Cum se trasmite boala mortală răspândită în 5 țări din Europa? Care sunt simptomele? Cum o tratezi?

DE Alex Darvari | Actualizat: 14.03.2024 - 18:16
Cum se trasmite maladia mortală care s-a răspândit în 5 țări din Europa? Care sunt simptomele? - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)

Cum se trasmite maladia mortală care s-a răspândit în 5 țări din Europa? Care sunt simptomele? ne spun specialiștii în epidemiologie.

SHARE

O boală mortală a cucerit 5 noi state ale Europei. Este vorba de boala cunoscută sub numele de psitacoză, despre care medicii spun că este o infecție bacteriană care a făcut victime în mai multe state ale Europei. În cinci dintre aceste state gradul de îngrijorare este ridicat.

Citește și: O boală a bătrâneții afectează tinerii. Medic: Dezechilibru de nutriție asociat cu factorii de mediu

Cum se trasmite maladia mortală care s-a răspândit în 5 țări din Europa? Care sunt simptomele?

Newsweek România a scris despre cazurile înregistrate în Ungaria. Presa de la Budapesta scrie că infecția devine periculoasă pentru oameni prin inhalarea prafului provenit din secrețiile sau excrementele păsărilor infectate.

Citește și: O boală mortală a ajuns la frontierele României. Care este animalul de casă care o transmite? | Newsweek Romania

Un focar al unei infecții respiratorii care afectează cel mai adesea păsările a ucis cinci persoane în Europa, avertizează Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Citește și: O boală necruțătoare afectează 11,6% dintre români. ”Nimeni nu spune cum oprim creșterea cazurilor”

În cursul anului 2023 și începutul anului 2024, Austria, Danemarca, Germania, Suedia și Olanda au raportat o "creștere neobișnuită și neașteptată" a cazurilor de așa-numită febră a papagalilor, peste ceea ce s-a înregistrat în anii precedenți, a precizat OMS într-un comunicat citat de livescience și consultat de Newsweek.

Ce bacterie cauzează boala

În total, boala a afectat aproape 90 de persoane, printre care au fost raportate cinci decese. 

Febra papagalului, sau psitacoza, este cauzată de o specie de bacterie numită Chlamydia psittaci. Bacteria poate infecta multe mamifere - inclusiv câini, pisici și cai - dar cel mai adesea infectează păsările. 

Oamenii se pot îmbolnăvi de psitacoză prin inhalarea de particule în aer care conțin C. psittaci, dar transmiterea bolii de la om la om este rară, fiind raportate doar câteva cazuri. În schimb, cei mai mulți oameni dezvoltă psitacoza prin inhalarea particulelor care se ridică din respirația, rahatul sau praful de pene al păsărilor infectate, în special al animalelor de companie, cum ar fi papagalii, cintezele sau canarii. 

Cine e mai expus?

Astfel, boala este mai frecventă la persoanele care intră în contact strâns cu păsările - cum ar fi lucrătorii din sectorul avicol, medicii veterinari și proprietarii de păsări de companie. 

Acestea fiind spuse, infecția cu C. psittaci este posibilă fără a avea contact direct cu păsările și nu există dovezi că bacteria poate fi răspândită prin pregătirea sau consumul de păsări de curte. 

Simptomele bolii seamănă cu cele ale gripei cum ar fi febră, frisoane, dureri de cap și tuse uscată - și apar, de obicei, între cinci și 14 zile după ce o persoană este expusă la bacterie. Antibioticele vindecă în mod eficient boala dacă sunt utilizate la începutul infecției și ajută la prevenirea complicațiilor grave, cum ar fi pneumonia și inflamația inimii. 

Un tratament adecvat cu antibiotice poate reduce rata de deces a psitacozei de la 15%-20% la doar 1%. 

Cazuri în creștere

Cele cinci țări afectate de actuala revenire în forță a psitacozei au raportat mult mai multe cazuri decât de obicei. Unele dintre aceste cazuri au fost suspectate, pe baza simptomelor, iar altele au fost confirmate cu ajutorul diferitelor teste de diagnosticare. În special, majoritatea cazurilor au implicat contactul cu păsări sălbatice sau de companie infectate. Dar, în unele cazuri, contactul recent cu păsări nu a fost raportat deloc. 

Austria, de exemplu, are de obicei în jur de două cazuri de psittacoză umană pe an. Dar în 2023, au fost raportate 14, iar alte patru au apărut între 1 ianuarie și 4 martie 2024. Aceste cazuri nu au avut nicio legătură între ele și niciunul dintre pacienți nu a călătorit în străinătate sau nu a avut contact cu păsări sălbatice. 

În ultimii ani, Danemarca a avut, de obicei, între 15 și 30 de cazuri de psittacoză anual. Cu toate acestea, de la sfârșitul anului 2023 până la sfârșitul lunii februarie 2024, aproximativ 23 de persoane au fost infectate. Dintre aceste cazuri, 17 persoane au fost spitalizate, 15 au dezvoltat pneumonie și patru au murit.

Un caz a fost legat de o pasăre de companie infectată. Dintre celelalte 15 cazuri cu informații disponibile, 12 au avut contact direct cu păsări sălbatice, în principal prin intermediul hrănitorilor pentru păsări, în timp ce patru au declarat că nu au avut niciun contact cu păsările.

Au existat cel puțin 5 decese confirmate. România nu a confirmat această boală.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te