarie! Unul dintre cele mai potente medicamente pentru prevenirea şi tratarea malariei, cu denumirea comercială Malarone, compus din atovaquone şi proguanil, lipseşte din România.

SHARE

Nu se regăseşte în momentul de faţă nici la spitalele mari din ţară, „Ziarul de Iaşi” luând pentru aceasta legătura cu reprezentanţii centrelor din Iaşi, Bucureşti şi Timişoara. 

Probleme cu tratamentul pentru malarie: Lipsesc medicamente vitale din România

Nici în cabinetele private, în care cei interesaţi să meargă într-o zonă tropicală sau sub-tropicală şi vor să fie preveniţi. Surse medicale ne-au explicat că ar trebui să existe în stocurile UNIFARM, dar nu este clar dacă poate fi distribuit în timp util către spitalele care fac această solicitare.

„Noi în momentul de faţă nu tratăm pacienţii cu malarie; îi diagnosticăm, îi stabilizăm şi sunt transferaţi la Spitalul Victor Babeş, care au specializarea de boli tropicale. Însă ştim că în momentul de faţă nu se găseşte, pentru prevenţie, dar şi tratament, malarone, nicăieri în ţară.

Dacă mergeţi la cabinetele private şi solicitaţi să luaţi medicamentele de prevenţie anti-malarice, medicii vă vor spune că v-am da Malarone, dar nu avem, şi trebuie făcută comandă din străinătate. 

Este tratamentul de bază, mai ales pe zonă de prevenţie”, a declarat dr. Adrian Marinescu, directorul medical al Spitalului de Boli Infecţioase „Marius Nasta” din Bucureşti pentru „Ziarul de Iaşi”.

La Iaşi, situaţia este şi mai complicată, explică managerul Spitalului de Boli Infecţioase, dr. Florin Roşu.

El a precizat pentru publicaţia noastră că spitalul a încercat să achiziţioneze mefloquine, un preparat aflat sub denumirea comercială Lariam, care face parte din schema din tratament din România pentru administrare împotriva malariei. 

Dar la licitaţie nu s-a prezentat niciun doritor şi aceasta a fost reluată. Managerul dă însă asigurări că în momentul de faţă dacă o persoană se prezintă cu suspiciune înaltă de malarie sau este diagnosticată cu această boală poate fi tratată la Iaşi.

Tratamentul administrat obligatoriu în primele 24 de ore

Separat, acesta a spus că există şi contracte cadre semnate cu furnizori de medicamente care să livreze, la cerere, substanţele necesare pentru tratarea pacienţilor.

Problema este că un astfel de furnizor poate aduce medicamentele în maximum 24 de ore, iar recomandarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii este ca tratamentul să fie deja început la 24 de ore de la debutul primelor simptome, altfel pacientul va ajunge în stare gravă şi starea sa poate evolua până la deces.

„Fără discuţie, da, există alternative de tratament în momentul de faţă şi spitalul nostru are cu ce să trateze aceşti pacienţi.

Cea mai importantă este diagnosticarea rapidă, iar noi avem testele rapide şi este importantă anamneza.

Dacă un pacient prezintă simptome de febră, vărsături, simptome pseudo-gripale, şi are istoric de călătorie într-o ţară tropicală sau sub-tropicală, există suspiciunea de malarie, se testează şi se administrează tratament preventiv”, a declarat dr. Florin Roşu.

Citește mai multe pe Ziarul de Iași.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te