Costurile COVID: 1.000 de lei pentru o formă ușoară, 10.000 de euro pentru fiecare pacient la ATI

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 16.10.2021 - 22:10
Vaccinarea este soluția cea mai sigură pentru români și cea mai ieftină pentru statul român. Foto Inquam Photos/Octav Ganea

Numărul mare de pacienți cu COVID-19 aflați în stare gravă înseamnă o presiune financiară de cel puțin 45 de ori mai mare decât costurile pentru administrarea vaccinului și pentru tratamentul în forme ușoare.

SHARE

Doi medici români au comparat care sunt costurile pentru administrarea unui vaccin anti COVID-19 și a tratamentului în formele ușoare ale bolii și în cazul unui pacient care ajunge la ATI în stare gravă. Diferența este de 45 de ori mai mare pentru salvarea unui bolnav de COVID-19 care a intrat la Terapie Intensivă.

„+90% din cei care ajung în spital sunt nevaccinați. Ca să aibă grijă de ei, statul cheltuie sume uriașe. Vorbesc de spitalizare, oxigen, perfuzii, ventilație, tratamente cu anticorpi, tratamente biologice, tratamente antivirale, terapii ale durerii etc.

O internare la ATI pe două săptămâni poate sări de 45.000 de lei. Vaccinul costă 80-100 de lei. Pe stat îl costă, nu pe om. Pentru om e gratis”, a arătat dr. Vasi Rădulescu, medic specialist internist, autor de cărți care popularizează educația pentru sănătate în rândul adulților și copiilor. 

Doctorul recunoaște că vaccinurile anti COVID-19 nu asigură o protecție 100%. Dar nici producătorii nu au susținut asta niciodată. Dar protecția la spitalizare rămâne la un nivel ridicat. 

„Sigur, vaccinul nu e perfect. Dar cifrele nu mint niciodată. Doar în Franța au făcut un studiu pe 22 de milioane de oameni, rezultând clar rolul vaccinurilor în controlul pandemiei. E clar pentru oamenii care au mintea deschisă, nu pentru cei care au convingeri.

Statul român va pierde sume incredibil de mari, cheltuieli care puteau fi evitate în 90% din cazuri prin vaccinare. Nu mai zic de pierderile de vieți - incomensurabile în suferință”, a arătat Vasi Rădulescu. 

Citește și: 1.729 de pacienți COVID, internați la ATI. 130, pe paturi din rezerva operațională | Newsweek Romania

Presiunea pe buget va fi uriaşă

Forma uşoară de COVID-19, cu pacientul la domiciliu, la care se administrează doar C, D, Zn, paracetamol sau Ibuprofen costă circa 300 lei, a menționat Mugur Adrian, fost medic rezident Radiologie-Imagistica Medicala la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti - SUUB.

„Mai punem costul concediului medical (să zicem 1.000 lei pe 2 saptămână, salariu mediu), ajungem la cca. 1.300lei/caz foarte uşor.

Pentru o zi de spitalizare în AŢI costul este de cca. 1.000€/bolnav/zi. Pentru un internat la infecţioase se cheltuie 1.800 lei/zi/bolnav. Acesta stă aproximativ 7 zile (eu ştiu pacienţi care au stat 3-4 săptămâni). Egal 12.600 lei + concediu medical o lună (că mai sta încă 2 sapt minim în concediu medical acasă), adică în total 14.600 lei.

Dacă stă la ATI 1.000€/zi x 10 = 10.000 euro + 14 zile pe infecţioase. Presiunea pe buget va fi uriaşă. Ţinând cont că în ATI ajung 91% nevaccinaţi, calculaţi voi cât costă, de fapt, nevaccinarea”, a menționat Mugur Adrian.

Citește și: Viviana, soția lui Mirel Rădoi, și-a luat BMW Alpina B7 de +150.000 €. A blocat strada, pe avarii

Doctorul a mai prezentat și alte cifre: tratamentul cu anticorpi monoclonali costa circa 2.000 Euro/doza.

„Se administrează în formele uşoare/moderate de boală. Dacă se îmbolnăvesc <<doar>> 10 milioane de românaşi, costul ar fi de 20 de miliarde de euro. Bineînţeles că ne permitem, are baltă pește...

Eficacitatea tratamentului nu este de 100%, deci tot vom avea pacienţi în ATI. Vaccinul costă 20 euro”, a precizat Mugur Adrian.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te