În aceste postări, se susține și că vaccinul va face oamenii infertili. Realitatea este însă că vaccinurile mRNA nu au legătură cu această proteină, scrie Reuters.
Antivacciniștii susțin că vaccinurile mRNA vor face sistemul imunitar să atace proteina sincitină-1, cu rol în sarcină, ceea ce este fals, pentru că vaccinul conține doar o secvență de patru aminoacizi comună cu sincitină-1 (care are în total 538 de aminoacizi), o secvență prea mică pentru a crea probleme autoimune, explică două cercetătoare în imunologie, citate de Reuters.
În România, pe scară largă, senatoarea ex-AUR Diana Șoșoacă a susținut, stârnind un val de amuzament, că vaccinul provoacă „sterilitate pe trei generații”.
Lista celor mai frecvente mituri care circulă despre vaccinuri și explicațiile reale despre cum afectează ele sănătatea găsiți AICI.
Dr. Mihai Craiu, comparație cu proteina și vaccinul: Imaginați-vă că purtați o pălărie cu o pană. Cam atât aveți în comun cu pasărea
Medicul pediatru Mihai Craiu a explicat, la rândul său, pe Facebook, de ce este un fake news că vaccinurile afectează fertilitatea: „Proteina spike și sincitina-1 au în comun o secvență de 4 (patru) aminoacizi. Iar sincițina-1 are în total 538 aminoacizi. Este o asemănare extrem de mică pentru a putea imagina o fixare robustă a anticorpilor anti-spike în fix acel loc. Pur și simplu e imposibil biologic.
Imaginați-vă că purtați o pălărie cu o pană de la orice pasăre zburătoare doriți dvs. Aveți o pană la pălărie... Cam atât aveți în comun cu pasărea... Asta nu înseamnă că, de mâine, veți putea zbura.
Citește și: Ce succes au avut maratoanele anti-COVID din București: peste 20.000 de oameni vaccinați | Newsweek Romania
Lăsând gluma, în studiile vaccinului Pfizer-BioNTech, ce au inceput acum mai mult de un an și ceva, au fost și femei tinere. De vârstă fertilă. Din datele Societății de Medicină Reproductivă din SUA reiese că fertilitatea în lotul placebo (fără vaccin) a fost similară, în anul ce a urmat, cu cea a femeilor vaccinate”.
Apel al autorităților către femeile gravide: Vaccinați-vă! Boala COVID crește riscul de naștere prematură
De asemenea, joi, Societatea de Obstetrică și Ginecologie din România a făcut un apel către femeile însărcinate să se vaccineze.
„Boala Covid-19 la gravide creşte riscul de naștere prematură, dezlipire de placentă, moartea fătului în uter, spitalizare în ATI și deces al mamei. Vaccinarea gravidei protejează nou-născutul. Anticorpii dezvoltați de mamă după vaccinare ajung și la făt atât prin placentă, înainte de naștere, cât și prin laptele matern, după naștere”, sunt doar câteva motive pentru care o femeie însărcinată ar trebui să se vaccineze.
Citește și: Managerul spitalului din Tg. Cărbunești: prins cu șpaga în gură, ex-candidat PNL | Newsweek Romania