Doctorii explică prin ce trec până ajung medici specialiști. ”De aceea ies multe operații prost”

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 21.05.2024 - 13:09
Doctorii explică prin ce trec până ajung medici specialiști. ”De aceea ies multe operații prost” - Foto: Pixabay.com (rol ilustrativ)
Doctorii explică prin ce trec până ajung medici specialiști. ”De aceea ies multe operații prost” - Foto: Pixabay.com (rol ilustrativ)

Sunt mulți tineri care visează să devină medici. Visează la statutul acela privilegiat în care toată lumea îi consideră supereroi salvatori de vieți. Însă realitatea este puțin diferită. Unii renunță din facultate și se reorientează, alții pleacă din țară.

SHARE

Meseria de medic este una frumoasă și mulți spun, încă de la grădiniță, că vor să se facă doctori atunci când vor crește. Sunt mulți care își urmează acest vis și depun toate eforturile să aibă această meserie. 

Doar că după ce au terminat facultatea, apoi rezidențiatul, foarte puțini par să fie mulțumiți de drumul pe care și l-au ales. Unii își doresc și chiar reușesc să profeseze în străinătate. 

Alții rămân în țară. Unii ajung să fie renumiți pentru profesionalismul lor, alții pică în plasa corupției. pe rețelele de socializare, tot mai mulți medici scot la iveală

Doctorii explică prin ce trec până ajung medici specialiști. ”Rezidențiatul e sclavageală pură”

Pe rețelele de socializare, medicii și rezidenții încep să demitizeze viața frumoasă de medic. În mai multe răspunsuri date unui tânăr care vrea să se reorienteze și să dea la Medicină, deducem că până să ajungă specialist, un medic trece printr-un adevărat calvar. 

Totul începe din facultate, unde, spun unii, ajung să îți urască profesorii. Apoi, rezidențiatul este un lung șir de gărzi neplătite. iar lucrurile urâte continuă. 

Discuția a fost pornită de un antrenor personal care spune că și-ar dori să devină medic, deși el are facut o facultate în IT și un master în programe și investiții. 

El spune că își dorește să devină medic endocronolog pentru că vede că are rezultate bune cu clienții săi pe care îi sfătuiește pe baza studiilor pe car ele consultă. 

Citește și: Medicii refuză salarii de 15.000 lei /lună. Managerul: 16.000 lei și pune anunț de angajare în pomi

Însă utilizatorii de pe grupul respectiv i-au expus care este de fapt viața de student la medicină, apoi de medic rezident.

Foto: Freepik.com (rol ilustrativ)

”Ai foarte mari șanse să cazi din lac în puț. Facultatea de medicină e lungă, grea și scârboasă (o să urăști mai mult profesorii decât cadavrele).

Rezidențiatul e sclavageală pură, nu te învață meseria, ci doar te pun să faci foi de observații. De învățat, înveți singur din cărți și faci gărzi pe de gratis.

Vezi că specialitatea de rezidențiat nu se ,,alege", ci se ,,prinde". E un concurs național, și se iau specialitate în ordinea notei obținute la examen. Dacă prinzi o specialitate chirurgicală, termini fară a ști să operezi (de aceea ies multe operații prost), iar pe Urgențe îți blestemi zilele.

Încă o dată, dacă ești numultumit acum, stai să vezi cum e să faci gărzi (toată după-amiaza și noaptea) pe de gratis , iar ziua următoare ești obligat să vii la spital de parcă ar fi o tură normală.

Ca specialist, e important să găsești de muncă. Poate te tentează salariul mare al rezidentului de la Legală, dar pe urmă rămâi șomer, pentru că nu-s posturi. Se scot foarte puține posturi în țară. La privat, în orașele mari se plătește prost. Foarte prost . Am o colegă care consulta vreo 200 pacienți/lună și primește 2000 lei impozabil pentru asta - restul de bani îi ia firma.

Daca ție nu-ți place să te promovezi pe social media, stai să vezi cum e cu pacienții...

Sfatul meu: lasă neplăcerile la o parte și începe promovarea pe social media ca antrenor. Poți colabora cu mai multe săli de forță. Încearcă să faci și cursuri de vreo artă marțială și apoi te angajezi și ca instructor pentru respectiva artă marțială”, l-a îndemnat un medic primar pe Reedit .

Citește și: De ce studenții din Germania merg să studieze medicina în Ungaria și Bulgaria, dar nu în România?

Ce salarii au medicii, la început de drum

Un alt utilizator al platformei respective a explicat ce salarii au medicii în România.

Începi cu 4.200 și termini cu 6.000. Unii au și salarii mai mari, dar nu multi, pt că majoritatea se încadrează la spor de 12%.

De asemenea, se scot 200 de posturi de medic specialist pe an (majoritatea în orașele mici din prin țară), în condițiile în care sunt cam 3.000 de absolvenți.

Un specialist (daca găsești post) are 7.700 la stat și un primar mai bagi vreo 2000 de lei. (asta după 6 ani de facultate, 5 de rezi și 5 de specialist. La privat depinde.

La orașele mari, unde vrea toată lumea, pot să ofere mai puțin, că tot găsesc pe cineva dornic sa lucreze. Am cunoștință cu doctorat pe salariul minim pe economie. Dintr-un oraș mai puțin popular, altă cunoștință pe aceeași specializare a primit ofertă cu 5.000 de lei mai mult decât sunt acum în Germania”, a explicat acesta.

Citește și: Mesajul unui medic rezident pentru un tânăr care vrea să dea la Medicină: ”E unul regret enorm”

Un alt tânăr care este medic rezident în Germania a explicat cum a ajuns acolo și ce examene a trebuit să dea. 

”Eu sunt medic rezident în Germania (dacă e cumva o opțiune pentru tine). A durat aproximativ un an și jumătate să îmi iau Approbation-ul (drept de liberă practică) și a trebuit să dau un examen de “germană medicală” C1 și un examen de “germană

 generală” minim B2. Ce pot spune e că la început am crezut că sunt cu un an și jumătate în urma colegilor mei din România, dar colegii mei de aici sunt majoritatea cu minim 10 ani mai mari decât mine, una dintre șefele mele și-a început facultatea când a avut 27 de ani, deci chestia asta nu are vreo influență aici.

Foto: Freepik.com - rol ilustrativ

Pentru SUA din câte știu e mult mai greu pentru că sunt necesare mai multe examene (USMLE), tot așa și pentru Anglia de când cu Brexit”, a explicat acesta.

Un alt medic spune că ultima dată când a vrut să renunțe la medicină a fost în anul 4.  

”Majoritatea blocajelor, în cazul meu (promoție 2018), au fost de natură psihoemoțională. 

Dacă recomand cuiva să facă medicina (indiferent de etapa de viață în care se află)? Nu. Nu recomand. În timp ce buni prieteni de aceeași vârstă cu mine construitesc case, eu încă investesc în educația mea. Sa fii doctor costa foarte mult (combustibil, masina, colegiul medicilor, asigurare, costume medicale, uneori logistica sa pot profesa, timp, congrese, cursuri, overtime neplătit etc)”, a spus acesta.

Citește și: Sistemul medical are nevoie de 28.000 de medici şi asistente. Când se deblochează posturile

Dr. Daniel Coriu: 58% dintre medicii tineri vor să părăsească România

Preşedintele Colegiului Medicilor din România, prof. univ, dr. Daniel Coriu, a prezentat datele unui studiu sociologic din care reiese că 34-36 la sută dintre medici au burnout, iar 58 la sută dintre cei tineri vor să părăsească România pentru a profesa în străinătate pentru condiţiile mai bune de muncă. De asemenea, potrivit aceluiaşi studiu, 80 la sută dintre medicii chestionaţi au teamă de malpraxis.

”Anul trecut am făcut acest studiu sociologic, făcut de nişte profesionişti de la Fcaultatea  de Sociologie a Universităţii Bucureşti, la care au răspuns 8.121 de medici, deci o populaţie foarte bună. Ne-au interesat 3 direcţii, Prima, burnoutul.

Rata de burnout este de 34- 36 la sută. Trebuie să vedem că burnoutul nu este o simplă oboseală, poate fi o boală cu depresie, tendinţe de suicid şi avem colegi care chiar au făcut-o. Apoi este impactul direct pe calitatea actului medical. Un medic în burnout nu mai are aceeaşi capacitate de a relaţiona cu pacientul”, a declarat Daniel Coriu, la Medika TV.

Dr. Daniel Coriu

În acelaşi studiu, medicii au fost întrebaţi despre intenţia de a părăsi România.

”A doua direcţie  a fost intenţia de migraţie externă. Toată populaţia de medici din România, indiferent de vârstă, de condiţia socială, ei bine, la femei este de 25 la sută, la bărbaţi 30 la sută. Vorbim de oameni care lucrează în România, în sistemul medical, au intenţia să plece. La cei sub 35 de ani, intenţia este de 58 la sută”, a precizat Coriu.

Citește și: 12.000 de lei nu a ajung pentru o anumită categori de medici. Aduc bani de acasă

A treia direcţie a vizat malpraxisul.

”A treia direcţie  a fost teama de conflict litigios şi malpraxis. Aproape 80 la sută au această problemă cu teama de malpraxis şi atunci ei vor practica o medicină defensivă. Toate aceste trei direcţii trebuie să ne dea de gândit. (..,) Noi am venit cu o nouă lege a malpraxisului, este blocată. Interesul foarte mare nu este. Dacă politicienii vor să lase lucrurile aşa... Legat de intenţia de migraţie externă să ştiţi că nu venitul e o problemă cum era acum 10 ani, salariile au crescut, principalul motiv se referă la condiţiile de lucru”, a precizat Coriu, conform news.ro.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te