Cine se mai vaccinează și de ce. Cel mai greu e să afli unde e centrul de vaccinare anti COVID-19

DE Gabriela Lipciuc, Beatrice Holdon | Actualizat: 19.07.2021 - 16:33
La Obor, oamenii au fost atrași la vaccinare cu mici. Foto Inquam Photos/Octav Ganea

România înregistrează record negativ după record negativ în cea ce privește campania de vaccinare. În 18 iulie, de exemplu, s-au vaccinat anti COVID-19 doar 8.000 de persoane, cel mai mic număr de la debutul campaniei de imunizare, din decembrie.

SHARE

De ce nu se vaccinează românii, am cam aflat cu toții. Newsweek România a vrut să afle cine sunt cei puțini care vin să se imunizeze împotriva COVID-19, de ce au făcut-o așa de târziu și cum văd modul cum este administrată pandmia în țară.

Am pornit în mai multe centre de vaccinare din București. Prin majoritatea, așa cum ne așteptam, bătea vântul. Dar asta nu înseamnă că nu am aflat lucruri interesante de la cadrele medicale și de la cei care vin să se vaccineze. 

Prima oprire a fost Centrul de vaccinare  de la Romexpo. În urmă cu numai patru luni, aici era forfotă mare. Oamenii stăteau la rânduri mari, numeroasele cabinete imunizau pe bandă rulantă. Seara, se adunau peste 50 de persoane care sperau să prindă o doză de Pfizer peste rând, din fiolele rămase neconsumate peste zi. 

Acum, lucrurile sunt radical schimbate. Personalul centrului aștepta chiar la ușa de la intrare, niciun amator de vaccin nu era prezent. „Cam toată ziua e gol”, ne-au răspuns medicii.

Am dat vina pe ora târzie și pe caniculă, așa că am revenit a doua zi, pe la 10.30. Precis trebuie să fie cineva în drum spre parc sau în drum spre casă, după plimbarea din Herăstrău. Din nou, nimeni.

La cafeneaua de alături, proprietarii sunt singurii de la masă. Intrăm într-o discuție și-mi spun că mai mulți sunt cei care vin la Romexpo să afle informații despre campania de vaccinare decât cei care vin, de fapt, să se vaccineze.

Sunt dezamăgiți că la TV nu se vorbește despre centrul de vaccinare Romexpo și consideră că acesta e un motiv pentru care oamenii se îndreaptă către altele.

Către centru, pe ghicite

Am sperat că situația e mai bună la Gara de Nord. Am coborât cu o stație înainte pentru că voiam să vedem dacă există indicatoare care să indice direcția către centrul de vaccinare. Nu am văzut niciunul. Am intrat în gară.

Am întrebat la trei chioșcuri de tip fast-food unde exact este amplasat centrul de vaccinare în zonă. Nimeni nu știa. A patra persoană la care am apelat, un tânăr de la o tarabă cu accesorii pentru telefoane, ne indică direcția.

Într-adevăr, din centrul gării, adică de la panourile cu afișaj electronic, direcția către centrul de vaccinare este clar marcată. Astfel, cei care vin fie să aștepte pe cineva, fie care verifică ora și linia de la care vor pleca cu trenul nu pot rata locația.

Pentru toți ceilalți, care au treabă în zona gării, dar nu și în clădirea gării, nu există un suport vizual util. Partea bună este că măcar cu toții știm - sau putem afla foarte ușor - unde se află Gara de Nord.

În fața centrului, două domnișoare stau la rând. Prima îmi spune că a avut Covid-19 în decembrie. Lucrează de acasă și nu are planuri de vacanță anul acesta, de aceea nu crede că ar risca să se reinfecteze dacă nu s-ar vaccina.

Totuși, simte presiune socială. De câte ori iese cu prietenii în oraș, toți o întreabă când se vaccinează, pentru că ei toți sunt vaccinați. A hotărât să facă pasul acesta ca să schimbe tema de discuție abordată la ieșirile cu prietenii.

O tânără de 22 de ani a avut Covid în martie. A venit să se vaccineze cu Johnson & Johnson ca să evite din timp o nouă infectare. Din centru, iese un tânăr de maxim 30 de ani care tocmai se vaccinase. Dar nu vrea să ne răspundă la întrebări.

Vaccinare pentru certificat UE

Ziua următoare am mers la centrul de vaccinare amenajat la Circul București. Am ales să mergem după - amiază, când se mai răcorește, ca să prindem perioada propice ieșirilor în parc. Nici aici nu am văzut indicatoare. Am întrebat în stația de autobuz, dacă știe cineva unde exact este amplasat centrul, dar nimeni nu știa.

Vaccinarea a început în România pe 27 decembrie. Imediat după sărbători, se vaccinau zilnic în jur de 15.000 de oameni. La sfârșitul lunii ianuarie, rata de vaccinare ajunsese circa 40.000 de persoane pe zi.

Punctul culminant a fost atins la jumătatea lunii mai, când s-au înregistrat 119.021 de vaccinări efectuate într-o singură zi, conform site-ului Știri Oficiale.

Acum, în luna iulie, media zilnică totală de vaccinare este doar un pic mai mare decât cea de la debutul campaniei de vaccinare, dar tot sub 20.000 de doze pe zi.

În parc, câțiva vârstnici poartă o discuție animată. Îi întrerupem cu aceeași întrebare. ”„Nu știu”, răspunde unul, „pentru că noi nu ne vaccinăm, dar, cunoscând zona, n-ar putea fi decât în clădirea Circului.”

Într-adevăr, așa e. Aici e un pic mai multă activitate. În interior, câteva persoane așteaptă pe scaune să li se înmâneze certificatul. Afară, pe bănci, la umbră, așteaptă câteva persoane.

Un bărbat de 40 de ani, stabilit în Anglia, ne spune că a hotărât să se vaccineze în timpul vacanței din România ca să aibă un certificat recunoscut în UE. S-a vaccinat ca să scape de o grijă.

Două tinere de 32 și 35 de ani au venit la rapel pentru a preveni reinfestarea.

Mihai, un licean de 17 ani, venit cu mama lui rapel. A citit articol și a și ascultat câteva emisiuni pro și contra vaccinare dar, după cum afirmă el, „pentru noi, liceenii, e mai ușor. Noi putem vorbi între noi și putem asculta ambele opinii, pentru că presiunea deciziei corecte este asupra părinților.

Orice am spune noi, la urma urmei decizia actului medical rămâne a lor până când împlinim 18 ani. De aceea nu m-am simțit presat deloc. Am prieteni care s-au vaccinat, am prieteni care mai așteaptă și am prieteni care sunt anti-vaccin, dar asta nu a afectat deloc prietenia noastră. Eu, însă, consider că părinții mei au luat o decizie bună.”

Comic Con, stimulent pentru vaccinare

După weekend, am pornit spre secția de vaccinare din strada dr. Iacob Felix, din spatele spitalului Filantropia. Din nou, întrebăm în stația de autobuz și din nou nimeni nu știe unde este centrul de vaccinare. Cunoaștem bine zona, așa că o luăm pe stradă de la un capăt la altul. Întrebăm în zadar.

O doamnă drăguță de la o florărie, după ce întreabă pe ceilalți angajați și chiar și pe cei de la magazinul de alături, scoate telefonul și caută, pentru că chiar nu crede să fie vreun centru pe strada lor. Se orientează și-ne indică direcția generală în care trebuie să mergem.

„Este vorba de clinica Sanador” îmi explică, „așa că mai bine întrebați de Sanador, pentru că aveți mult mai multe șanse să găsiți ce căutați.”

Ne încăpățânăm să mergem fără GPS și să întrebăm din om în om. Trecem pe lângă Centrul de Transfuzie Sanguină din strada Constantin Caracaș nr 2, dar și aici nici portarul, nici șoferul unei ambulanțe staționate nu știu de vreun Centru de Vaccinare în zonă.

„Cineva a mai întrebat într-o zi”, spune paznicul, „dar uite că nu m-am interesat.”

Pe ultima sută de metri, un bodyguard de la clădirile din apropiere ne indică direcția corectă. La destinație, avem surpriza să aflăm că ora de deschidere este ora 13.

Pe lista cu centrele de vaccinare existente în București (https://vaccin.live/county/BUCURESTI.html) nu figurează și un program de lucru. Verificăm dacă figurează undeva programul de lucru, dar singurul site care figurează că ar avea programul de lucru al centrelor din București este în lucru.

Am lăsat la urmă centrul de vaccinare de la Palatul Copiilor din Parcul Tineretului, unde cu câteva săptămâni în urmă era mai multă activitate. 

Muzica antrenantă care se aude de la boxele mari, scoase pe scări, în fața centrului, te fac să întorci privirea. Ochii se opresc apoi pe afișul mare, bine amplasat, de la intrare. 

Pe scări, vorbim cu un puști de 14 ani. A venit să afle tot ce se poate afla despre vaccinare, pentru că tatăl său nu are mult timp vara și l-a rugat să se informeze el dinainte, ca să nu aibă de așteptat deloc când vin să se vaccineze.

Motivul lui este să ajungă la Comic Con, considerat cel mai important eveniment pentru amatorii de manga, anime, jocuri video și seriale TV pentru adolsecenți din Europa de Est. S-a informat cu privire la vaccin și, cu toate că nu se teme de boală, e conștient că COVID-19 poate lăsa unele sechele neplăcute pe termen lung.

Cu toate acestea, nu s-ar fi grăbit să se vaccineze, dar vrea să fie sigur că nu ratează Comi Con.

Un alt tânăr, de 37 de ani din Japonia, care în prezent locuiește în România, a avut Covid în noiembrie și a așteptat până au dispărut anticorpii ca să se vaccineze. Nu s-a simțit presat de cei din jur și nici nu se teme de boală, pentru că a avut o formă ușoară, dar vrea să taie de pe listă și vaccinarea, ne-a spus. 

 

Mai vin oameni și pentru prima doză

Vară și relaxare, aceasta este atmosfera în alte două din centrele de vaccinare din București vizitate de reporterii Newsweek România. Mai exact în cele de tip drive–thru din Sectorul 6, care primesc persoane dornice de vaccinare care vin cu mașina, pe role, cu bicicleta sau pe jos. 

Motivul pentru care hotărăște cineva să se vaccineze într-o zi toridă de vară poate fi diferit: fie pentru că are nevoie de documentul care-i permite călătorii în străinătate, fie pur și simplu pentru că dorește să i se administreze acest vaccin.

În parcarea Metro Militari, unde se află unul dintre centre, inaugurat pe 12 mai, fluxul celor care vizitează centrul solicitând vaccinarea s-a diminuat constant, de la 400 de persoane pe zi la 100 de persoane în prezent, ușor crescut în zilele de weekend. 

Situația este considerată normală de cadrul medical care e mulțumit de  faptul că activitatea este continuă, dar relaxată, „de vară”.

Nu se fac cozi, a explicat, „ceea ce este bine atât pentru personalul de aici, dar și pentru cei care se vaccinează”.

Acesta nu vede nici o problemă că un centru de vaccinare e deschis într-o parcare. Din contră. „Măsura este una bună și cu siguranță a dus la creșterea numărului celor vaccinați”. 

De asemenea, condițiile sunt de maximă siguranță, chiar dacă pentru unele persoane a veni aici poate fi ceva neobișnuitl. De altfel, „dacă vaccinarea este făcută în condiții septice, nu reprezintă risc de infecții și se poate efectua oriunde”, a ținut să precizeze cadrul medical intervievat.

În parcarea Plaza Mall Militari, unde se află un alt Centru de vaccinare de tip drive-thru, inaugurat pe 17 mai, este tot activitate limitată

„De la deschiderea centrului și până acum nu s-au semnalat evenimente neplăcute. S-a putut  interveni și nu a fost nevoie să solicităm transportarea persoanei la spital cu Ambulanța. Avem în dotare medicamente.

Putem face față reacțiilor adverse dacă acestea apar, dar au fost foarte puține și ușoare, de genul roșeață locală sau stare febrilă. De altfel, pacientul, înainte de a i se administra doza de vaccin completează un chestionar în care face cunoscut tipul de alergii de care suferă sau alte boli”, a explicat medicul.

În condiții de activitate intensă se poate asigura vaccinarea a 200 de persoane, dar fiind vară, perioada este mai relaxată, înregistrându-se „în jur de 100 de persoane/zi, dar numărul acestora crește semnificativ în week-end.

Medicul că remarcă „solicitări pentru prima doză”, fapt foarte îmbucurător. Acesta a dat asigurări că vaccinarea se realizează în condiții sigure, fără riscuri în ce privește actul medical.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te