Medicul Virgil Musta: Pacienţi care se simţeau bine nu au rămas în spital, apoi au ajuns la ATI

DE Alex Darvari | Actualizat: 20.08.2020 - 10:03

Medicul Virgil Musta de la Spitalul de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” din Timişoara afirmă că evaluarea pacienţilor simptomatici a permis doctorilor încadrarea într-o formă clinică a bolii, astfel încât terapia să fie una personalizată. Esențială este evaluarea precoce.

SHARE

La Timişoara au fost pacienţi care se simţeau bine şi au ales să nu rămână spitalizaţi, apoi au ajuns la Terapie Intensivă, relatează medicul, care precizează şi că tratamentele pot fi administrate doar în anumite ferestre de timp, iar dacă acestea sunt depăşite, tratamentul nu mai este la fel de eficient.

“Am avut pacienţi care se simţeau bine, nu aveau simptome de COVID-19 sau erau uşor simptomatici, şi au ales să plece acasă. După patru - cinci zile, s-au decompensat rapid şi, din păcate, au ajuns în Secţia de Terapie Intensivă”, spune medicul Virgil Musta, şeful Clinicii de Boli Infecţioase 2 din cadrul Spitalului de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie ”Dr. Victor Babeş” Timişoara, într-un comunicat de presă, de miercuri, al unităţii medicale.
 
Potrivit doctorului, elementele care arată că ”boala poate evolua spre o formă severă sunt : limfopenia, creşterea proteinei C reactivă, a feritinei, a lactatului şi a D-Dimerilor”.
 
“Evaluarea făcută pacienţilor simptomatici ne-a permis încadrarea mai exactă într-o formă clinică a bolii, astfel încât terapia să fie personalizată, pe forma ei şi pe patogenia existentă, şi nu pe boală. Acest lucru ne-a făcut să obţinem rezultate bune în tratamentul pacienţilor cu COVID 19. Mai mult, tratamentele pot fi administrate doar în anumite ferestre de timp. Dacă le depăşim, tratamentul nu mai este la fel de eficient. Cu alte cuvinte, este necesară o evaluare precoce şi administrarea rapidă a unui tratament personalizat”, explică doctorul Virgil Musta.
 
Potrivit noilor reglementări legale, orice persoană depistată că fiind infectată cu noul coronavirus are obligaţia să se interneze minimum 24 de ore în spital pentru evaluare. În această perioadă, pacientului i se fac o serie de analize care arată intensitatea sindromului inflamator şi a tulburărilor de coagulare, acestea fiind principalele mecanisme patogenice ce intervin în Covid19. În cazul în care analizele sunt în parametrii normali, la solicitare, pacienţii pot merge acasă în autoizolare. Bolnavilor ale căror analize sunt modificate, arătand prezenta celor doua sindroame, li se recomandă să rămână internaţi în spital pentru a începe un tratament specific. În cazul acestora există pericolul ca în doar câteva ore boala să evolueze către o formă severă. 
 
De la începutul pandemiei, în Spitalului de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie ”Dr. Victor Babeş” Timişoara au fost internaţi 1089  pacienţi infectaţi cu noul coronavirus. Totodată s-au înregistrat 90 de decese, dar şi 712 de pacienţi vindecaţi, arată news.ro.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te