Ministerul Sănătății a făcut modificări în Ordinul privind modul în care trebuie să acționeze direcțiile de sănătate publică, spitalele, medicii de familie și ambulanțele în cazul pacienților confirmați cu COVID-19. Acestea au apărut în Monitorul Oficial de duminică.
Persoanele care au simptome specifice infectării cu coronavirus trebuie să se testeze pentru confirmarea bolii.
Citește și: Numărul pacienților cu COVID internați în spitale a crescut cu 200 față de ieri, la 2.800 | Newsweek Romania
Pentru testare, acestea se pot adresa: medicului de familie; unui laborator care efectuează teste pentru detecția virusului SARS-CoV-2, prin NAAT/RT-PCR, respectând algoritmul de testare sau prin utilizarea testelor antigenice rapide; unei farmacii care efectuează teste rapide pentru detecția virusului SARS-CoV-2; sistemului național unic pentru apeluri de urgență 112*; camerei de gardă a unui spital (UPU/CPU).
Simptomele specifice infectării cu COVID, conform Institutului Național de Sănătate Publică (INSP), sunt următoarele: tuse, febră, scurtarea respirației, debut brusc al anosmiei, ageuziei sau disgeuziei (lipsă miros, gust sau alterarea gustului), mai rare - cefalee, frisoane, mialgii, astenie, vărsături și/sau diaree, iar pentru copiii până în 16 ani - și vărsături și diaree.
Dacă persoana are nevoie de oxigenoterapie, va fi transportată la spital cu ambulanța.
O persoană cu simptome de COVID, cu test rapid negativ, va fi testată PCR
Ordinul MS prevede că, dacă o persoană care are simptome specifice infectării cu coronavirus are rezultat negativ, aceasta va fi testată RT-PCR.
Pacienții simptomatici și cu imagine radiologică/CT sugestivă, fără altă cauză aparentă, sunt asimilați pacienților COVID-19, vor fi ținuți în izolare și li se va efectua un alt test NAAT/RT-PCR la interval de circa 24 de ore de la primul test.
Persoanele aflate în perioada de 180 de zile de la data primului test pozitiv nu vor fi testate pe baza definiției de caz stabilite de Institutul Național de Sănătate Publică pentru diagnosticul infecției cu virusul SARS-CoV-2, cu excepția persoanelor care prezintă simptomatologie sugestivă. Dacă persoanele se retestează în perioada de 180 de zile de la data primului test pozitiv și au un rezultat pozitiv, nu se consideră o nouă infecție, cu excepția situației în care acestea prezintă simptomatologie sugestivă.
Ce trebuie să facă o persoană confirmată cu COVID, în funcție de locul testării
- Persoanele care au testele pozitive efectuate în farmacie, laborator sau de către echipajele serviciului de ambulanță județean/al municipiului București și Ilfov au obligația de a contacta și informa medicul de familie căruia îi vor prezenta
rezultatul. În cazul în care pacientul nu are medic de familie, acesta se va adresa direcției de sănătate publică.
Medicul de familie are obligația luării în evidență și monitorizării stării de sănătate a persoanelor testate pozitiv și transmite direcției de sănătate publică fișa de monitorizare a persoanei izolate.
— Pacienții internați în unități sanitare care au fost testați cu rezultat pozitiv vor fi izolați imediat în zonele destinate pacienților cu COVID-19.
— Persoanele simptomatice care se prezintă în camera de gardă a unui spital (UPU/CPU) și sunt testate cu rezultat pozitiv, în funcție de forma de boală și prezența/absența factorilor de
risc, acestea vor fi direcționate în centrele de evaluare pentru evaluare și conduita terapeutică.
Perioada de izolare, diferită pentru pacienții cu COVID vaccinați și cei nevaccinați
Pacienții asimptomatici vor fi izolați la domiciliu și monitorizați prin medicul de familie pentru o perioadă de 10 zile pentru persoanele nevaccinate și 7 zile pentru cele vaccinate sau trecute prin boală în perioada ultimelor 180 de zile.
Pacienții simptomatici vor fi evaluați clinic de către medicul de familie și, după caz, imagistic și biologic de medicii specialiști din centrele de evaluare. La centrul de evaluare se pot prezenta doar persoanele cu un rezultat pozitiv. La nivelul centrului de evaluare, pacienții sunt evaluați, sunt identificați factorii de risc, pacienților li se explică rezultatele de laborator.
Factorii de risc sunt:
• boli cardiovasculare, inclusiv HTA;
• diabet zaharat tip 1 și 2;
• obezitate cu indice de masă corporală peste 30%;
• boli respiratorii cronice, inclusiv astmul bronșic;
• insuficiență renală cronică, pacienții cu dializă cronică;
• hepatopatii cronice;
• imunodepresii semnificative, inclusiv boli neoplazice, transplant de organ sau de celule stem,
talasemie, anemie falcipară, terapie imunosupresoare sau SIDA;
• vârsta peste 65 de ani.
Pacienții fără factori de risc care au manifestări clinice ușoare COVID-19, care nu necesită oxigenoterapie, vor fi izolați la domiciliu pentru o perioadă de 10 zile pentru persoanele nevaccinate și 7 zile pentru cele vaccinate sau trecute prin boală în perioada ultimelor 180 de zile și tratați și monitorizați la domiciliu prin intermediul medicului de familie.
Pacienții fără factori de risc care au manifestări clinice medii COVID-19, care nu necesită oxigenoterapie, vor fi izolați la domiciliu pentru o perioadă de 10 zile pentru persoanele nevaccinate și 7 zile pentru cele vaccinate sau trecute prin boală în perioada ultimelor 180 de zile și vor fi monitorizați ulterior la domiciliu prin intermediul medicului de familie.
Pacienții cu COVID-19 monitorizați la domiciliu vor fi îndrumați de urgență pentru investigare în centrele de evaluare, în vederea internării/inițierii tratamentului specific, prin intermediul serviciului 112, în situația existenței următoarelor simptome:
• febră înaltă persistentă mai mult de 5 zile sau care reapare după o perioadă de afebrilitate;
• tuse seacă intensă sau care se accentuează;
• SaO2 < 94% la pacientul fără afectări respiratorii anterioare COVID-19;
• dispnee nou apărută sau accentuarea unei dispnei preexistente;
• dureri toracice la inspirul profund;
• astenie marcată;
• mialgii intense.
Pacienții care nu necesită oxigenoterapie care au manifestări clinice ușoare sau medii de COVID-19 și care au factori de risc vor fi direcționați prin intermediul serviciului 112 sau se vor deplasa individual, cu evitarea utilizării transportului în comun, pentru a fi evaluați în centrele de evaluare, pentru a se decide dacă au indicații/contraindicații de administrare de medicație antivirală și dacă necesită internare de zi sau continuă.
Antiviralele de administrare orală se pot prescrie pentru administrare la domiciliu doar dacă sunt îndeplinite simultan următoarele condiții:
— se inițiază la pacienți în primele 7 zile de boală (faza virală a bolii);
— sunt prescrise de către medicul care a evaluat pacientul, după evaluare corespunzătoare pentru excluderea contraindicațiilor: clinică, biologică, imagistică;
— continuarea monitorizării pacientului de către medicul de familie pe parcursul tratamentului și ulterior până la vindecare.
Antiviralele orale se administrează în regim ambulatoriu, doar pe bază de prescripție medicală.
În schimb, medicația antivirală cu administrare parenterală se utilizează doar în mediul spitalicesc. Anticorpii monoclonali pot fi administrați în centrele de evaluare în regim de spitalizare de zi.
Vor fi direcționați la spital prin intermediul serviciului 112 pentru a fi internați următoarele categorii de pacienți:
a) pacienții care prezintă semne de agravare legate de infecția cu SARS-CoV-2 sau au o decompensare a bolii de fond în timpul monitorizării la domiciliu.
b) pacienții care necesită oxigenoterapie, care au manifestări severe de COVID-19 sau cei care necesită suport al unei/mai multor funcții vitale și/sau au sepsis/șoc septic (cu stare critică).
Excepție vor face doar cei care vor refuza internarea, refuz exprimat în scris, în pofida informării privind riscurile evolutive.
c) pacienții care nu au manifestări severe determinate de COVID-19, dar care au alte afecțiuni care impun asistență spitalicească din cauza imposibilității acestora de a fi tratați și monitorizați eficient la domiciliu.
Pacienții simptomatici vor fi izolați, în funcție de deciziile luate în evaluare la domiciliu/unitatea sanitară care asigură asistența medicală a pacienților cu COVID-19, pentru o perioadă de 10 zile pentru persoanele nevaccinate și 7 zile pentru cele vaccinate sau cele trecute prin boală în perioada ultimelor 180 de zile.