Ce trebuie să faci cu orezul înainte de a-l găti? Nu mulți țin cont de acest lucru. Ce pot păți

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 21.09.2023 - 15:42
Orezul trebuie spălat înainte de a-l prepara Foto: Pixabay.com (Imagine cu rol ilustrativ)
Orezul trebuie spălat înainte de a-l prepara Foto: Pixabay.com (Imagine cu rol ilustrativ)

Orezul este unul dintre cele mai apreciate alimente. Se poate găti în nenumărate moduri și, mai mult, poate fi folosit în tratamentul afecțiunilor digestive. Cu toate acestea, trebuie să fim foarte atenți atunci când îl punem la fiert

SHARE

Acum orezul pare perfect în pachetele de pe rafturile supermarketurilor. Însă un gest simplu ne-ar putea feri de multe probleme de sănătate.

Mulți îl pun la fiert direct din pungă. Specialiștii ne îndeamnă să ne gândim de două ori înainte de a face acest gest. Cel mai bine ar fi să-l spălăm înainte.

Ce trebuie să faci cu orezul înainte de a-l găti? Nu mulți țin cont de acest lucru. Ce pot păți

Prin spălare se îndepărtează amidonul care face să se lipească orezul. Dar pentru risotto tocmai amidonul este necesar. Însă clptirea boabelor de mai multe ori cu apă spală reziduurile de pesticide și arsen, scrie Die Presse.

Deci, ce să facem?

Apoi, clătește orezul în mai multe ape reci, repetând acest proces până când apa de clătire devine din ce în ce mai limpede. Acest pas ajută la eliminarea excesului de amidon și a particulelor nedorite, ceea ce contribuie la obținerea unui orez perfect fiert și puțin lipicios, scrie ego.ro.

De ce trebuie să scapi de arsenicul din orez

Arsenicul este un element găsit în natură, dar şi în produsele create de către oameni, inclusiv în unele pesticide. El este absorbit de plante pe măsură ce cresc şi astfel ajunge în alimentele pe care le consumăm.

Acesta poate să schimbe felul în care celulele comunică, să reducă abilităţile lor de funcţionare, să joace un rol important în apariţia diabetului, a cancerului, a bolilor vasculare şi a celor de plămâni.

Orezul prezintă particularitatea de a reține o cantitate mai mare de arsenic din sol. Acest element se fixează pe transportorii de siliciu ce compun învelișul orezului. În plus, solubilitatea arsenicului crește în solurile mlăștinoase, sărace în oxigen, precum cele în care se realizează culturile de orez. Astăzi, nivelurile de arsenic din sol sunt mult mai ridicate, mai ales în regiunile industrializate sau în cele contaminate cu pesticide, scrie smartliving.ro.

Citește și: Sute de tone de alimente contaminate au fost retrase de pe piaţă în acest an

Pentru a evita contaminarea cu arsenic, Comisia Europeană a stabilit, începând cu ianuarie 2016, nivelurile maxime acceptate ale acestui element în orez și produsele realizate din această cereală. Astfel, nivelul As din produsele destinate bebelușilor și copiilor mici va fi de 100 µg/kg și de 300 µg/kg în produsele din orez precum biscuiți sau prăjituri. Pentru orezul comercializat în magazine, limita maximă acceptată este de 200 µg/kg

Cât timp trebuie să fierbi orezul

Orezul este un aliment de bază în multe bucătării din întreaga lume și este adesea consumat în România sub diverse forme. Fie că îl gătim că garnitură, pilaf, risotto sau chiar desert, este important să cunoaștem corect timpul de fierbere pentru a obține rezultate delicioase.

În cele ce urmează, vom explora diferitele tipuri de orez și timpul recomandat pentru a le fierbe, astfel încât să putem pregăti preparate savuroase cu acest ingredient versatil:

  • Orezul alb este cel mai comun tip de orez și are un gust ușor și o textură pufoasă atunci când este gătit. În plus, acesta se fierbe în aproximativ 20 de minute.
  • Orezul prefiert a fost parțial gătit înainte de a fi ambalat, ceea ce îl face să se gătească mai rapid decât orezul obișnuit, iar timpul de fierbere este mai scurt, în jur de 10-15 minute.
  • Orezul brun este cunoscut pentru conținutul său ridicat de fibre, vitamine și minerale și are o textură mai densă și un gust bogat.
    Timpul de fierbere este mai lung decât cel al orezului alb și de obicei se situează în jurul a 40-45 de minute.
  • Orezul sălbatic este o specie diferită, are boabe lungi și subțiri, iar timpul de fierbere variază, dar în general necesită aproximativ 45-60 de minute pentru a fi gătit complet.
Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te