Orezul brun, toxic pentru organism. Ce substanță conține și de ce e mai sănătos cel alb?

DE Florentina Enache | Actualizat: 15.04.2025 - 13:31
Orezul brun, toxic pentru organism. Ce substanță conține și de ce e mai sănătos cel alb? - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Orezul brun, toxic pentru organism. Ce substanță conține și de ce e mai sănătos cel alb? - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Orezul brun, toxic pentru organism. Ce substanță conține și de ce e mai sănătos cel alb? - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Orezul brun, toxic pentru organism. Ce substanță conține și de ce e mai sănătos cel alb? - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)

Orezul brun, toxic pentru organism. Ce substanță conține și de ce e mai sănătos cel alb? Ce au descoperit oamenii de știință?

SHARE

Datorită concentrației sale bogate de fibre și alte substanțe nutritive, orezul brun a fost adesea considerat o alternativă mai sănătoasă la orezul alb.

Dar un studiu recent arată că cel brun conține cantități semnificativ mai mari de arsenic - substanța chimică toxică.

Citește și: Este sau nu orezul bun pentru a-ți repara telefonul căzut în apă? În ce condiții îl poți folosi?

Orezul brun, toxic pentru organism. Ce substanță conține și de ce e mai sănătos cel alb?

Cercetătorii au analizat datele probelor de orez și au constatat că orezul brun conține cu 24% mai mult arsenic și cu 40% mai mult arsenic anorganic - un cancerigen cunoscut - decât orezul alb, scrie The New York Post.

Orezul brun, toxic pentru organism. Ce substanță conține și de ce e mai sănătos cel alb? - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)

Consumul cronic de arsenic poate duce la probleme ale pielii și probleme digestive, precum și la un risc crescut de diabet, cancer și boli cardiovasculare.

Citește și: Rondelele de orez, un aliat sau un dușman împotriva kilogramelor în plus? Pericolul ascuns

Organizația Mondială a Sănătății notează că expunerea la arsenic în copilăria timpurie „a fost legată de impactul negativ asupra dezvoltării cognitive și de creșterea deceselor la adulții tineri”.

Cercetătorii studiului au observat că „există un risc potențial de expunere nocivă la arsenic din orezul brun în rândul copiilor sub vârsta de cinci ani”, având în vedere că aceștia pot mânca mai multă mâncare în raport cu greutatea lor corporală decât adulții.

Citește și: Ce trebuie să faci cu orezul înainte de a-l găti? Nu mulți țin cont de acest lucru. Ce pot păți

Orezul brun tinde să acumuleze niveluri mai ridicate de arsenic deoarece elementul toxic se concentrează în straturile exterioare ale bobului, care sunt păstrate în orezul brun, dar eliminate în timpul procesării orezului alb.

Aceasta înseamnă că, deși orezul brun poate oferi mai multe fibre și substanțe nutritive, el furnizează și o doză mai mare de arsenic.

Dar nu intrați în panică - cercetătorii au observat că „expunerea majorității americanilor din cadrul analizei nu a atins un nivel care să reprezinte un motiv de îngrijorare în ceea ce privește riscurile crescute de efecte nocive asupra sănătății”.

Ca atare, ei nu vă spun să evitați complet orezul brun. Experții recomandă doar diversificarea opțiunilor de cereale și utilizarea unor metode de gătit care pot reduce conținutul de arsenic - cum ar fi clătirea completă a orezului și gătirea acestuia în exces de apă - în special pentru copiii mai mici.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te