EMA a decis: tinerii de 12-15 ani pot fi vaccinați cu Pfizer/BioNTech

DE Alexandru Pop | 28.05.2021 - 18:46
EMA a decis: tinerii de 12-15 ani pot fi vaccinați cu Pfizer/BioNTech/FOTO: Facebook/RO Vaccinare

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a autorizat vineri utilizarea vaccinului anti-COVID-19 de la Pfizer/BioNTech pentru tinerii cu vârste cuprinse între 12 şi 15 ani, devenind primul vaccin autorizat pentru a fi administrat adolescenţilor din cele 27 de state ale UE.

SHARE

"Aşa cum era prevăzut, comitetul pentru medicamente de uz uman din cadrul EMA a autorizat astăzi utilizarea vaccinului Pfizer/BioNTech pentru adolescenţi de la 12 la 15 ani", a declarat Marco Cavaleri, responsabil cu strategia vaccinală a EMA, cu prilejul unei conferinţe de presă, citat de Agerpres.

EMA a decis

Cavaleri a mai spus următoarele:

"Recomandarea este utilizarea vaccinului Comirnaty la copiii de la 12 la 15 ani la fel ca în cazul persoanelor cu vârsta de 16 ani și peste. Se administrează ca două injecții în mușchiul brațului, la cel puțin 3 săptămâni distanță.

Citește și: FOTO Irinel cu șofer, bolid de lux și două însoțitoare. Acum o lună bea bere la pet și cafea la fisă

EMA monitorizează în continuare siguranța și eficacitatea Comirnaty atât la copii, cât și la adulți

EMA lucrează pentru a autoriza extinderea capacității de producție și pentru a actualiza condițiile de depozitare autorizate pentru vaccinurile deja autorizate

4 anticorpi monoclonali antivirali sunt în prezent în curs de revizuire de către EMA. Suntem siguri că unele dintre aceste analize vor duce la tratamente autorizate împotriva COVID19 până în al treilea sau al patrulea trimestru al anului 2021."

Vaccinul este primul care obține unda verde a EMA în vederea vaccinării adolescenţilor în cele 27 de state membre ale Uniunii Europene (UE). Până acum, vaccinul era autorizat pentru vaccinarea persoanelor în vârstă de peste 16 ani.

Cele două laboratoare au anunțat pe 31 martie că vaccinul lor anti-covid are o eficienţă de 100% la adolescenţi cu vârsta cuprinsă între 12 şi 15 ani, potrivit rezultatelor unui test clinic în faza 3, asupra a 2.260 de adolescenţi, în Statele Unite.

Citește și: Ce sancțiuni ar putea să-l usture pe Lukaşenko: exporturile de potasiu şi tranzitul gazelor ruseşti

Directoarea executivă a EMA Emer Cooke anunţa la începutul lui mai că agenţia, cu sediul la Amsterdam, urma să evalueze în mod accelerat date transmise de către producătorii vaccinului în vederea autorizării vaccinării adolescenţilor cu vârste cuprinse între 12 şi 15 ani.

Mihăilă este optimistă

Rezultatul acestei evaluări era aşteptat iniţial la începutul lui iunie. Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a declarat, joi, că aşteaptă decizia Asociaţiei Europene a Medicamentului (EMA) privind vaccinarea copiilor, iar după ce această decizie va fi emisă, România va începe vaccinarea minorilor cât de repede posibil.

”Aşteptăm cu nerăbdare decizia Asociaţiei Europene a Medicamentului, cât de repede posibil vom aproba şi noi şi vom începe vaccinarea la această grupă de vârstă. Evident că vaccinarea va avea nevoie şi de acordul informat al părintelui. Sperăm să existe o cât mai mare colaborare cu părinţii şi cu medicii de familie aşa încât copii care nu neapărat suferă şi nu dezvoltă forme foarte severe, dar sunt un vector important de transmitere, să se vaccineze în număr cât mai mare”, a declarat Ioana Mihăilă.

Ioana Mihăilă a fost întrebată, de asemenea, cât de repede va putea începe vaccinarea copiilor, după decizia EMA , ea răspunzând că totul depinde şi de cât de repede vor fi făcute modificări în Registrul Electronic de Vaccinare.

”Cred că depinde cum se iau deciziile în cadrul CNCAV, depinde şi cât de repede ne ajustăm pe partea procedurală, acele modificări în Registrul electronic de vaccinare şi cât de repede transmitem procedurile către centrele de vaccinare şi către medicii de familie implicaţi în aceste procese”, a mai declarat Mihăilă.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.