Locul din bucătărie pe care gospodinele îl curăță rar. Te îmbolnăvește și poate duce la incendii

DE Florentina Enache | Actualizat: 15.05.2025 - 19:11
Locul din bucătărie pe care gospodinele îl curăță rar. Te îmbolnăvește și poate duce la incendii - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Locul din bucătărie pe care gospodinele îl curăță rar. Te îmbolnăvește și poate duce la incendii - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Locul din bucătărie pe care gospodinele îl curăță rar. Te îmbolnăvește și poate duce la incendii - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Locul din bucătărie pe care gospodinele îl curăță rar. Te îmbolnăvește și poate duce la incendii - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)

Locul din bucătărie pe care gospodinele îl curăță rar. Te îmbolnăvește și poate duce la incendii. Cât de des și în ce fel trebuie igienizat acest loc?

SHARE

Hota este folosită pentru a îmbunătăți calitatea aerului și a face bucătăria dumneavoastră un spațiu mai confortabil în timp ce gătiți, iar acest lucru îl realizează prin aspirarea umezelii, fumului și grăsimii și filtrarea acestora.

Locul din bucătărie pe care gospodinele îl curăță rar. Te îmbolnăvește și poate duce la incendii

Dar fumul și grăsimea trebuie să ajungă undeva, iar o mare parte din acestea rămân captive în și în jurul hotei de bucătărie, scrie HuffPost.

Citește și: Cum să fierbi ouăle ca să nu mai crape coaja. Trucuri simple pe care gospodinele le știu din bătrâni

„Curățarea hotei de bucătărie este importantă deoarece, atunci când gătiți, apa din alimente se evaporă instantaneu la contactul cu suprafețele fierbinți, iar în prezența uleiului, aceste «microexplozii» de apă transportă și cantități mici de ulei, sub formă de resturi”, a explicat Bryan Quoc Le, specialist în alimentație.

Citește și: Ingredientul secret din bucătărie care curăță geamurile de urme și te scapă de praf. Costă 5 lei

Locul din bucătărie pe care gospodinele îl curăță rar. Te îmbolnăvește și poate duce la incendii - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)

Când ventilatorul hotei este pornit, „aceste particule de ulei sunt împrăștiate în bucătărie și sunt aspirate în ventilator”, a explicat Quoc Le, adăugând că acest lucru poate duce la „formarea unor pelicule groase de ulei pe suprafață care înfundă și filtrele”.

Hota de bucătărie murdară poate provoca incendii din cauza grăsimii. De asemenea, duce la poluarea aerului din casă și poate contamina cu bacterii alte mâncăruri.

Cel mai mare pericol prezentat de hote murdare este un incendiu provocat de grăsime, „deoarece stratul de grăsime care se află deasupra flăcării și, probabil, și pe pereți, poate lua foc”, a spus Quoc Le.

Am menționat anterior că hotele și ventilatoarele de bucătărie au rolul principal de a filtra murdăria și umezeala din aer, dar dacă nu curățați niciodată aceste hote, Sabrina Tretyakova, expertă în curățenie, a spus că „grăsimea și murdăria blochează filtrele din hota de bucătărie, astfel încât aerul curat nu circulă corespunzător în bucătărie”.

Citește și: Alimentul din bucătărie care îți curăță pereții murdari. Îl folosești ca o radieră

Acest lucru poate duce la „agravarea problemelor respiratorii”.

Pelicula de grăsime care se formează pe o hota murdară „poate picura de sus pe mâncare și poate deveni un pericol pentru siguranța alimentară. Este ulei vechi, rânced, murdar, care conține nenumărate microorganisme” care pot transmite boli de origine alimentară.

Umiditatea filtrată din aer și prinsă în filtre poate, de asemenea, „crea un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor și a mucegaiului”, a spus Muffetta Krueger.

De parcă toate acestea nu ar fi motive suficiente pentru a scoate spray-ul degresant, luați în considerare faptul că „reziduurile alimentare acumulate în hotă pot atrage dăunători precum gândaci și șoareci”.

Uleiul și grăsimea se acumulează mai repede decât ai putea bănui, motiv pentru care Quoc Le recomandă ca „hota să fie curățată aproximativ o dată pe lună sau cel puțin o dată la câteva luni, în funcție de cât de des gătești. Este mai ușor să cureți frecvent murdăria mică decât să aștepți până când devine o murdărie mare și dificil de curățat”.

Tretyakova subliniază că curățarea regulată a hotei de bucătărie va îmbunătăți eficiența acesteia.

„O hotă de bucătărie înfundată sau murdară necesită mai mult timp și efort pentru a asigura o ventilație adecvată. Curățarea regulată previne uzura și prelungește durata de viață a hotei de bucătărie”.

Care este cea mai eficientă metodă de curățare a hotei? Quoc Le spune că, pentru curățarea rapidă, „un spray degresant este cel mai bun agent de curățare pentru hote”.

Krueger a spus că ar trebui să ștergeți exteriorul hotei cu „o cârpă din microfibră și un degresant ușor”, apoi „ștergeți interiorul hotei cu o cârpă umedă și o soluție degresantă sau un amestec de oțet și apă. Asigurați-vă că curățați orice grăsime care s-ar fi acumulat în jurul ventilatorului”.

Și, bineînțeles, Tretyakova vă îndeamnă să opriți alimentarea cu energie electrică înainte de a începe orice proces de curățare, deoarece lăsarea alimentării pornite poate duce la „un șoc electric neplăcut”.

Cum să cureți hota

La fiecare una până la trei luni, este bine să curățați în profunzime hota, ceea ce implică mai mulți pași. Krueger vă sfătuiește să scoateți mai întâi filtrele și să le înmuiați în apă fierbinte cu săpun și un agent degresant timp de cel puțin 15-30 de minute.

Apoi frecați filtrele cu o perie neabrazivă, clătiți-le bine și lăsați-le să se usuce înainte de a le reinstala. (Notă: „Dacă hota dumneavoastră utilizează filtre cu cărbune, acestea nu pot fi curățate și trebuie înlocuite la fiecare trei până la șase luni”, a spus Krueger.)

Apoi, curățați exteriorul și interiorul folosind procesul de ștergere descris anterior.
 
După aceea, „încercați să curățați paletele ventilatorului la fiecare sesiune de curățare. Este posibil să nu fie complet accesibile, dar curățați tot ce puteți. Vă sugerez să utilizați o cârpă umedă și un degresant”, a sfătuit Tretyakova.

În cele din urmă, „verificați sistemul de ventilație. Dacă observați acumulări excesive de grăsime în conducte”, a spus Kreuger, „luați în considerare programarea unei curățări profesionale pentru a preveni riscul de incendiu”.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te