Oficial, România nu mai are paturi ATI pentru bolnavii de COVID. Începe loteria trierii bolnavilor

DE Alexandru Pop | Actualizat: 20.09.2021 - 21:08
Oficial, România nu mai are paturi ATI pentru bolnavii de COVID. Începe loteria trierii bolnavilor/FOTO: Facebook/RO Vaccinare

La terapie intensivă erau internaţi duminică, 19 septembrie, 849 de pacienţi, dintre aceştia 18 fiind copii. Oficial, însă, spitalele din România nu au decât 815 paturi ATI pentru bolnavii de COVID, așa cum au arătat, în exclusivitate pentru Newsweek România, responsabilii GCS.

SHARE

Pe 8 septembrie, Grupul de Comunicare strategică a arătat, la cererea Newsweek România, că "În urma monitorizării aplicației ALERTE.MS, de către Centrul Național de Conducere și Coordonare a Intervenției (CNCCI), din totalul de 815 paturi ATI COVID-19 regăsite la nivel național, 426 sunt ocupate, cu mențiunea că situația este dinamică."

Într-adevăr, situația a fost atât de dinamică încât, în 11 zile, au mai apărut 423 de bolnavi de COVID. Pe datele existente la începutul lunii, 34 de pacienți nici nu ar fi avut unde să fie internați.

Citește și: EXCLUSIV Avem 815 paturi ATI pentru bolnavii COVID, jumătate ocupate. Trei spitale, în pregătire

Totuși, conform aceluiași răspuns al GCS invocat anterior, "în perioada imediat următoare se vor operaționaliza noi paturi destinate ATI COVID-19, în cadrul Institutului National de Boli Infecțioase Matei Balș, respectiv Spitalul Clinic de Urgență Sf Pantelimon din Capitală, iar o Unitate de Terapie Intensivă Mobilă va fi operaționalizată la Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta, în zilele care urmează.

Concomitent vor avea loc detașări de personal specializat în scopul acordării asistenței medicale de specialitate pacienților confirmati COVID-19, internați pe Secțiile ATI".

Nu este clar, însă, în acest moment, câte paturi noi la ATI pentru pacienții COVID au fost făcute disponibile. Cum creșterea zilnică la terapie intensivă este de aproximativ 40 de cazuri, situația se anunță extrem de gravă.

De altfel, în multe județe, deja sunt cozi de ambulanțe la spitalele de infecțioase.

Citește și: FOTO Coadă de ambulanţe la Infecţioase. Nu mai este nici un loc liber

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.