O nouă tranşă de vaccin AstraZeneca, de peste 43.000 de doze, ajunge în România

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 19.03.2021 - 09:29
O nouă tranşă de vaccin AstraZeneca, de peste 43.000 de doze, ajunge în România. / Foto: nbcnews.com

Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a anunţat că o nouă tranşă de vaccin AstraZeneca, de peste 43.000 de doze, ajunge în România.

SHARE

"43.200 doze de vaccin AstraZeneca vor ajunge în 19 martie a.c., la Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”. Transportul este asigurat de firma producătoare, iar dozele de vaccin vor fi aduse în Bucureşti pe cale terestră", a transmis CNCAV.
 
Dozele vor fi depozitate la Centrul Naţional de Stocare, iar în perioada următoare vor fi distribuite în centrele regionale existente la nivel naţional. 

Citește și:

Experți norvegieni: Un răspuns imunitar puternic, cauza cheagurilor după vaccinarea cu AstraZeneca

CNCAV decide ce se va întâmpla cu cele 4.200 de doze de vaccin din lotul ABV2856, carantinat din precauţie

CNCAV a precizat că va decide vineri ce se va întâmpla cu cele 4.200 de doze de vaccin din lotul ABV2856, carantinat din precauţie la data de 11 martie 2021, informează news.ro.
 
În cursul zilei de joi, Agenţia Europeană a Medicamentului a transmis că beneficiile vaccinului AstraZeneca-Oxford sunt mai mari decât riscurile, însă continuă să studieze legătura între vaccin şi formarea unor cheaguri de sânge la persoane vaccinate cu acest vaccin. 
 
După acest anunţ mai multe state care suspendaseră vaccinarea cu AstraZeneca au reluat vaccinarea cu acest ser. 

Citește și:

VIDEO Agenţia Europeană a Medicamentului: Vaccinul AstraZeneca este ”sigur şi eficient”
 
În 8 martie, în urma recomandărilor Grupului Ştiinţific şi Medical din cadrul Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19, a Ministerului Sănătăţii şi a Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), s-a luat decizia renunţării la limita de vârstă pentru administrarea vaccinului produs de compania AstraZeneca.
 
Începând din 15 martie, au fost operaţionalizate listele de aşteptare pentru programarea la vaccinare împotriva COVID-19, atât în centrele de vaccinare deja existente, cât şi cele care vor fi operaţionalizate în luna aprilie. După epuizarea sloturilor disponibile din centrele de vaccinare, se activează lista de aşteptare.
 
Notificarea persoanelor aflate pe lista de aşteptare se va realiza în funcţie de categoriile de vaccinare stabilite ca prioritare, conform Strategiei naţionale de vaccinare, şi ordinea cronologică de înscriere, după cum urmează:

- persoanele din categoria 2a (populaţia de risc), cu vârsta peste 65 de ani sau cu boli cronice;
- persoanele din categoria 2b (lucrători din domenii esenţiale);
- persoanele eligibile pentru etapa a III-a de vaccinare (populaţia generală).
 
Beneficiarul va avea posibilitatea să se programeze la vaccinare, iar dacă nu există locuri disponibile în centrul ales, poate opta pentru înscrierea pe lista de aşteptare aferentă centrului respectiv. Ulterior, locurile libere dintr-un anumit centru de vaccinare vor fi disponibile doar pentru persoanele înscrise în lista deschisă pentru acel centru, cu respectarea prioritizării: 75% persoane din cadrul populaţiei cu risc şi 25% lucrători din domenii esenţiale, iar în centrele în care rămân locuri libere vor putea să se programeze persoanele din etapa a III-a.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.