Guvernul danez se roagă de autoritatea sanitară să accepte AstraZeneca și Johnson & Johnson

DE Alexandru Pop | Actualizat: 31.05.2021 - 21:29
Guvernul danez se roagă de autoritatea sanitară să accepte AstraZeneca și Johnson & Johnson/FOTO: Facebook/Embassy of Denmark in Romania

Guvernul danez a cerut luni Autorităţii sanitare din ţara nordică să revină asupra deciziei de a interzice vaccinarea anti-COVID-19 cu serurile de la Johnson & Johnson şi AstraZeneca, în condiţiile în care obiectivul vaccinării complete până în septembrie nu poate fi atins.

SHARE

Din cauza problemelor de livrare a vaccinului Moderna către Europa, Danemarca a trebuit să-şi amâne cu două săptămâni obiectivul vaccinării complete, iar guvernul a întrebat Autoritatea sanitară naţională dacă aceste noi date nu justifică revenirea celor două vaccinuri, retrase de câteva săptămâni din campania de vaccinare.

Citește și: EXCLUSIV Interlopul Rechinu are un ordin de suspendare a extrădării de la un judecător din Mexic

"În acest context, cerem acum Autorităţii sanitare, Sundhedsstyrelsen, să-şi reconsidere alegerea de a le retrage, pentru a afla dacă noua întârziere (în calendarul de vaccinare) schimbă cu ceva decizia sa", a declarat ministrul danez al Sănătăţii, Magnus Heunicke, pentru televiziunea publică DR.

Autoritatea sanitară, a cărei decizie are caracter obligatoriu, a retras mai întâi vaccinul AstraZeneca la jumătatea lunii aprilie din cauza efectelor secundare foarte rare, însă grave de coagulare a sângelui. O decizie similară a fost luată la începutul lunii mai pentru Johnson & Johnson, comercializat în Europa sub marca Janssen.

Citește și: Amalia, fosta soție a lui Ilie Năstase: Plecată din Rahova, am ajuns să vorbesc cu Robert de Niro

Pe lângă efectele secundare, autoritatea şi-a justificat alegerea prin faptul că situaţia epidemică din Danemarca este sub control şi că furnizarea celorlalte vaccinuri autorizate - Pfizer/BioNTech şi Moderna - părea suficientă.

Prima ţară din Europa care a abandonat vaccinurile AstraZeneca şi Johnson Johnson împotriva COVID-19 în campania sa naţională, Danemarca şi-a relaxat decizia pe 20 mai propunându-le persoanelor care doresc să se poată vaccina cu cele două seruri, chiar dacă acestea erau retrase oficial din campania de inoculare, potrivit Agerpres.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.