Ministrul Sănătății se laudă cu o măsură contestată de medici

DE Petre Bădică | Actualizat: 10.01.2019 - 19:20

 PSD a anunțat că Darius Vâlcov va analiza modul în care a fost îndeplinit „Programul de guvernare”, iar realizările vor fi trecute într-o carte.  

SHARE

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a fost cel dintâi membru al executivului care a anunțat că are cu să se laude în volumul omagial al PSD.

„La capitolul sănătate raportul va avea mai multe realizări… Este vorba de eliminarea comisiilor pentru aprobarea medicamentelor oncologice și a procedurilor scumpe. Știți că existau acele comisii naționale care acum nu mai există, iar aprobarea ține de resortul fiecărui medic”, a susținut ministrul sănătății, Sorina Pintea, în direct la Realitatea TV.  

Doctorii, țapi ispășitori

Într-un articol din vara anului trecut, Newsweek România a vorbit cu medici oncologi. Aceștia s-au declarat nemulțumiți exact de inițiativa Ministerului Sănătății. „La început, am salutat retragerea comisiilor de experți de la CNAS pentru că, astfel, pacienții cu boli cronice scăpau de birocrație și câștigau timp. Apoi, ne-am dat seama că prin această măsură s-a eliminat un filtru important și responsabilitatea prescrierii tratamentelor a căzut exclusiv în responsabilitatea medicului“, a explicat pentru Newsweek România Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor  Bolnavilor de Cancer (ABC). Dat fiind că, în acest fel, responsabilitatea a căzut exclusiv pe umerii medicilor oncologi, aceștia preferă să prescrie cu 30% mai puține scheme de tratament scumpe pentru chimioterapie. Diferența între o schemă de tratament ieftină și una scumpă poate varia între câteva sute de lei și câteva zeci de mii de lei.  

Experții fără expertiză

Aceste comisii puteau fi considerate un soi de „second opinion“, întrucât cancerul este o boală complexă, strategiile terapeutice se schimbă la perioade scurte de timp, pe măsură ce se publică rezultate ale diverselor studii clinice, iar pe piață apar tot mai multe medicamente noi.

Teama doctorilor că le-ar putea fi imputat costul tratamentelor este amplificată de faptul că alegerea tratamentului pentru chimioterapie este controlată de experți ai Curții de Conturi, care nu au competențe medicale. „Unii medici au scăzut valoarea medicamentelor anticanceroase prescrise și cu 80%, dar o medie cred că este undeva la 30%. Asta pentru că protocoalele impuse de Ministerul Sănătății, după care trebuie prescrisă medicația pentru chimioterapie, sunt destul de vagi și pot fi interpretabile. Medicilor le este teamă că schema de tratament, în valoare de mii și zeci de mii de euro, le poate fi imputată“, ne-a precizat un medic oncolog. Reamintim că, Guvernul a anunțat că a eliminat comisiilor de experţi de la nivelul caselor de asigurări de sănătate judeţene şi de la nivelul casei naționale, motivând că demer­sul va duce la creşterea accesului pacientului la medicamente încă din momentul diagnosticării. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te