Medicii ATI, hărțuiți cu plângeri penale de rudele pacienților cu COVID-19 decedați

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 28.11.2021 - 14:15
Medicii ATI, hărțuiți cu plângeri penale de rudele pacienților cu COVID-19 decedați. Foto Inquam Photos/Octav Ganea

Mai mulți medici de Terapie Intensivă s-au plâns Avocatului Poporului de modul în care sunt audiați în urma unor reclamații privind infracțiunea de ucidere din culpă.

SHARE

Sesizările au fost făcute de rudele unor persoane decedate.

„Medicii sunt citați telefonic cu obligația de a se prezenta la secțiile de poliție pentru a da declarații, fiind amenințați că în situația neprezentării vor fi citați cu mandate de aducere de acasă sau de la spital”, transmite Avocatul Poporului.

Instituția solicită audierea medicilor online sau la spital și numai în cazuri cu totul excepționale, ea să se realizeze fizic, cu respectarea condițiilor de igienă și distanțare, astfel încât riscul contaminării cadrelor medicale sau de către acestea să fie eliminat.

„Nu se solicită imunitate, ci adecvarea formelor de audiere la realitățile pandemice. Să găsim o formulă de compromis, care ,fără să altereze calitatea actului de justiție, să aibă în vedere împrejurările concrete în care acest lucru se întâmplă.", a declarat la RFI, avocatul Doru Costea, cel care a trimis un memoriu Avocatului Poporului, în numele medicilor care spun că se simt hărțuiți de organele de cercetare penală. 

Citește și: Bărbat amendat cu 6.000 de lei pentru nerespectarea carantinei. L-a reclamat o lucrătoare sexuală

Av. Doru Costea: Am fost contactat de mai mulți medici specialiști ATI și nu numai în specialitatea ATI, ci și în alte specialități și mi s-a relatat că au fost chemați spre audiere la circumscripțiile de poliție sau la parchete în urma unor plângeri care ar fi fost făcute pentru omor prin neglijență, ucidere din culpă, ca să vă dau un exemplu dintr-un singur caz. Presupun că era vorba despre acele mult discutate intubări.

Reporter: Plângeri venite din partea rudelor pacienților covid decedați?

Av. Doru Costea: Foarte probabil, dar nu pot să vă spun nimic despre asta pentru că nici eu nu știu. Deocamdată nu am ajuns în faza respectivă. Au fost citați ca martori. Asta este o primă etapă procedurală. Atât poliția cât și parchetul își fac datoria. Asta e procedura. Ce se omite este faptul că suntem într-o situație excepțională. Medicii care sunt implicați în tratarea covid sunt consemnați în spitale. Timpul lor liber este limitat. Trebuie să realizăm faptul că oamenii au niște capacități limitate de a depune efort, mai ales în condițiile în care o fac. E vorba și de capacități fizice și de limita de rezistență psihică.

Întâi de toate am fost mirat. După care atunci când am auzit că sunt chemați și li se sugerează discret că în ipoteza în care nu se vor prezenta, conform procedurilor legale, urmează citația cu mandat de aducere. Ar însemna să iei medicul cu poliția. Aș vrea să văd cum se întâmplă lucrul ăsta. Ar fi ultimul lucru pe care aș vrea să îl văd. Cred că nici Poliția Română, nici autoritățile, nici parchetul nu vor să se ajungă la asemenea situații. Nu vreau să se înțeleagă faptul că medicii și-ar dori impunitate. Nu.

Citește și: Lista restricțiilor în vigoare în București până în 8 decembrie: masca de protecție este obligatorie

Motivul pentru care m-am adresat Avocatului Poporului ține de faptul că eu cred că ar trebui să găsim modalități de comunicare, respectiv modalități prin care să se ia depoziția medicului în modalitatea online. Sau în ipoteza în care, pur excepțional, e nevoie de prezența fizică, lucrul ăsta se poate face fără să scoatem medicul din activitatea lui medicală și să organizăm, să amenajăm în cadrul spitalului, în afară, în condiții de maximă siguranță (spații pentru aceste activități). Sunt destule spații nefolosite care pot fi amenajate pentru asemenea situații, care sper eu că sunt excepționale. (Mai multe detalii pe RFI)

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te