O tărie înainte sau după masă: adevărul despre efectele alcolului asupra stomacului. Este benefic?
Mulți români obișnuiesc să tragă o tărie înainte sau după masă, crezând că ajută digestia. Dar ce spun medicii despre acest obicei?
Sărbătorile de Crăciun sunt în mod tradițional un moment de sărbătoare: mâncăruri tradiționale precum curcan, cârnați sau raclette sunt adesea urmate de clasicul digestiv.
Pentru mulți, face pur și simplu parte din tradiție – pentru alții, este pentru că ar trebui să ajute la digerarea meselor bogate.
O tărie înainte sau după masă: adevărul despre efectele alcolului asupra stomacului. Este benefic?
Dar este alcoolul cu grad ridicat de alcool într-adevăr lucrul potrivit? Noile descoperiri ale experților în nutriție arată că digestivele, cum ar fi brandy-ul de fructe, bitter-ul din plante sau schnapps-ul limpede, sunt mai degrabă mit decât medicament.
Deși consumul de alcool relaxează mușchii stomacului, reducând subiectiv senzația de greutate după masă, „alcoolul cu conținut ridicat de alcool întârzie de fapt golirea gastrică și inhibă digestia, deoarece organismul este ocupat în principal cu descompunerea alcoolului”, spune Dr. Bernhard Mayr, medic șef la Clinica Salzkammergut din Gmunden.
Citește și: VIDEO Ce băutură se elimină cel mai rapid din organism. În cât timp puteți conduce în siguranță
Pe termen lung, consumul regulat de alcool poate chiar contribui la probleme digestive și poate avea un impact negativ asupra sănătății.
Oricine dorește să facă ceva cu adevărat benefic pentru digestie după o masă copioasă de sărbători ar trebui să opteze pentru exerciții fizice ușoare, cum ar fi o plimbare, în loc de clasicul shot de băutură alcoolică.
Citește și: Ai băut o bere și vrei să conduci? Un polițist a testat ce alcoolemie afișează etilotestul
Și: Ceaiul sau apa susțin, de asemenea, procesul digestiv mai bine decât alcoolul. Un shot de schnapps poate fi considerat cu siguranță o delicatesă, dar nu un remediu.