Ministerul Sănătății: Internările cu programare vor fi limitate în următoarea perioadă

DE Adelina Sahlean | 10.03.2020 - 14:27

Ministerul Sănătății anunță că, în perioada următoare, în spitalele coordonate de minister vor fi limitate internările programate, în raport cu gradul de ocupare al paturilor, iar în funcție de dinamica situației legată de infectarea cu coronavirus.

SHARE

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), secretarul de stat Raed Arafat, a declarat, în Comisia de sănătate din Camera Deputaților, că într-o situație „foarte critică”, există chiar posibilitatea ca statul să rechiziționeze inclusiv entități private în care să fie tratați pacienții.

„Există un număr mare de paturi de ATI, dar cu grad de ocupare mare. (…) Într-o situație foarte critică, se poate face rechiziționarea unor entități chiar private care să trateze pacienții, pe lângă spitalul militar pe care îl avem. Entitățile rechiziționate vor fi folosite până la finalizarea situației critice. Nu există limite să găsim soluții”, a afirmat Raed Arafat.

Marți a fost activat Centrul Operațional de Coordonare de la nivelul Ministerului Sănătății, care va furniza la zi informațiile legate de stocurile de medicamente, echipamente și dezinfectanți, cadrele medicale implicate în acțiunile pentru limitarea infecției cu coronavirus, numărul paturilor libere în secțiile de boli infecțioase și ATI.

„Centrul Operațional ne va furniza situația la zi toate informațiile utile și vitale pentru stabilirea măsurilor corecte pentru fazele epidemice în care ne aflăm. Vom cunoaște stocurile de medicamente, echipamente medicale și dezinfectanți existente la nivel național în spitale, numărul cadrelor medicale implicate în acțiunile pe care le derulăm pentru limitarea răspândirii infecției, numărul paturilor libere în secțiile de boli infecțioase și ATI, astfel încât să putem acționa coordonat”, a declarat ministrul Victor Costache care a fost în această dimineață în Centrul de Coordonare și a susținut o videoconferință cu cei implicați, potrivit unui comunicat remis presei de Ministerul Sănătății.

Cu această ocazie ministrul Costache a prezentat Planul de măsuri pentru pregătirea spitalelor, in contextul actual COVID-19.

„Astfel, în perioada următoare, în spitalele coordonate de Ministerul Sănătății vor fi limitate internările programate, în raport cu gradul de ocupare al paturilor (inclusiv paturi ATI) și evolutia epidemiologica locală. În funcție de dinamica situatiei se va putea decide chiar interzicerea internarilor programate”, precizează sursa citată.

Spitalele vor raporta zilnic in sistemul electronic centralizat al Centrului de coordonare situația ocupării paturilor.

Ministerul precizează că se va asigura o comunicare publică adecvată pentru ca, în această perioadă, publicul să se adreseze spitalelor doar pentru situații de urgență, pentru că se urmărește evitarea aglomerărilor în unitățile sanitare.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te