Elveția a aprobat „mașinăria morții” pentru sinuciderea asistată

DE Elena Andrei | 07.12.2021 - 22:10
Elveția a aprobat „mașina morții” pentru sinuciderea asistată/foto: exit international

Elveția a legalizat o nouă modalitate de a muri prin sinucidere asistată, „mașinăria morții” sau Sarco Suicide Pod, o capsulă portabilă tip sicriu, imprimată 3D, cu ferestre.

SHARE

Consiliul de examinare medicală a țării a autorizat utilizarea Sarco Suicide Pod, care poate fi transportată într-un loc liniștit pentru ultimele momente ale vieții unei persoane.

Metodele convenționale de sinucidere asistată au implicat în general o substanță chimică. Inventatorul Philip Nitschke de la Exit International a declarat pentru site-ul SwissInfo.ch că „vehiculul său către  moarte” oferă o abordare diferită.

„Vrem să eliminăm orice tip de revizuire psihiatrică din proces și să permitem individului să controleze singur metoda”, a spus el.

„Scopul nostru este să dezvoltăm un sistem de screening al inteligenței artificiale pentru a stabili capacitatea mintală a persoanei. Desigur, există mult scepticism, mai ales din partea psihiatrilor.”

Capsula poate fi activată din interior și poate oferi persoanei care intenționează să moară diverse opțiuni pentru unde își dorește să fie în momentele finale.

Citește și

Lockdown-ul din Austria se încheie luni, mai puțin pentru persoanele nevaccinate

Kremlinul face apel la calm după ce a masat trupe la granița cu Ucraina

 

„Mașina poate fi tractată oriunde. Poate fi într-un cadru idilic în aer liber sau la sediul unei organizații de sinucidere asistată, de exemplu.”

Pentru a fi acceptată să utilizeze „mașinăria”, persoana care dorește să moară trebuie să răspundă la un sondaj online menit să arate că decizia este proprie. Dacă trece, persoanei i se va comunica locația sarcofagului și codul de acces.

Odată intrată, persoana care intenționează să-și pună capăt vieții va trebui să răspundă la întrebări preînregistrate și să apese un buton. Începe procesul de inundare a interiorului cu azot, ceea ce va reduce rapid nivelul de oxigen din interior de la 21 la sută la 1 la sută. „Persoana va intra în capsulă și se va întinde”, a spus inventatorul, adăugând: „Este foarte confortabil”.

El a precizat că persoana se va simți probabil dezorientată sau euforică. „Totul durează aproximativ 30 de secunde”, a spus el, „moartea are loc prin hipoxie și hipocapnie, privarea de oxigen și respectiv dioxid de carbon. Nu există panică, nici sufocare.”

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.