Cum se pot proteja medicii de acuzațiile de malpraxis atunci când tratează bolnavi COVID

DE Flavia Drăgan, Petre Bădică | Actualizat: 13.11.2020 - 15:03
LA Times
LA Times

Newsweek România a atras, ieri, atenția asupra pericolului ca unii medici să fie cercetați civil sau penal pentru că își depășesc competențele de specialitate, atunci când tratează bolnavi COVID. Medicul Radu Țincu explică modul în care se împarte responsabilitatea medicală.

SHARE

Pentru eliminarea acestui risc, fișa pacientului trebuie semnată de un medic cu specializarea: boli infecțioase, medicină internă pneumologie sau ATI dacă discutăm de cazuri grave. 

Prin extinderea rețelei de spitale COVID, mii de medici sunt obligați la un act medical dincolo de specialitatea pentru care au drept de liberă practică, a avertizat, ieri, avocatul Doru Costea.

Acesta a arătat că depășirea competențelor de specialitate constituie infracțiune și, în consecință, medicii obligați să efectueze acte medicale pentru o specialitate pentru care nu au autorizație de liberă practică trebuie protejați prin lege.

Informația a fost confirmată pentru Newsweek România de senatorul USR Adrian Wiener, coordonator al secției COVID a Spitalului Județean Arad: „Am mai spus-o: ortopezi fizioterapeuți tratează bolnavi de COVID. Sigur că sunt în afara acoperirii de malpraxis și sigur că Guvernul trebuie, prin Ordonanță de Urgență, să găsească o formulă de limitare a răspunderii civile și penale pentru cadrele medicale obligate să lucreze adiacent specialității lor. Altfel, e exercitare abuzivă a unei profesii”.

Citește și: Mii de doctori care tratează bolnavi COVID riscă pușcăria. Doar 4 specializări, acoperite de lege

Patru specializări salvatoare

Doctorul Radu Țincu, medic de terapie intensivă la Spitalul de Urgență Floreasca din București, a explicat pentru Newsweek România cum se împarte responsabilitatea medicală în tratatarea unui bolnav COVID.

„Orice pacient internat cu coronavirus trebuie consultat, inițial, de un doctor din cele trei specializări: boli infecțioase, medicină internă sau pneumologie (și ATI în cazul în care pacientul are forme severe). Doar un doctor cu o astfel de specializare poate și trebuie să noteze în fișa medicală rezultatul consultului”, a precizat medicul pentru Newsweek România.

Doctorul Radu Țincu spune că există două situații care trebuie analizate diferit.

„În spitalele care tratează doar bolnavi de coronavirus, pacienții infectați trebuie evaluați de medici din specialitățile: medicină internă, pneumologie, boli infecțioase, ATI. În spitalele transformate în spitale COVID muncesc și doctori din alte specializări. Ei pot gestiona respectivul pacient, dar numai supervizați de un medic cu specializările mai sus menționate”.

Medicul a explicat ce se întâmplă în cazul spitalelor care tratează atât pacienți COVID, cât și pacienți cu alte afecțiuni.

„Să spunem că în spital s-a prezentat un pacient cu un picior rupt, iar în urma testelor se dovedește că are și coronavirus. Cazul acestui pacient va fi gestionat de medicul ortoped. Dar pacientul trebuie să fi fost consultat și de către un medic cu specializarea la care m-am referit mai sus. Pacientul va rămâne pe secția de ortopedie, unde îi vor fi tratate problemele de la picior, dar va fi consultat zilnic, sau de câte ori este necesar, de medicul cu una din specializările: infecționist, pneumologie sau medicină internă”.

„Responsabilitatea medicală este atât a ortopedului, pentru că el monitorizează pacientul, cât  și a doctorului de specialitate. Este responsabilitatea comună a tuturor celor care îl au în grijă. Poate că nu e normal ca un bolnav COVID să stea în secția de ortopedie, dar vorbim de o situație excepțională cu 10.000 de infecții pe zi”. 

Legea 95/2006: Răspunderea civilă a personalului medical

Articolul 653

4) Personalul medical răspunde civil pentru prejudiciile produse în exercitarea profesiei și atunci când își depășește limitele competenței, cu excepția cazurilor de urgență în care nu este disponibil personal medical ce are competența necesară.

(5) Răspunderea civilă reglementată prin prezenta lege nu înlătură angajarea răspunderii penale, dacă fapta care a cauzat prejudiciul constituie infracțiune conform legii.  

Articolul 654

(1) Toate persoanele implicate în actul medical vor răspunde proporțional cu gradul de vinovăție al fiecăruia.  

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te