Primele imagini de la Floreasca: Beuran a intrat în sala de operații cu ceasul la mână

DE Răzvan Chiruță | Actualizat: 09.01.2020 - 09:02

Deputatul USR Emanuel Ungureanu a publicat mai multe imagini din sala de operații de la Spitalul Floreasca, acolo unde o femeie a luat foc, din cauza unor erori medicale, potrivit anchetei Ministerului Sănătății, și a murit la scurt timp.

SHARE

„Priviți aici în ce hal se comportă SOMITATEA Beuran după ce pacienta sa a fost arsă de rezidentul lui nesupravegheat!

Beuran a intrat în sală după ce pacienta a fost arsă de rezidentul lui lăsat nesupravegheat.

Cum a intrat? Ca un nesimțit. Fără să se dezinfecteze, cu ceasul pe mână, cu echipamentul de pe secție, într-un cuvânt «ca de pe stradă»!

Așa cum îl vedeți, plin de microbi și bacterii, a pus mâna pe bolnava arsă, a contaminat câmpul operator și a participat la câteva manevre chirurgicale!

Cum poate să fie el profesor, șef de disciplină, cum să își învețe rezidenții abecedarul dezinfecției dacă el nu practică niciun protocol , nicio regulă de bun simț și este lăsat să se prefacă că se ocupă de pacienți la vârsta de 66 de ani?”, a scris Emanuel Ungureanu, pe pagina sa oficială de Facebook.

Imaginile publicate sunt de după stingerea incediului în urma căruia pacienta a suferit arsuri de 70% din suprafața corpului. O parte dintre cadrele medicale aflate în sala de operație stau cu mâinile la piept, relaxate, în timp ce doctorul Mircea Beurean verifică starea bolnavei.

Ce greșeli au făcut medicii

Ministrul Sănătății a făcut publice, marți, greșelile în lanț pe care le-au făcut cadrele medicale de la Floreasca, în urma cărora o pacientă a luat foc. O substanță care a dus la tragedie a fost folosită în cantitate de cel puțin patru ori mai mare decât ar fi fost normal.

Victor Costache, ministrul Sănătății, a spus că medicii specialiști care erau de gardă nu au intervenit in cazul acestei paciente, lăsată să sângereze și să agonizeze o noapte întreagă. Abia dimineață s-a preferat intervenția în cazul ei, însă aceasta a fost făcută doar de medicii rezidenți, fără a fi supravegheați de coordonatorii lor, așa cum prevăd procedurile.
 
„Niciun medic din echipa operatorie nu era în serviciul de gardă.
 
Avem o pacientă care a sângerat și s-a deteriorat pe parcursul nopții și s-a intervenit la 9 dimineața, iar în echipa operatorie s-a preferat intervenția cu un medic rezident și apoi medic specialist veniți de acasă, în loc să intervină medici specialiști care erau de gardă”, a declarat ministrul Sănătății.
 
Pe de altă parte, în aceeași conferință de presă de marți, organizată de ministerul Sănătății, Mioara Comana, șefa Inspecției sanitare de stat, a spus că medicul rezident care a operat-o pe pacientă a folosit o cantitate foarte mare de biocid, pe bază de etanol, pentru sterilizare, încălcându-se o regulă de protocol preoperator.
 
Mioara Comana a declarat că medicul rezident a folosit o cantitate de cel puțin patru ori mai mare de biocid pe bază de alcool, împreună cu un bisturiu electric.
 
„Acolo e specificat foarte clar cine efectuează aseptizarea câmpului cu o cantitate de maximum 50 de mililitri, dată în trei etape și, atenție, trebuie să fie foarte atenți la alergiile la iod.
 
După imaginile video la care am avut un miniacces acolo a fost vorba despre o cantitate enorm de mare, în jur de 200 de mililitri, pe puțin, care s-a folosit.
 
Într-o singură etapă! S-a dat puțin pe corp după care s-a luat o tăviță și s-a dat toată cantitatea, care s-a dus de jur împrejur.
 
Asistenta n-avea voie să facă, singurul medic care era în momentul ăla în sală”, a explicat Mioara Comana.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te