Coronavirus poate afecta inima chiar și la persoanele fără afecțiuni cardiace

DE Răzvan Chiruță | Actualizat: 28.03.2020 - 20:42
Foto Getty Images

COVID-19 a fost legat de apariția unor probleme cardiace chiar și la persoanele infectate care anterior nu aveau afecțiuni cardiovasculare preexistente, potrivit unei analize a studiilor științifice existente. 

SHARE

Oamenii de știință au descoperit COVID-19 poate fie cauza noi probleme cardiace, fie să agravează afecțiunile acolo unde acestea existau deja.
 
COVID-19 a fost asociat cu inflamația cardiacă și a existat o „prevalență ridicată” a leziunilor cardiace la pacienții internați cu această boală.

Dar echipa a analizat „severitatea, întinderea și raportul dintre efectele cardiovasculare pe termen scurt și pe termen lung ale COVID-19, precum și efectul tratamentelor specifice, care încă nu sunt cunoscut, căci aceste tratamente sunt încă în analiză și investigații atente”, relatează Newsweek.

Pacienții cu infecții mai ușoare care nu au nevoie de spitalizare au mai puține șansă să se confruntă cu probleme cardiace.

„Este rezonabil să ne așteptăm ca în cazurile severe și critice să existe efecte mai severe asupra sistemului cardiovascular din cauza unui răspuns inflamator mai robust”, au scris cercetătorii.

Cele trei coronavirusuri și gripa par să declanșeze probleme cardiace, inclusiv sindromul coronarian acut (unde fluxul de sânge spre inimă se oprește brusc ca în cazul unui atac de cord), probleme cu ritmul cardiac și insuficiență cardiacă.

Acest lucru este cauzat probabil de inflamații care apar în tot corpul, precum și în sistemul vascular, au explicat oamenii de știință.

„De remarcat este faptul că în timpul majorității epidemiilor de gripă, mai mulți pacienți mor din cauze cardiovasculare decât de pneumonia cauzată de gripă”, au scris autorii.

Cercetătorii au recunoscut, totuși, că rezultatele lucrării lor sunt limitate, deoarece s-a bazat pe datele disponibile în stadiul incipient al pandemiei COVID-19, iar cazurile ușoare și asimptomatice lipsesc probabil din majoritatea rapoartelor, „ceea ce ne complică în continuare înțelegerea bolii”.

Autorul principal al studiului, dr. Mohammad Madjid, profesor asistent la McGovern Medical School de la UTHealth din Houston, a declarat că chiar și în absența bolilor cardiace anterioare, este probabil ca mușchiul cardiac să fie afectat de boala coronavirusului.

„În general, vătămarea mușchiului cardiac se poate întâmpla la orice pacient cu sau fără boli de inimă, dar riscul este mai mare la cei care au deja boli de inimă.

Știm foarte bine că COVID-19 afectează plămânul și poate provoca complicații, dar acest studiu arată că sistemul cardiovascular este, de asemenea, afectat și acest fapt poate determina rezultate slabe și prognostic rezervat, pentru supraviețuire la acești pacienți", a declarat Madjid pentru Newsweek.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te