Numeroase farmacii ar putea fi obligate să se închidă forțat în 2024. Cum se explică? Guvernul a anunțat care e motivul acestor schimbări, care se prefigurează, conform unui nou proiect de lege.
Legea 266/2008 a farmaciei stabilește acum că înființarea unei farmacii comunitare, în mediul urban, se face în funcție de numărul de locuitori.
Numeroase farmacii s-ar putea închide anul viitor
Astfel, în București, poate exista o farmacie la 3.000 de locuitori, în orașele reședință de județ, o farmacie la 3.500 de locuitori, iar în celelalte orașe, o farmacie la 4.000 de locuitori.
Astfel, într-un oraş cu 100.000 de locuitor nu pot exista decât 25 de farmacii, iar într-unul cu 40.000, doar 10. Acum, noul proiect stabileşte reguli de distanţă minimă între aceste farmacii.
Astfel, „distanța minimă de amplasare a farmaciilor comunitare va fi de minimum 500 m, în aceeași localitate”.
Citeşte şi: Farmaciştii intră în grevă. Sunt mari probleme cu deconturile şi cu alocarea fondurilor
Este neclar cum va fi aplicată şi cum va funcţiona punerea în legalitate a noului act normativ, dacă va fi promulgat.
Spre exemplu, sunt reţele mari de farmacii care şi-au făcut calcule, business plan-uri, deschizându-şi magazine, pe vadurile comerciale existente. Astfel, există intersecţii, în oraşe, unde sunt 2-3 farmacii.
Citeşte şi: Peste 500 de farmacii, controlate pentru fentanyl după arestarea farmacistului traficant de droguri
Cum se decide care farmacie sau farmacii pleacă şi care rămâne într-un anumit punct? Această regulă pentru amplasarea farmaciilor se va aplica atât în mediul urban, cât și în cel rural.
Mai există şi o altă problemă, pentru cei bolnavi sau pentru aparţinătorii acestora: să zicem că nu găseşti un medicament la o anumită farmacie. Ce faci, mergi jumătate de kilometru, până la următoarea farmacie, în speranţa că acolo îl găseşti?