„Pâinea are în medie un aport energetic de 220-240 cal/100g. Dacă ar fi să o comparăm cu valoarea energetică a produselor care se mănâncă de obicei cu pâine, este “nevinovată”! Brânza are aprox 250 cal/100g, cașcavalul 350cal, salamul de Sibiu 450cal iar untul 750cal. Nu mai vorbim de icre sau salată de vinete care merg de minune cu pâine și care au de 2-3 ori mai multe calorii. Socotiți că o felie de paine are 60-80 cal, în timp ce o lingură de ulei are 100 cal”, spune medicul Mihaela Bilic.
Mulți dintre noi se hotărăsc să excludă pâinea când decidem să mâncăm mai sănătos, dar se pare că pâinea nu dăunează dacă este mâncată cu moderație. „O alimentație sănătoasă înseamnă prezența în farfurie a tuturor grupelor de nutrienți: proteine, grăsimi și carbohidrați. La fiecare masă trebuie să avem o porție de amidon (glucide lente), adică pâine sau mămăligă, orez, cartofi, paste făinoase. Organizația mondială a Sănătății recomandă consumul a 300-500g pâine/zi!”, spune medicul.
Citește și: Pițurcă Jr, „Casanova” de ocazie, părăsit definitiv de modelul Cristina Ich: „Nu m-a găsit în gunoi”
Totuși, este adevărat că pâinea este interzisă în curele de slăbire, dar medicii spun ditele nu sunt un regim de viață sănătos, ci unul dezechilibrat. „Cu alte cuvinte cura de slăbire nu este un model de dietă sănătoasă, ci o strategie pentru slăbit. În acest context excluderea carbohidraților se justifică: fără glucide nu există sinteză de insulină, acel hormon care transformă caloriile din mâncare în grăsime de rezervă.”
Citește și: VIDEO Accident - „tutorial”, în București: De ce să nu traversezi printre tramvaie
Dacă te-ai întrebat vreodată dacă pe etichetele alimentare, inclusiv pe cea de la pâine sunt trecute corect ingredientele, medicul Bilic ne asigură că da. „Producătorii din industria alimentară sunt obligați să eticheteze corect produsele și să respecte regulile impuse de autorități. Furnizarea de informații false sau incomplete este sancționată prin lege. Veți găsi pe ambalaj atât tabelul nutrițional, cat și lista de ingrediente din respectivul produs”.
Tot aceasta mai spune că majoritatea sortimentelor de pâine sunt făcute chiar în ziua când ajung la raft. „Majoritatea sortimentelor de pâine se fac din aluat proaspăt, frământat și copt în ziua respectivă. Apoi pâinea este ambalată și ajunge pe raft. Singura categorie de pâine care se congelează este cea care ulterior va fi coaptă în supermarket, restaurant, cafenea sau la domiciliul consumatorilor”, a scris medicul Mihaela Bilic pe Facebook.