Lista reacțiilor adverse la vaccinul Moderna. Mai frecvente sunt reacțiile după doza a doua

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 08.02.2021 - 13:56
Inquam Photos / George Călin

În studiile clinice, reacțiile adverse au fost mai frecvent raportate după administrarea celei de-a doua doze de vaccin anti-COVID. În România, au fost raportate 2.423 de reacții adverse, dintre care opt la Moderna și restul la Pfizer.

SHARE

România a început imunizarea cu vaccin de la Pfizer BioNTech încă din 27 decembrie, iar reacțiile adverse raportate au fost relatate pe larg. Citiți prospectul vaccinului anti-COVID de la Pfizer AICI

În ceea ce privește vaccinul anti-COVID de la Moderna, până în prezent au fost administrate 31.026 de doze cu acest ser, fiind raportate în total 8 reacții adverse, două de tip local și șase de tip general, conform datelor Comitetului Național de Coordonare al Activităților de Vaccinare împotriva COVID-19 (CNCAV). 

Reacțiile adverse de tip local se referă la durere la locul injectării, iar reacțiile adverse de tip general se referă la febră, cefalee, mialgii (dureri musculare), artralgii, astenie, alergii de tip urticarie. 

Citește și: DSP Timiș: două noi reacții adverse la rapelul anti-COVID - furnicături și amorțirea feței

Conform prospectului vaccinului anti-COVID de la Moderna, au fost raportate reacții adverse ușoare sau moderate și s-au ameliorat în câteva zile după vaccinare. Printre acestea s-au
numărat:

- la mai mult de o persoană din 10: durere și umflare la locul injecției, oboseală, frisoane, febră, ganglioni limfatici umflați sau sensibili la subraț, dureri de cap, dureri musculare și articulare, greață și vărsături. 

- la mai puțin de o persoană din 10: roșeață, urticarie și erupții pe piele la locul injecției și erupții pe piele. 

- la mai puțin de o persoană din 100: a apărut mâncărime la locul injecției.

la mai puțin de o persoană din 1.000: umflarea feței, la persoane care au făcut în trecut injecții cosmetice faciale, și slăbiciunea musculară pe o parte a feței (paralizie facială periferică sau pareză acută). 

- au existat și reacții alergice severe (anafilaxie). 

Center for Disease Control and Prevention (CDC), agenția guvernamentală a SUA care se ocupă de sănătatea publică, a publicat pe site efectele adverse din studiile clinice privind vaccinul Moderna. 

Astfel, reacțiile adverse sunt mai frecvente la rapel decât la prima doză. 

Frecvența reacțiilor adverse locale a fost mai mare la persoanele cuprinse în segmentul 18-64 de ani decât în segmentul persoanelor de peste 65 de ani (90,5 la sută versus 83,9 la sută – doza 2).

Cea mai frecventă reacție adversă raportată a fost durerea la locul înțepăturii. După administrarea primei doze de vaccin, persoanele mai tinere au raportat durere la locul vaccinării mai mult decât persoanele în vârstă, similar și la administrarea celei de-a doua doze (86,9 la sută vs. 74 la sută – prima doză; 90,1 la sută vs. 83,4 la sută – a doua doză).

Umflături la axilă sau sensibilitatea la locul injectării a reprezentat a doua cea mai frecventă reacție adversă raportată mai ales în rândul tinerilor – 16 la sută vs. 8 la sută – persoanele în vârstă, la administrarea celei de-a doua doze.

Roșeața sau umflarea locului înțepăturii ca efecte adverse locale au fost raportate mai frecvent după administrarea celei de-a doua doze. Nu au fost raportate efecte adverse de tipul dermatită exfoliativă sau necroză.

Aceste efecte adverse raportate s-au manifestat cel mai des în prima zi a administrării vaccinului, cu o durată mediană de două-trei zile.

În ceea ce privește alte reacții adverse, cele mai frecvent raportate au fost: oboseală, durere de cap și dureri musculare, la ambele grupe de vârstă, atât după prima doză, cât și după a doua doză.

Febra a fost mai frecventă după a doua doză la persoanele mai tinere – 17,6 la sută față de persoanele mai în vârstă – 10,2 la sută. Aceste reacții adverse au apărut în prima zi de administrare.

A fost raportat un singur caz de oboseală extremă și unul de dureri articulare, la grupul mai tânăr și după prima doză.

În grupul persoanelor de peste 65 de ani,a fost raportat un caz de greață sau vărsături, după doza a doua.

Citește și: După 4 milioane de vaccinuri Moderna administrate în SUA, doar 10 cazuri de șoc anafilactic

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te