Peste 40% dintre britanici au dificultăţi financiare sau o sănătate precară din cauza pandemiei

DE Miruna Moldoveanu | Actualizat: 11.02.2021 - 16:18
Peste 40% dintre britanici se confruntă cu dificultăţi financiare sau cu o sănătate precară, în contextul pandemiei de COVID-19/FOTO: Getty

Peste 40% dintre britanici se confruntă cu dificultăţi financiare sau cu o sănătate precară, ceea ce înseamnă o creştere drastică raportat la anul precedent, în contextul pandemiei de COVID, informează joi Autoritatea de reglementare financiară britanică FCA, citată de Reuters.

SHARE

Potrivit FCA, un număr de 27,7 milioane de adulţi din populaţia totală de 67 de milioane din Marea Britanie sunt afectaţi în prezent de un nivel scăzut de rezilienţă financiară, de probleme de sănătate sau de alte evenimente negative din viaţă. În comparaţie, în februarie 2020 - cu o lună înaintea primului lockdown menit să combată pandemia - acest număr era de 24 de milioane.

Pentru realizarea studiului au fost contactate 16.000 de persoane în perioada august 2019-februarie 2020 şi 22.000 în octombrie anul trecut.

Numărul consumatorilor supraîndatoraţi, cu niveluri mici de economii sau cu venituri instabile a crescut de la 10,7 milioane la 14,2 milioane pe parcursul lui 2020, a mai constatat FCA.

În acelaşi timp, este de aşteptat ca peste 13 milioane de oameni să aibă greutăţi în asigurarea celor necesare traiului zilnic, mulţi dintre cei intervievaţi afirmând că probabil se vor îndatora şi mai mult, vor reduce şi mai mult cheltuielile de bază sau vor recurge la o bancă de alimente.

"Povara nu este distribuită în mod egal: din martie anul trecut adulţii tineri şi aparţinând BAME (de culoare, asiatici, minorităţi etnice) au devenit vulnerabili într-o proporţie peste medie", a remarcat Nisha Arora, directoare la FCA pentru politici de consum şi retail.

"Probabil lucrurile au continuat să se înrăutăţească după realizarea studiului", a menţionat Arora.

Pentru a aplana dificultăţile financiare provocate de măsurile anti-COVID-19, care au generat scăderea economică cea mai gravă din ultimii 300 de ani, guvernul le-a cerut băncilor să ofere "vacanţe" de mai multe luni de la plata ratelor la diferite forme de credite. Unul din şase britanici angajaţi în contracte ipotecare, sau 3,2 milioane de oameni, a ales amânarea plăţilor.

Expirarea acestor măsuri, în 2021, va genera probabil noi dificultăţi financiare, viceguvernatorul Băncii Angliei Sam Woods avertizând săptămâna trecută că pentru bănci partea mai grea abia urmează.

Ministrul britanic al finanţelor, Rishi Sunak, este presat să ia mai multe măsuri pentru protejarea economiei şi finanţarea luptei împotriva COVID-19 în bugetul ce urmează să fie prezentat la începutul lui martie, în condiţiile în care majorarea cheltuielilor şi scăderile de impozite se ridică deja la peste 280 de miliarde de lire (385 miliarde de dolari), menţionează Reuters, potrivit Agerpres.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te