Lockdown-ul din Austria se încheie luni, mai puțin pentru persoanele nevaccinate

DE Daniel Toșa | Actualizat: 07.12.2021 - 15:31
Lockdown-ul din Austria se încheie luni, mai puțin pentru persoanele nevaccinate/FOTO: Pixabay

Lockdown-ul instituit în Austria în urmă cu trei săptămâni pentru a lupta împotriva epidemiei de COVID-19 va lua sfârşit luni, aşa cum a fost prevăzut iniţial, mai puţin pentru persoanele nevaccinate, a anunţat marţi guvernul de la Viena, pe fondul oboselii populaţiei.

SHARE

„Avem o tendinţă pozitivă” de scădere a infectărilor şi „am convenit să punem capăt lockdown-ului”, a declarat noul cancelar, conservatorul Karl Nehammer, scrie Agerpres.

„(Criza) coronavirusului îi apasă pe oameni. Iar pentru mulţi, limita rezonabilului a fost depăşită”, a afirmat el luni, cu ocazia ceremoniei de învestire în funcţie, promiţând să pună capăt „divizărilor” din societate.

Miercuri vor fi detaliate etapele acestei redeschideri treptate, de la care vor fi exceptate persoanele care nu s-au vaccinat sau nu pot prezenta un certificat de anticorpi care să ateste o trecere recentă prin boală. „Vom fi cât se poate de prudenţi”, a dat asigurări Nehammer, în contextul în care spitalele rămân sub presiune.

Citește și: SUA, gata să-și sporească prezența militară în Europa de Est. Depinde de „mutările” lui Putin

Marţi au fost raportate puţin peste 4.200 de cazuri noi de infectare cu coronavirus, faţă de 16.000 în punctul maxim al valului epidemic la mijlocul lunii noiembrie.

În spitale se mai află însă peste 3.000 de pacienţi infectaţi cu coronavirus, dintre care 670 la terapie intensivă, cel mai mare număr înregistrat în acest an.

Confruntată cu riscul umplerii spitalelor şi cu o rată de vaccinare ajunsă la doar 66%, Austria a decis să restrângă din nou libertăţile începând cu 22 noiembrie.

Citește și: VIDEO Nou circ marca Diana Șoșoacă, în Parlament: a vorbit cu botniță pe față de la tribună

În acest timp, locuitorii, chiar şi cei vaccinaţi, nu au, teoretic, permisiunea de a-şi părăsi locuinţele decât pentru a merge la muncă, la medic, la cumpărături esenţiale sau pentru a face sport în aer liber.

Şcolile au rămas deschise, însă magazinele cu produse neesenţiale, restaurantele, sălile de concerte şi de cinema s-au închis, ceea ce provoacă pierderi săptămânale de 800 milioane de euro economiei naţionale, potrivit institutului de cercetări economice Wifo.

Mult timp situată sub media europeană, rata de vaccinare a crescut în ultimele săptămâni, ajungând la 71,2%, în perspectiva introducerii obligativităţii vaccinării din februarie 2022.

„Trebuie să luăm act de faptul că virusul va face parte din viaţa noastră şi că doar o acoperire vaccinală suficientă ne va permite să evităm alte lockdown-uri”, a subliniat cancelarul.

Obligativitatea vaccinării divizează societatea, iar în fiecare sâmbătă zeci de mii de persoane manifestează în Austria de la anunţarea proiectului de lege.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.