Medicii de familie nu știu cum își vor primi banii. Sistemul informatic, prăbuşit din februarie

DE Alin Crișan | 09.03.2024 - 13:23
Medicii de familie nu știu cum își vor primi banii. Sistemul informatic, prăbuşit din februarie - Foto: Ziarul de Iași/ Imagine cu caracter ilustrativ

Medicii de familie nu știu cum își vor primi banii. Sistemul informatic este prăbuşit de la începutul lui februarie.

SHARE

Medicii de familie din Iaşi au ajuns la limita rezistenţei, după ce luna trecută şi luna curentă Sistemul Informatic Unic Integrat, unde raportează serviciile medicale şi la care se conectează cardurile de sănătate, a fost nefuncţional aproape 100%. 

Medicii de familie nu știu cum își vor primi banii. Sistemul informatic, prăbuşit din februarie

Cadrele medicale cu care a discutat „Ziarul de Iaşi” spun că au oferit servicii medicale care nu ştiu dacă vor mai fi decontate vreodată, şi nu au putut verifica în sistem dacă persoanele sunt sau nu asigurate. Iar în zilele în care a mers cel mai bine sistemul, au putut să încarce toate serviciile medicale prestate abia noaptea, de la 22 la 6.

„Este un coşmar”, a declarat dr. Anca Deleanu, preşedintele Societăţii Naţionale a Medicilor de Familie, filiala Iaşi.

Situaţia este atât de gravă încât, la nivel naţional, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) a dat un ordin prin care se suspendă, pentru luna februarie, termenul de maximum 72 de ore în care medicii de familie trebuiau să declare în SIUI serviciile medicale efectuate pentru a putea fi decontate.

„Pentru validarea serviciilor medicale, medicamentelor şi dispozitivelor medicale, precum şi a serviciilor medicale, medicamentelor şi materialelor sanitare specifice acordate/eliberate în cadrul programelor naţionale de sănătate curative, având în vedere disfuncţionalităţile în funcţionarea PIAS (n.red. Platforma Informatică pentru Asigurările din Sănătate), CNAS dezactivează următoarele reguli de validare: «serviciul medical nu a fost raportat on-line în 3 zile lucrătoare» - pentru perioada 01.02.2024 - 29.02.2024; «serviciul nu a fost semnat cu cardul» -pentru perioada 01.02.2024 - 29.02.2024”, se menţionează în ordinul dat de preşedintele CNAS.

Dr. Anca Deleanu spune că ordinul nu doar că e tardiv, ci e insuficient: deja trebuie dat unul şi pentru luna martie.

Pentru că, a explicat medicul, dacă în februarie au reuşit să mai bage în sistem câteva servicii medicale efectuate în timpul nopţii, când funcţiona platforma, de la 1 martie „nu am mai validat nimic”.

„Nu putem să validăm serviciile, conform legii, decât în maximum 72 de ore de la momentul efectuării lor. Dar cardul nu este citit, nu se semnează serviciul cu cardul şi nici nu este validat în timp util, în sistem.

În februarie, ca să facem această validare, stăteam noaptea de la 22.00 la 6.00, când mergea SIUI. Acum, în martie, nici în această perioadă nu merge, este foarte rău”, a declarat dr. Anca Deleanu.

Citește mai multe pe Ziarul de Iași.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te