Ex-ministrul Sănătății cere 3.000.000 pentru o biserică la Cluj. Spitalul orașului, întârziat 10 ani

DE Petre Bădică | Actualizat: 18.10.2023 - 15:36
Ex-ministrul sănătății Achimaș Cadariu - Foto: Colaj

Un ex-ministru al Sănătății cere de la buget 3.000.000 de lei, anual, pentru înălțarea unei catedrale la Cluj. În același timp, spitalul regional este întârziat cu 10 ani, lucrările neîncepând.

SHARE

Un fost ministru al sănătății, Achimaș Cadariu, a cerut 3.000.000 lei anual pentru terminarea unei catedrale la Cluj. Lobby-ul fostului ministru este mai puțin presant pentru Spitalul Metropolitan Cluj, întârziat cu 10 ani.

Cadariu a fost ministru al sănătății între 2015 și 2016.

Ex-ministrul Sănătății cere 3.000.000 de lei pentru o biserică la Cluj. Spitalul orașului, întârziat 7 ani

Fostul minsitru al Sănătății, care este și medic, Achimaș Cadariu a inițiat, alături de alți 9 deputați și senatori de la PNL, PSD și UDMR un proiect de lege care a trecut de Senat.

Cadariu cere 3.000.000 de lei anual pentru construirea „catedralei Martirilor și Mărturisitorilor, simbol a contribuției fundamentale a Bisericii Române Unite cu Roma” din Cluj Napoca.

 

Nu se specifică în proiect câți ani va fi conferită de la bugetul de stat suma de 3.000.000 de lei.

Newsweek România nu contestă necesitatea și importanța finalizării acestei catedrale. Ceea ce vrem să arătăm este faptul că un fost ministru al sănătății și medic face mult mai puține demersuri pentru un proiect vital pentru oamenii din Cluj și din zonă.

Este vorba despre spitalul regional din Cluj care ar trebui să aibă 849 de paturi, 6 centre medicale, ambulatoriu de specialitate, heliport și spații dedicate pentru dezvoltarea profesională a medicilor și asistenților. Abia în 2023 a fost acordată autorizația de construire, deși s-a promis că va fi finalizat în 2017.

Citește și: Când va fi gata Spitalul Regional Cluj. Aproape 850 de pacienți pot fi tratați simultan acolo

Proiectul este foarte mult întârziat

Ideea spitalelor regionale, veche de 10 ani. În 2012, Victor Ponta promitea 8 spitale regionale. El spunea că spitalele vor fi gata în 5 ani, adică în 2017.

În 2015, când a demisionat din poziția de premier, nu realizase nimic. În „Programul de Guvernare 2016 – 2020” al PSD se promiteau, din nou, opt spitale regionale.

În 2018, ministerul Sănătății era condus de Sorina Pintea care anunța: „Este un moment istoric în acest an foarte important, anul centenar. Spitalul Regional din Iași va fi construit. Există finanțare si un proiect avansat. În Programul de Guvernare este asumată construcția a 8 spitale regionale la Timișoara, Târgu-Mureș, Constanța, Brăila-Galați, Brașov, Cluj, Craiova, Iași. Proiectele spitalelor regionale Cluj, Craiova, Iași se află într-o fază avansată de pregătire", a spus ministrul Pintea.

Un an mai târziu, Newsweek România a cerut explicații de la Ministerul Sănătății legat de stadiul lucrărilor la spitalele regionale. Așa am aflat că lucrările vor începe în 2022.

„Pentru Spitalul Regional de Urgență Iași, Cluj și Craiova, execuția lucrărilor de construire va avea loc în perioada 2022 - 2026.

- Valoarea estimată pentru SRU Iași este de 2.382.970 mii lei;

- Valoarea estimată pentru SRU Cluj este de 2.568.970 mii lei”.

Lucrările la spitalul din Cluj nu au început nici până acum. Cu ceva șanse ar putea începe în 2024, pentru a fi finalizat în 2030.

Pentru macheta spitalului AICI

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te