Premieră în România! Primul copil operat pe creier în semiîntuneric de o tumoră gigant

DE Alin Crișan | Actualizat: 01.06.2024 - 11:59
Premieră în România! Primul copil operat pe creier în semiîntuneric de o tumoră gigant - Foto: Profimedia Images/ Imagine cu caracter ilustrativ

Premieră în România! Primul copil operat pe creier în semiîntuneric de o tumoră gigant.

SHARE

Marian, un copil de 12 ani din județul Tulcea, a trecut printr-o intervenție chirurgicală complexă de aproximativ 5 ore, în cadrul căreia neurochirurgii au reușit să îndepărteze o tumoră de 10 cm, premieră în România. Echipa medicală, condusă de conf. univ. dr. Lucian Eva, managerul Spitalului Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iași, a realizat operație efectuată în semiîntuneric și care a salvat viața copilului.

Premieră în România! Primul copil operat pe creier în semiîntuneric de o tumoră gigant

Copilul a fost adus la Unitatea de Primiri Urgențe, unde a fost diagnosticat cu o tumoră cerebrală de dimensiuni foarte mari, care a prezentat dificultăți semnificative în stabilirea diagnosticului. După efectuarea investigațiilor necesare în spital, inclusiv a unei Rezonanțe Magnetice Nucleare, medicii au decis să realizeze o rezecție maximală a leziunii, utilizând ca substanță de contrast acidul 5-aminolevulinic.

Astfel, potrivit echipei medicale, pentru prima dată în România, a fost folosită substanța inovatoare – acidul 5-aminolevulinic (5-ALA) – la un copil, lucru care a permis identificarea și protejarea țesutului cerebral sănătos. Această substanță a jucat un rol esențial în succesul intervenției și în salvarea vieții lui Marian.

„În premieră națională, am utilizat această substanță pentru prima oară la copii. Utilizarea substanței la copii a fost o contraindicație relativă în această privință, dar există de câțiva ani studii care arată eficiența utilizării substanței, după anumite criterii, în ceea ce privește rezecția acestui tip de tumori la pacienții tineri. Din punctul nostru de vedere, operația a fost un succes. Am reușit să îndepărtăm maximal tumora.

Starea copilului este bună. Urmează să vedem ulterior rezultatul examenului anatomopatologic și tratamentul complementar pe care copilul îl va urma. Faptul că am utilizat această substanță ne-a ajutat foarte mult în a face o rezecție maximală și corectă a leziunii, fără ca acest copil să aibă deficite postoperatorii”, a declarat conf.dr. Lucian Eva.

„A fost foarte greu. De vreo trei săptămâni avea stări de somnolență, de vomă, nu mai era copilul pe care-l știam, care alerga tot timpul. La urgențe ne-a spus că e de la ochi. Am fost la ochi, iar acolo ne-au spus ni că toate simptomele sunt de la ochi.

Analizele erau bunicele, dar am zis că e imposibil ca în atâta timp să nu se depisteze exact ce are copilul. M-au trimis la Galați unde am aflat că este vorba despre o tumoare mare, cam 15% din creier. De acolo am fost trimiși la Iași pentru operație. 

Au chemat elicopterul pentru el. Eu am rugat un cumnat să mă aducă la Iași.  Când am aflat că e tumoare pe creier și că e măricică, practic m-a terminat. Mă gândeam de ce i se întâmplă unui copil de 12 ani chestia asta. El e puternic, e luptător, dar e foarte greu ca o mamă să treacă prin ceea ce am trecut. Nu doresc nimănui”, a declarat Nicoleta Miron, mama pacientului.

Citește mai multe pe Ziarul de Iași.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te