„Pentru pacienţii care suferă de COVID-19, pe modificările aduse de OUG 88, apărută săptămâna trecută, încă nu avem clarificări, nu avem informaţii clare, de la Casa de Asigurări de Sănătate.
Noi am solicitat aici, la Cluj, prin patronatul medicilor de familie, lămuriri de la CJAS, să ştim cum se acordă aceste concedii.
Concediile medicale pentru Covid-19 scad valoric
Am înţeles că în ţară câteva Case de Sănătate au înştiinţat deja medicii că, din 24 octombrie, nu se mai acordă pe stil vechi, cum eram obişnuiţi, ci o să treacă pe boală obişnuită”, a declarat medicul de familie Mihai Mara.
Până acum, concediul medical pentru COVID - 19 a fost remunerat 100%. „Până acum, concediul pentru COVID-19 se acorda la finalul perioadei de izolare, era plătit sută la sută şi era plătit direct din banii Casei de Sănătate.
Dacă se trece pe boală obişnuită, concediul va fi plătit doar 75 la sută şi trebuie neapărat acordat în prima zi de îmbolnăvire, în ziua consultului la medicul de familie.
Citeşte şi: Cine a lansat "Dă mamă cu biciu-n mine". Mama vitregă o trata ca pe Cenușăreasa. Răpusă de COVID
Astea sunt informaţii preţioase pentru medici, pacienţi şi pentru angajatori, pentru că angajatorii plătesc primele 5 zile din concediul medical de boală obişnuită.
Casa de Asigurări de Sănătate nu va mai plăti concediile pacienţilor cu COVID-19, nu va mai plăti testarea pacienţilor cu simptome de Covid şi nici monitorizările zilnice făcute de medicii de familie.
Foarte multe costuri legate de Covid nu vor mai fi în cârca Casei de Sănătate”, a mai spus Mara, conform Digi24. Medicul a mai afirmat că nici testările pentru Covid nu se vor mai face la medicul de familie.
Citeşte şi: Covid-19 a crescut numărul deceselor în România. Un copil de 2 luni, printre victime
„Din 24 octombrie, testările pentru Covid se vor face gratuit, la spital, la gardă sau la Serviciile de Ambulanţă, dar în cabinetele medicilor de familie nu vor mai fi gratuite. (...)
Dcaă nu vor mai fi testări la cabinetele medicilor de familie, vă daţi seama că va scădea numărul de pacienţi confirmaţi pozitiv în ţară, iar la pacienţii din mediul rural pentru care medicul de familie este primul contact cu sistemul medical aceste testări sunt binevenite”, a precizat medicul.
Totuşi, dr. Evelyn Cristescu, medic de familie în Bucureşti, a declarat că prevederile ordonanţei nu au intrat încă în vigoare.