Studiu: boala COVID acționează ca o doză de vaccin. Pentru cine e necesar rapelul

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 26.02.2021 - 18:01
Pacienții care au avut COVID au un răspuns imun mai bun după prima doză de vaccin decât ceilalți. Sursă imagine: Inquam Photos - Octav Ganea

Pacienții care au avut COVID dezvoltă un răspuns imun mai bun după vaccinarea cu prima doză de ser împotriva coronavirusului decât persoanele care nu au avut boala, arată o cercetare publicată de Medlife.

SHARE

Cercetarea analizează răspunsul imun pe care l-au avut 741 de pacienți români care s-au vaccinat împotriva coronavirusului. 85% dintre pacienți nu au avut boala COVID-19. 

Doar două persoane din eșantionul evaluat nu au dezvoltat anticorpi în urma vaccinării, respectiv 0,27%.

S-au îmbolnăvit de COVID patru persoane vaccinate cu prima doză de ser anti-COVID, dar care nu au trecut și prin boală, în timp ce persoanele care au trecut prin boală nu s-au reinfectat, după ce au primit o doză de vaccin. 

În urma rapelului, la un interval de 10-12 zile, nici una dintre persoanele imunizate nu s-a reinfectat. 

De asemenea, toate persoanele care au trecut anterior prin boală au dezvoltat un titru semnificativ de anticorpi neutralizanți anti-Spike după administrarea vaccinului, mai arată cercetarea Medlife

Citește și: De ce mai sunt persoane care se infectează cu COVID după ce s-au vaccinat împotriva bolii

Răspuns imun mai bun pentru pacienții care au avut COVID și au primit o doză de vaccin 

Cercetătorii au analizat anticorpii a 741 de persoane, 82% de la femei cu vârste cuprinse între 21 și 82 de ani și de 18% de la bărbați cu vârste între 20 și 79 de ani. Pentru a observa în dinamică evoluția titrului de anticorpi, probele au fost analizate în intervalul 18-20 zile de la administrarea primei doze de vaccin și respectiv, la 8-12 zile de la administrarea rapelului.

85% sunt persoane fără istoric de infecție COVID-19 în trecut, în timp ce 15% au trecut anterior prin boală, având confirmarea infecției prin test RT-PCR efectuat anterior.

Analiza probelor prelevate de la persoanele care nu au fost infectate cu virusul SARS-CoV-2 în trecut arată faptul că răspunsul imun rămâne scăzut înaintea rapelului, având în vedere că 48% dintre cei care au primit prima doză nu au dezvoltat anticorpi anti-Spike IgG într-o concentrație mai mare de >=80AU/ML în intervalul 18-20 de zile de la administrarea vaccinului. Totodată, specialiștii au identificat și o persoană care nu a dezvoltat deloc anticorpi în acest interval. În schimb, s-a observat că procentul persoanelor care au dezvoltat anticorpi anti-Spike IgG într-o concentrație >=80AU/ml, deși nu au trecut anterior prin boală, crește considerabil, la 99,5%, la 8-12 zile de la administrarea celei de-a doua doze. Totuși, există o persoană care nu dezvoltat anticorpi nici în acest interval de la rapel.

La cei care nu au trecut prin boală, rapelul creează un răspuns imun de durată 

„Cele trei vaccinuri care se administrează în acest moment în România nu sunt identice ca structură de determinant antigenic, dar toate trei vor sensibiliza celulele imune și vor genera anticorpi anti-S (Spike). La prima doză de vaccin, la un organism care nu a mai fost în contact cu virusul SARS-CoV-2, este de așteptat ca răspunsul imun să nu fie foarte intens și prelungit. În schimb, a doua doză vine să „întărească” memoria celulelor producătoare de anticorpi, astfel încât răspunsul imun să fie de durată și suficient de puternic pentru a neutraliza o viitoare infecție virală”, a explicat medicul Bogdan Dabu, implicat în cercetare. 

Pe de altă parte, în cazul persoanelor confirmate anterior cu infecție COVID-19, specialiștii MedLife atrag atenția că titrul de anticorpi neutralizanți este semnificativ, încă din primele zile după administrarea primei doze de vaccin. Acest lucru întărește ipoteza lansată de alte grupuri de cercetători din Europa și SUA, conform căreia o singură doză de vaccin ar putea fi eficientă pentru persoanele care au trecut prin boală. De altfel, pe eșantionul studiat de specialiștii MedLife toate persoanele care au trecut anterior prin infecție aveau dezvoltat un titru ridicat de anticorpi neutralizanți în intervalul 18-20 zile de la prima doză.

„În urma infecției cu SARS-CoV-2 pot fi detectați atât anticorpi anti-N, cât și anticorpi-S, aceștia fiind un marker specific al “întâlnirii” dintre virus și organismul gazdă. Însă, ce ne atrage atenția este titrul de anticorpi anti-S dezvoltat în urma vaccinării de persoanele care au trecut prin boală comparativ cu cele care nu au intrat în contact cu virusul până la momentul vaccinării. Astfel, observăm că cei din prima categorie pot dezvolta după administrarea primei doze un titru de anticorpi semnificativ mai mare decât al celor care nu au trecut prin boală”, a adăugat medicul. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te