Doi din trei români vindecați de COVID au fost refuzați cand au vrut să doneze plasmă

DE Miruna Moldoveanu | Actualizat: 23.11.2020 - 12:44
Doi din trei români care s-au vindecat de COVID și au vrut să doneze plasmă, fie nu au primit un răspuns, fie au fost refuzați de centrele de transfuzie/FOTO: Getty

Unu din șase români care s-au infectat cu noul coronavirus declară că ar fi de acord să doneze plasmă convalescentă, potrivit unui sondaj efectuat de voluntarii portalului covidplasma.ro.

SHARE

Pe de altă parte, 2 din 3 români care au declarat că doresc să doneze plasmă convalescentă afirmă că nu au putut să doneze până acum din cauză că centrele de transfuzie fie nu au răspuns, fie nu i-au programat, fie i-au refuzat, arată același sondaj.

În același timp, 2 din 6 români care au făcut COVID-19 declară că nu au fost informați cu privire la donarea de plasmă convalescentă, alți 2 din 6 români declară că se tem să doneze plasmă convalescentă, iar 1 din 6 declară că nu poate dona din motive medicale.

Doi din 7 români care au donat plasmă convalescentă au donat de cel puțin două ori, ceilalți donând o singură dată, a relevat același sondaj.

În plus, 3 din 5 românii diagnosticați cu noul coronavirus declară că rudele lor, care locuiesc în aceeași gospodărie cu ei, nu au fost testate pentru a se vedea dacă au făcut boala. Fiecare persoană diagnosticată cu test RT PCR declară că cel puțin alte 3 persoane, contacți direcți din aceeași gospodărie, au rămas netestate și nediagnosticate.

Sondajul a fost realizat telefonic în perioada 15 – 20 noiembrie 2020, la comanda Besmax Pharma Distribution SRL, de către voluntarii covidplasma.ro, pe un eșantion reprezentativ, constituit din 1.150 de persoane adulte din România, confirmate cu virusul SARS-COV-2.

În cele șapte luni de când România a autorizat colectarea și administrarea de plasmă convalescentă pentru pacienții COVID-19, aproape 4.000 de români au donat în plasmă convalescentă, peste 600 de vieți fiind astfel salvate.

Besmax Pharma Distribution SRL a oferit gratuit centrelor de transfuzie din România echipamentele de plasmafereză, respectiv kiturile de recoltare de plasmă. În prezent, sunt în funcțiune 18 echipamente, iar începând de astăzi, 23 noiembrie, vor mai fi instalate încă 6.

Besmax Pharma Distribution SRL este o companie de distribuție a medicamentelor derivate din plasmă umană (imunoglobulină umană, albumină umană, factori plasmatici de coagulare).
 
 
Tratamentul cu plasmă este într-adevăr unul care "le poate salva viața pacienților cu forme grave de COVID-19. Nu terminalii, nu formele critice. Dar cei gravi, care se află în secțiile de Terapie Intensivă, pot fi salvați de tratamentul cu plasmă", declara recent, pentru HotNews.ro, medicul Virgil Musta, șef de secție și coordonatorul Spitalului de Boli Infecțioase Victor Babeș din Timișoara, unul dintre cele mai importante spitale COVID din țară, potrivit hotnews.ro.


Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te