Dr. Marius Uscatu, medic ortoped, specializat în chirurgia antepiciorului demontează mai multe mituri, în special pe cel legat de purtarea ortezelor, susținând vehement de peste 15 ani încoace că monturile nu ar trebui corectate cu orteze.
Invitat în studioul redacției 360medical.ro dr. Marius Uscatu a desființat mitul conform căruia monturile pot fi cauzate de purtarea încălțămintei strâmte, inadecvate sau de purtarea tocurilor înalte
,,Este un mit pe care încerc să-l combat de foarte mulți ani. Comparând populațiile care poartă încălțăminte cu bot plat și cele care nu poartă încălțăminte, frecvența apariției acestei deformații este similară”, a explicat ortopedul.
Medicul a subliniat că ar fi bine ,,să lăsăm femeile să-și poarte absolut tot ce doresc, fără spaima de a-și deforma picioarele”. Cauzele apariției monturilor nu se cunosc, dar există mai mulți factori favorizanți.
O anumită impregnare hormonală poate duce la deformări ale piciorului. ,,Aceste deformații se agravează exact în perioadele de furtuni hormonale ale femeii, pubertate, sarcină, menopauză”, a atras atenția dr. Marius Uscatu.
Un alt factor incriminate este colagenul. ,,Defectul unui tip de colagen determină un ligament să se relaxeze și să lase capul metatarsian, respectiv osul din spatele degetului mare, să se deplaseze. Odată deplasarea începută, ea continuă progresiv pe tot parcursul vieții femeii”, a afirmat dr. Marius Uscatu.
La vârsta de circa 60 de ani, aproximativ 30-40% dintre femei au deja piciorul deformat de monturi. ,,Mulți ani de zile pacienta este deranjată doar de aspectul estetic al piciorului și de necesitatea de a purta o încălțăminte foarte largă astfel încât proeminența să nu intre în conflict cu încălțămintea și să determine suferință secundară”, a declarat dr. Marius Uscatu.