La ce pericole te poți expune dacă folosești telefonul în natură? Îți poți pune viața în pericol

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 23.04.2024 - 07:00
La ce pericole te poți expune dacă folosești telefonul în natură? Îți poți pune viața în pericol Foto: Pexels(fotografie cu caracter ilustrativ)

Oricine își folosește telefonul mobil pentru a identifica ciupercile cu ajutorul inteligenței artificiale se expune unui risc mare, avertizează experții.

SHARE

Recunoașterea diferitelor tipuri de ciuperci necesită multă atenție, chiar și din partea experților, deoarece speciile comestibile și cele otrăvitoare sunt adesea foarte asemănătoare.

Deși există mai multe aplicații mobile care promit să facă acest lucru cu ajutorul inteligenței artificiale, experiența arată că acestea sunt departe de a fi fiabile.

Mai multe persoane au fost nevoite să experimenteze acest lucru pe propria piele.

La ce pericole te poți expune dacă folosești telefonul în natură? Îți poți pune viața în pericol

Într-un caz pe care și-l amintește, cineva a folosit recunoașterea de imagini Google Lens pentru a căuta o ciupercă pe care serviciul a identificat-o ca fiind "potențial comestibilă", dar care s-a dovedit a fi o ciupercă otrăvitoare de picior de cerb (Chlorophyllum molybdites).

Greșeala a fost aproape fatală și doar printr-o minunte persoana a supraviețuit.

Citește șiSarmale în foi de varză murată, à la Chef Scărlătescu sau à la Chef Bontea? Compară rețetele

Într-un alt caz, în 2022, un bărbat din Ohio a ajuns în stare critică după ce a crezut că o aplicație a găsit ciuperci comestibile. Ciupercile erau otrăvitoare, iar 40% dintre persoanele care le consumă mor sau au nevoie de un transplant de ficat. Viața lui ar fi putut fi salvată de un tratament experimental.

Adevărații experți nu decid dacă o ciupercă este comestibilă uitându-se doar la o poză.

Ei iau în considerare locul și momentul în care a fost găsită ciuperca, o examinează îndeaproape, inclusiv baza, și, dacă este necesar, iau măsuri suplimentare, cum ar fi realizarea unei amprente de spori.

Riscuri foarte mari

În cele din urmă, vă vor spune și cât de încrezători sunt în consistența lor.

De asemenea, trebuie reținut că doar pentru că o ciupercă aparține unei specii comestibile nu înseamnă că este suficient de proaspătă și sigură pentru a fi consumată.

Atunci când căutați ciuperci în sălbăticie, nu vă luptați doar cu timpul, ci și cu mucegaiurile, insectele, melcii și orice altă creatură care mănâncă ciuperci.

Iar dacă nu cunoașteți semnele de avertizare, s-ar putea să aduceți acasă bucăți infestate cu viermi sau larve.

Descrierea imaginilor

Citește și: De ce cozonacul se numește așa? Care este originea desertului de Crăciun preferat de români?

Experții în ciuperci folosesc o terminologie specifică pentru a descrie caracteristicile ciupercilor în ghiduri. Când Claypool a cerut unui instrument de inteligență artificială să descrie o fotografie a unei ciuperci otrăvitoare, acesta a oferit informații incorecte despre plăcile de sub pălărie.

Rezultatele căutărilor rezumate de AI: motorul de căutare poate produce chiar rețete care susțin că fierberea va elimina toxinele, ceea ce nu este cazul.

Problema fundamentală este că inteligența artificială produce adesea texte sau imagini despre care crede că ar putea fi relevante pentru dumneavoastră, dar s-ar putea să nu fie capabilă să vadă prin conceptele complexe.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te