De ce se vor dubla cazurile de cancer la prostată? Până când?

DE Florin Budescu | Actualizat: 05.04.2024 - 13:19
De ce se vor dubla cazurile de cancer la prostată? Până când? - Foto: Profimedia Images
De ce se vor dubla cazurile de cancer la prostată? Până când? - Foto: Profimedia Images
De ce se vor dubla cazurile de cancer la prostată? Până când? - Foto: pix4free/Nick Youngson/CC BY-SA 3.0
De ce se vor dubla cazurile de cancer la prostată? Până când? - Foto: pix4free/Nick Youngson/CC BY-SA 3.0

De ce se vor dubla cazurile de cancer la prostată? Până când? Cazurile de cancer de prostată din întreaga lume probabil se vor dubla până în 2040.

SHARE

De ce se vor dubla cazurile de cancer la prostată? Până când? Cazurile de cancer de prostată din întreaga lume probabil se vor dubla până în 2040, indică o analiză ştiinţifică.

Cel mai amplu studiu de acest gen prezice o creștere cu 85% a deceselor cauzate de boală în aceeași perioadă în care mai mulți bărbați trăiesc mai mult

De ce se vor dubla cazurile de cancer la prostată? Până când?

Numărul bărbaților diagnosticați cu cancer de prostată la nivel mondial este estimat să se dubleze la 2,9 milioane pe an, până în anul 2040, cu decesele anuale estimate să crească cu 85%, potrivit celui mai mare studiu de profil.

Cancerul de prostată este deja o cauză majoră de deces și invaliditate și cea mai comună formă de cancer masculin, în peste 100 de țări. Odată cu îmbătrânirea populației și cu speranța de viață în creștere, la nivel global, o nouă analiză prognozează o creștere dramatică a cazurilor și a deceselor, în următorii 15 ani.

Se estimează că diagnosticele vor crește de la 1,4 milioane pe an, în anul 2020, la 2,9 milioane, până în anul 2040, ceea ce va însemna că la aproximativ 330 de bărbați li se va spune că au boala, în fiecare oră, în toată lumea.

Citeşte şi: 

Se estimează că numărul deceselor la nivel mondial va crește cu 85%, în perioada următoare de două decenii, de la 375.000, în anul 2020, la aproape 700.000, până în anul 2040.

Numărul real al deceselor va fi probabil mai mare, spun experții, din cauza diagnosticării insuficiente și a lipsei de date din țările cu venituri medii.

Foto: pix4free/Nick Youngson/CC BY-SA 3.0

Descoperirile au fost publicate în revista The Lancet, ca parte a studiului de referință pentru cancerul de prostată, și vor fi prezentate mâine, la congresul anual al Asociației Europene de Urologie de la Paris, conform The Guardian.

Citeşte şi: 

Îmbătrânirea populației și creșterea speranței de viață înseamnă că numărul bărbaților în vârstă din întreaga lume, care trăiesc mai mult, este în creștere. Statistic, asta înseamnă mai multe cazuri de cancer de prostată.

Deoarece principalii factori de risc pentru cancerul de prostată – cum ar fi vârsta de peste 50 de ani sau antecedentele familiale ale bolii – sunt inevitabili, experții spun că va fi imposibil să se prevină creșterea numărului de cazuri doar prin modificări ale stilului de viață sau intervențiile pe partea de sănătate publică.

Cu toate acestea, o conștientizare mai largă a simptomelor bolii, accesul la inițiative de testare, diagnosticul pus mai devreme și progresele în tratamente ar putea contribui în continuare la reducerea poverii și la salvarea de vieți, potrivit autorilor raportului, care este de 40 de pagini.

Acum trebuie acţionat

„Pe măsură ce tot mai mulți bărbați din întreaga lume trăiesc până la vârsta mijlocie și înaintată, va exista o creștere inevitabilă a numărului de cazuri de cancer de prostată”, a spus profesorul Nick James, autorul principal al studiului.

„Știm că se apropie această creștere a cazurilor, așa că trebuie să începem să planificăm și să luăm măsuri acum.”

„Intervențiile bazate pe dovezi, cum ar fi programele îmbunătățite de depistare precoce și educație, vor ajuta la salvarea de vieți și la prevenirea bolii cauzate de cancerul de prostată în anii următori”, a adăugat James, profesor de cercetare a cancerului de prostată la Institutul de Cercetare a Cancerului.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te