DOCUMENT Ordinul lui Arafat: se suspendă internările, medicii detașați la cazurile COVID

DE Flavia Drăgan | Actualizat: 08.10.2021 - 00:20
Raed Arafat. Sursă imagine. Facebook
Ce conține Ordinul lui Raed Arafat prin care sunt suspendate operațiile și internările în spitalele de stat, ordin care nu a fost făcut public nicăieri

Nici la trei zile de la momentul în care Raed Arafat, șeful DSU, a anunțat suspendarea tuturor operațiilor care nu sunt urgențe, timp de 30 de zile, ordinul nu este publicat nici în Monitorul Oficial, nici pe site-ul DSU. În schimb, ordinul fotografiat a început să circule.

SHARE

În schimb, ordinul fotografiat a început să circule pe grupurile de medici și, pe surse, în presă, abia de miercuri seară.

Practic, operațiile și internările au fost suspendate în toate spitalele de stat din România în baza unui ordin care nu a fost publicat oficial nicăieri. 

Citește și: Declarația anuală privind beneficiarul real este nejustificată și va bloca ONRC, cred avocații | Newsweek Romania

Newsweek România a solicitat Ministerului Sănătății, Departamentului pentru Situații de Urgență și Guvernului României să indice unde a fost publicat Ordinul 9490/4.10.2021 și să îl atașeze. MS ne-a trimis la DSU, iar la DSU nu a răspuns nimeni.

În schimb, reporterul Newsweek România l-a primit fotografiat de la un medic, pe un grup al medicilor din Capitală: 

Cele mai importante prevederi din Ordinul 9490, semnat de Raed Arafat

- Managerii unităților sanitare cu paturi dispun măsuri pentru suspendarea internărilor pentru intervenții chirurgicale și pentru alte tratamente și investigații medicale care nu reprezintă urgență și care pot fi reprogramate; măsurile sunt aplicabile pe baza analizei medicului curant de specialitate, care argumentează, în foaia de observație, care este motivația medicală care impune necesitatea internării pacienților pentru acordarea de asistență spitalicească, care nu suportă amânare

- Prevederile nu se aplică urgențelor, femeilor însărcinate, care necesită controale obligatorii, pacienților cu afecțiuni oncologice cronice sau care necesită proceduri de dializă

Citește și: SJ Arad: „E cel mai necruțător val! Azi am pierdut o tânără cu afectare pulmonară 95%” | Newsweek Romania

- Managerii unităților publice cu paturi distribuie personalul care devine disponibil către structurile care tratează pacienții COVID pozitivi sau, dacă nu există astfel de structuri în unitatea proprie, raportează către DSP în vederea detașării, la nevoie, a personalului medical respectiv către alte unități medicale, care tratează pacienți COVID pozitivi

- Pentru unitățile spitalicești la care permanența nu se poate asigura doar prin intermediul liniilor de gardă, managerii implementează măsura asigurării permanenței prin ture de 12 ore, pentru întregul personal deficitar, astfel încât personalul respectiv să nu se mai prezinte zilnic la unitate, ci doar în turele în care este programat

- Prevederile prezentului ordin sunt aplicabile pentru o perioadă de 30 de zile

- Prezentul ordin se comunică Centrului Național de Coordonare și Conducere a Intervenției, centrelor județene de conducere și coordonare a intervenției, Ministerului Sănătății, în vederea diseminării către unitățile sanitare publice.

Citește și: Managerul Spitalului CFR Timișoara a depus plângere penală pentru vaccinări fictive în spital | Newsweek Romania

Arafat: „Îmi pare foarte rău dacă medicina de dezastre nu este în concordanță cu Constituția”

Miercuri seară, jurnaliștii prezenți la Guvern l-au întrebat pe Raed Afarat dacă ordinul pe care îl anunțase luni seară a fost transmis către spitale și cum comentează faptul că Avocatul Poporului l-a catalogat drept neconstituțional. 

Renate Weber, Avocatul Poporului, a susținut, într-un punct de vedere remis miercuri redacției, că „dreptul cetățenilor la asistență medicală în unitățile sanitare de stat nu poate fi îngrădit, neexistând pentru aceștia decât opțiunea efectuării actului medical în unități sanitare private. Astfel, situaţia de mai sus creează premisele discriminării acestei categorii de cetățeni, situație care, în opinia noastră, este de neacceptat. Mai mult, Avocatul Poporului apreciază că, în situația în care suspendarea internărilor pentru intervenții chirurgicale se va realiza prin act administrativ (ordin), emis de un organ administrativ fără personalitate juridică (Departamentul pentru Situații de Urgență), sau prin ordin al ministrului sănătății acest lucru este neconstituțional și nelegal, în măsura în care permite dispunerea unor măsuri de restrângere a exercițiului dreptului persoanelor de a beneficia de asistență medicală în unitățile sanitare de stat (art. 47 alin. (2) din Constituție). Or, Constituția României prevede clar în art. 53 că restrângerea poate fi făcută numai prin lege”. 

În schimb, șeful DSU a recunoscut că Ordinul privind spitalele nu a fost publicat în Monitorul Oficial, menționând că nu i s-a spus că ar trebui publicat: „Este un ordin care este publicat deja pe toate site-urile de mass-media și peste tot. Nu face parte din ordinele despre care mi s-a spus că trebuie să fie publicate în Monitorul Oficial. Plus, este un ordin de management și de triaj într-o situație de dezastru și îmi pare foarte rău dacă medicina de dezastre nu este în concordanță cu Constituția. Eu, ca medic, până mi se spune să mă opresc din cauza Constituției, trebuie să respect salvarea vieții și principiile pe care le-am învățat în acest domeniu”. 

Citește și: GRAFICE Cum evoluează vaccinările în județele cu cele mai mari incidențe COVID | Newsweek Romania

Totodată, Arafat a mai spus că ordinul, de fapt, „prioritizează”; „cei care nu pot fi amânați nu vor suferi.  Da, cei care şi-au planificat: 'mă operez de hernie de disc azi' și i se spune că peste trei săptămâni, poate că e un disconfort, dar asta nu înseamnă un impact asupra sănătății sale”. 

„Ordinul nu închide spitalele, ordinul nu închide serviciile ambulatorii care rămân deschise și nici nu sunt menționate în ordin. Persoanele care au nevoie de investigații, care au probleme și vor să fie consultate, merg pe același mod în care au mers: medic de familie, ambulatoriu de specialitate, pot fi investigaţi. Ordinul ce face, este să pună o prioritizare între cazurile ce pot fi amânate și situația în care ne aflăm și unde avem cazuri care au nevoie de resursa umană, suficientă, dedicată lor, cu specialitate în domeniul terapie intensivă, anestezie, urgenţă, toate aspectele care sunt legate de acest tip de cazuri care sunt cazurile COVID-19 și decizia ce caz poate fi amânat și ce caz nu poate fi amânat este a medicului”, a mai spus Arafat.

Miercuri, Raed Arafat a publicat pe contul său de Facebook un clip în care a acuzat fake news privind faptul că Ordinul său ar închide spitalele și că, de fapt, oricine are nevoie de ajutor poate fi tratat în continuare în spitale. Clipul este aici

Asociațiile de pacienți cronici acuză autoritățile că îi condamnă la moarte 

Multe dintre spitalele județene au anunțat, în presa locală, din 5 octombrie, că nu mai fac internări și că au sistat operațiile, însă au menționat că nu vor face „externări pe bandă rulantă” a pacienților din zona verde, ci pe măsură ce ei sunt pregătiți să plece acasă. Spitalul Județean Focșani a anunțat că, pe lângă suspendarea internărilor, a suspendat și concediile de odihnă ale personalului medical pentru aceeași perioadă de 30 de zile, conform Monitorul de Vrancea. 

Pe grupurile de Facebook, medicii au păreri împărțite față de măsurile dispuse de Raed Arafat, unii criticând măsura, pentru că lasă o parte a pacienților pe dinafară, iar alții îi dau dreptate, raportându-se la numărul extrem de mare de internări și la epuizarea locurilor din ATI pentru pacienții cu COVID. De altfel, joi a fost a treia zi când la ATI nu au mai fost locuri libere pentru pacienții COVID critici, aceștia fiind tratați pe paturi din rezerva operațională. 

Citește și: Fără locuri libere în secțiile ATI pentru pacienții cu COVID pentru a treia zi consecutiv | Newsweek Romania

În schimb, asociațiile de pacienți au criticat în termeni duri Ordinul. 

Federația UNOPA (Uniunea Națională a Organizațiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA): „Facem un apel disperat către toţi decidenţii responsabili să ia măsurile necesare pentru ca pacienţii cu HIV să nu fie sacrificaţi pe altarul pandemiei. Abordarea complexă a pacientului cu HIV nu se poate face acasă sau în ambulator, sunt multe situaţii în care este nevoie de internare. A bloca cu totul accesul la internare înseamnă că pe unii dintre ei care ajung acum în eşec terapeutic îi condamnăm la moarte”. 

Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune: „Timp 22 de luni au fost luate aceleași măsuri care limitează accesul pacienților care suferă de boli autoimune la servicii medicale, cu consecințe dramatice asupra stării lor de sănătate. Este uimitoare indiferența cu care privesc autoritățile nevoile bolnavilor cronici și lipsa aplicării unor politici de sănătate care să prevină blocarea sistemului medical la fiecare val nou de îmbolnăviri COVID. Rugăm insistent autoritățile să analizeze cu responsabilitate aceste măsuri și să identifice soluții care să permită în continuare accesul pacienților cu afecțiuni autoimune la serviciile medicale de care au atât de multă nevoie”. 

Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC): „Pandemia nu va pleca așa ușor, iar pacienții cronici vor plăti, unii chiar cu viața. În plus și statul va plăti de 2-3 ori mai mult pentru a le trata ulterior complicațiile. La aproape doi ani de la începerea pandemiei, noi găsim aceeași soluție ca la început să închidem spitalele, în condițiile în care acum este demonstrat ce decizie nocivă a fost”. 

La începutul săptămânii, autoritățile au declanșat Mecanismul de Protecție Civilă al UE, dar, până în prezent, au cerut doar medicamentul Tocilizumabum și concentratoare de oxigen de mare capacitate, însă nu au anunțat și transferarea de pacienți COVID în străinătate sau aducerea de personal medical suplimentar din țările UE, pentru asistență. 

Citește și: România cere ajutorul UE în al treisprezecelea ceas, doar pentru un medicament anti-COVID și oxigen | Newsweek Romania

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te