Curtea de Conturi, „inventar” la Ministerul Sănătății. Lipsesc medicamente de 800 milioane lei

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 02.05.2024 - 15:25
Curtea de Conturi, „inventar” la Ministerul Sănătății. Lipsesc medicamente de 800 milioane lei - Foto: arhiva - Imagine cu rol ilustrativ

Curtea de Conturi a publicat raportul de audit financiar efectuat la Ministerul Sănătății pentru anul 2022. De la „inventar” lipsesc medicamente în valoare de aproape 800 milioane de lei. Și au mai fost constatate și multe alte nereguli.

SHARE

Raportul de audit financiar efectuat la Ministerul Sănătății de Curtea de Conturi pentru anul 2022, apărut recent pe portalul Băncii Mondiale, relevă o serie de nereguli importante: medicamente în valoare de aproape 800 milioane de lei apar doar în hârtii, active necurente subevaluate cu peste 70 milioane de lei, datoriile curente supraevaluate cu peste 11 milioane de lei.

Curtea de Conturi, „inventar” la Ministerul Sănătății. Lipsesc medicamente de 800 milioane lei

„Am auditat situațiile financiare consolidateale Ministerului Sănătății pentru exercițiul financiar încheiat la data de 31.12.2022, care cuprind: bilanțul, contul de rezultat patrimonial, situația fluxurilor de trezorerie, situația modificărilor în structura activelor nete/capitalurilor proprii, contul de execuție bugetară și anexele care fac parte integrantă din situațiile financiare, inclusiv un rezumat al principalelor politici contabile (...) 

Auditul nostru a fost efectuat pe baza Standardelor internaționale ale instituțiilor supreme de audit (ISSAI). Suntem independenți în raport cu entitatea auditată din punct de vedere al cerințelor etice relevante pentru auditarea situațiilor financiare, așa cum sunt prevăzute în Codul Etic al Curții de Conturi și ne-am îndeplinit celelalte responsabilități etice în conformitate cu aceste cerințe. Considerăm că probele de audit pe care le-am obținut sunt suficiente și adecvate pentru a constitui baza pentru opinia noastră.

Ca urmare a auditului efectuat asupra situațiilor financiare raportate de către Ministerul Sănătății pentru anul 2022, au fost constatate erori cu influențe semnificative asupra situațiilor financiare”, scrie Curtea de Conturi în raportul său.

Citește și: Rafila, despre scandalul medicului Cîrstoiu: Este dreptul medicilor să lucreze şi în sistemul public

Nereguli importante găsite de Curtea de Conturi la Ministerul Sănătății în raportul pe 2022:

- „Supraevaluarea activelor curente la nivelul Ministerului Sănătății – aparat propriu cu suma de 790.043.995 lei ca urmare a neconcordanței între soldul scriptic al contului 302 „Medicamente și materiale sanitare” înscris în balanța de verificare la data de 31.12.2022 și cel faptic constatat cu ocazia inventarierii anuale a patrimoniului”.

- „Finanțarea de la bugetul de stat a unor cheltuieli de capital care au fost utilizate de către entitățile subordonate fără respectarea strictă a destinației pentru care au fost alocate, în sumă de 789.278 lei (rezultată din testarea eșantioanelor determinate statistic), valoarea extrapolată a erorilor fiind în sumă de 2.019.775 lei (...)

În concluzie, prin finanțarea de la bugetul de stat a unor cheltuieli de capital care au fost utilizate de către entitățile subordonate fără respectarea destinației pentru care au fost alocate, situațiile financiare anuale au fost denaturate și nu oferă o imagine fidelă a poziției financiare, performanței financiare şi a altor informații, în condițiile legii, referitoare la activitatea desfășurată”.

Citește și: Rafila, despre lipsa unor medicamente: România are un consum mare de antibiotice. Depindem de China

- „subevaluarea activelor necurente cu suma de 31.435.434 lei, ca urmare a neefectuării reevaluării activelor fixe corporale de natura construcțiilor şi terenurilor aflate în patrimoniu, cel puțin o dată la 3 ani și neînregistrării în evidențele financiar-contabile a diferențelor de reevaluare rezultate din rapoartele de reevaluare întocmite de evaluatori autorizați, la nivelul aparatului propriu al Ministerului Sănătății și unor entități subordonate”.

- „subevaluarea activelor necurente cu suma de 34.021.865 lei, ca urmare a neînregistrării în evidența contabilă a unor terenuri și clădiri, la nivelul unor entități subordonate”.

- „Datoriile curente au fost supraevaluate cu suma de 11.619.755 lei”.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te