Este mereu în stare de ebrietate, deși nu consumă deloc alcool. Afecțiunea care îi destramă căsnicia

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 13.04.2023 - 07:35
Mark Mongiardo, bărbatul din Florida care era în stare de ebrietate fără să bea alcool Foto: Today.com/ arhivă personală Mark Mongiardo

Un bărbat din Florida este mereu în stare de ebrietate deși nu consumă niciun gram de alcool. A descoperit că are o afecțiune rară după ce a fost arestat de două ori în șase luni pentru conducere cu o alcoolemie peste limită.

SHARE

Un bărbat din Florida trece printr-un calvar din cauza unei afecțiuni extrem de rare care îl face să fie tot timpul în stare de ebrietate deși nu consumă alcool.

Este vorba despre un sindrom care provoacă simptome similare cu cele din starea de beție. 

Este mereu în stare de ebrietate deși nu consumă alcool

Bărbatul se numește Mark Mongiardo și era în al doilea an de predare, ca profesor de sport, când cineva a comentat că mirosea a alcool. S-a simțit surprins pentru că nu consumase nicio băutură alcoolică și nici nu și-a riscat cariera bând la locul de muncă.

A fost chemat chiar și în biroul directorului.

Citește și: Nou „focar” al unei boli genetice foarte rare, identificat în județul Suceava

Însă, de-a lungul anilor, profesorul și antrenorul de baschet au auzit adesea că mirosea a alcool.

„Am crezut că e ceva în neregulă cu mine. Nu știam exact ce anume”, a explicat Mongiardo,  în vârstă de 40 de ani, din Florida, pentru TODAY.com.

„Am crezut că sunt obosit tot timpul. Soția mea a spus în numeroase rânduri că nu m-am comportat corect.”

Mongiardo a lucrat adesea mai mult de 12 ore pe zi și și-a atribuit epuizarea și schimbările de comportament. Apoi a fost arestat de două ori în decurs de șase luni pentru că a condus în stare de ebrietate, deși nu băuse. O căutare pe internet a scos la iveală un posibil diagnostic.

„Am început să căutăm „Poate corpul tău să creeze alcool?” Și am găsit acest ”sindrom al fabricii de bere” (auto-brewery syndrome)- ABS, spune el.

Citește și: România, pe ultimul loc în UE la calitatea tratamentului în hemofilie

În cele din urmă și-a schimbat locul de muncă pentru a deveni director sportiv. La trei săptămâni după noul său loc de muncă poliția l-a oprit și a picat un test de sobrietate pe teren. Noul său șef i-a dat o șansă.

„Ai făcut o treabă atât de grozavă în primele trei săptămâni de când ai fost director sportiv, încât suntem de fapt dispuși să trecem peste ea”, își amintește Mongiardo cuvintele șefului său. 

„Când am fost retras peste șase luni mai târziu, atunci am știut că ceva nu era în regulă. ... Doi DWI în decurs de șase luni, mă confruntam cu acuzații de infracțiune. Deci, nu au avut de ales. Districtul m-a pus în concediu administrativ.”

Soția credea că bea pe furiș

Mongiardo nu-și dădea seama ce se întâmplă. Nu băuse înainte de a fi acuzat de DWI. Soția lui s-a îngrijorat că bea în secret.

„Am avut toate semnele și simptomele stării de ebrietate chiar înainte de a mă simți mirosul. Așa că, ani de zile, ea a crezut că ascund băutura și că veneam acasă în fiecare zi și, practic, eram beat”, spune el.

„Mi s-a întâmplăat să nu vorbesc coerent și să mă dezechilibrez în timp ce mă aflam chiar la evenimente sociale în care nu am băut.”

După ani de zile în care s-a chinuit cu această boală și s-a simțit umilit de anturaj a găsit boala de care suferea. Până atunci, a trebuit să-și vândă casa din New Jersey și să se mute cu familia soției sale în Long Island, New York.

Nu și-a mai găsit un loc de muncă pentru că avea acuzații de infracțiune. Nici măcar vânzător la spuermarket nu a mai fost primit din cauza antecendetelor. 

Din fericire pentru el a dat de un medic  în Staten Island care era familiarizat cu acest sindrom. Doctorul a efectuat un test de provocare a glucozei pentru a vedea dacă Mongiardo avea această afecțiune. În timpul postului, concentrația de alcool în sânge (BAC) a lui Mongiardo a fost zero, considerată complet treaz. Pe măsură ce a consumat o băutură cu zahăr pentru test, alcoolemia lui a crescut constant.

Sindromul fermentației intestinale

Sindromul fermentației intestinale (auto-brewery syndrome) apare atunci când tractul gastro-intestinal transformă alimentele în alcool și este o afecțiune rară. 

Anumite bacterii, în special în tractul gastro-intestinal, pot metaboliza sau formata alimentele pe care le consumăm și le pot transforma în etanol, iar apoi pot traversa epiteliul intestinal și pot intra în sânge.

Dar nu numai starea de ebrietate specifică celor care consumă alcool este problema. Cantitățile de alcool din sânge pot afecta ficatul și alte organe.  

Medicii folosesc adesea antibiotice pentru a trata afecțiunea iar o dietă săracă în carbohidrați și săracă în zahăr poate împiedica organismul să producă alcool.

„Știm, pe baza studiilor, că tipul de alimente pe care le consumăm este și hrană pentru bacteriile care trăiesc în intestin”, spune dr. Loomba, membru al Asociației Americane de Gastroenterologie. „În funcție de tipurile de alimente pe care le consumăm, putem accentua anumite bacterii.”

Simptomele sindromului fabricii de bere

Potrivit Bibliotecii Naționale de Medicină , simptomele ar putea include:

  • Probleme de echilibru
  • Stare de confuzie
  • Probleme intestinale
  • Vărsături
  • Senzație de oboseală
  • Amețeli
  • Comportându-se ca în stare de ebrietate

Diagnosticul poate fi dificil, deoarece este nevoie de timp pentru a monitoriza nivelurile de alcool din sânge ale persoanelor care nu beau pentru a se vedea dacă „există alcool în sânge și (alcoolul) nu este consumat pe cale orală.

Viața de după diagnostic

După ce a găsit un medic și a primit un diagnostic, Mongiardo a început să mănânce o dietă săracă în carbohidrați și zahăr.

„Vin dintr-o familie italo-americană. Nu am mai mâncat paste sau pizza sau ceva de genul acesta de când am fost diagnosticat în mai 2019”, a spus el. „A fost extrem de provocator la început.”

Când Mongiardo se chinuia să-și găsească de lucru, a primit licență ca agent imobiliar în New York. El a vrut să profite de faptul că oamenii se mută din New York în Florida, așa că s-a mutat în sud chiar înainte de apariția pandemiei. Timp de aproximativ doi ani, familia lui a fost la New York în timp ce el era în Florida, unde a ajuns să obțină un loc de muncă la Target.

Mongiardo își monitorizează alcoolemia acasă pentru că își face griji să conducă cu copiii săi în mașină. El speră că povestea lui îi ajută pe alții care s-ar putea simți singuri dacă se confruntă cu sindromul fabricii de bere.

„Aceasta tulburare este acolo pentru că treceam prin aceste probleme și nu aveam idee despre ce este”, spune el. „Este devastator pentru cineva să trăiască cu asta și dacă aș putea să-i ajut pe alții să înțeleagă că asta este acolo, poate că cineva nu va trebui să treacă prin același lucru prin care am trecut eu.”

Producţia de etanol endogen, cunoscută şi ca sindromul auto-fermentaţiei alcoolice, a fost descris în medicină pentru prima dată în 1972, în Japonia. De atunci au fost semnalate foarte puține cazuri.

Simptomele acestui sindrom se manifestă în anumite circumstanţe neobişnuite.

Un studiu a arătat că 61% din persoanele care au consumat zahăr au înregistrat ulterior o creştere a nivelului de alcool în sânge. Producerea de etanol endogen este însă foarte lentă, astfel că simptomele stării de ebrietate nu apar mereu. Cu toate acestea, cantitatea produsă nu este de neglijat, conform todayifoundout.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te