Două companii americane au suspendat studiile clinice privind un vaccin și un tratament anti-COVID

DE Andrei Vasilescu | 14.10.2020 - 13:56
Foto: pexels.com/ Edward Jenner

Natura exactă a alertelor sanitare care au declanşat pauzele în cadrul studiilor nu este cunoscută. Nu se știe nici de cât timp vor avea nevoie companiile pentru a investiga şi decide, sau nu, reluarea studiilor, printre cele mai aşteptate şi monitorizate din lume.

SHARE

Companiile farmaceutice americane Johnson & Johnson şi Eli Lilly au suspendat luni şi marţi studiile clinice ale unui vaccin şi, respectiv, ale unui tratament experimental împotriva COVID-19, pentru a evalua posibilele efecte secundare în rândul participanţilor, relatează AFP.

Nu se cunoaşte natura exactă a alertelor sanitare care au declanşat pauzele în cadrul studiilor şi nici de cât timp vor avea nevoie companiile pentru a investiga şi decide, sau nu, reluarea studiilor, printre cele mai aşteptate şi monitorizate din lume.

Johnson & Johnson a anunţat luni seara o pauză în studiile sale clinice, începute la sfârşitul lunii septembrie, după ce o afecţiune neaşteptată a apărut la un participant duminică seara, potrivit conducerii companiei.

"Am oprit temporar dozarea suplimentară în toate studiile noastre clinice ale unui vaccin experimental împotriva COVID-19, inclusiv în faza 3 a testelor clinice, din cauza unei boli inexplicabile la un participant", a anunţat grupul într-un comunicat de presă.

Drept consecinţă, niciun participant la studiu nu mai primeşte vaccinul sau placebo până la o notificare ulterioară. Un comitet de experţi independenţi studiază datele pentru a vedea dacă "boala inexplicabilă" poate fi sau nu legată de vaccin.

Johnson & Johnson planificase să recruteze 60.000 de voluntari în opt ţări, între care şi Statele Unite.

La rândul său, compania Eli Lilly a anunţat marţi suspendarea studiilor clinice ale tratamentului său experimental cu anticorpi împotriva COVID-19 la pacienţi spitalizaţi, din motive de securitate neprecizate.

"Ca măsură de precauţie, comitetul independent de monitorizare sanitară a studiului clinic ACTIV-3 a recomandat o pauză în recrutare", a declarat un purtător de cuvânt al companiei pentru AFP. "Eli Lilly susţine decizia comitetului independent de a garanta cu prudenţă siguranţa pacienţilor în cadrul procesului", a mai spus el.

Tratamentul este similar cu cel primit de preşedintele Donald Trump la scurt timp după apariţia simptomelor de COVID-19, pe 2 octombrie: injectarea de anticorpi de sinteză intravenos, obţinuţi special pentru a neutraliza coronavirusul responsabil cu producerea bolii, ajutând sistemul imunitar.

Cele două companii au cerut săptămâna trecută Agenţiei americane pentru Alimente şi Medicamente (FDA) autorizarea urgentă a tratamentelor lor, însă FDA trebuie mai întâi să verifice siguranţa şi posibilele lor efecte secundare grave.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te