Cercetător: Un vaccin împotriva variantei africane a COVID se poate dezvolta foarte repede

DE Alex Darvari | Actualizat: 27.11.2021 - 15:21
Cercetător: Un vaccin împotriva variantei africane a COVID se poate dezvolta foarte repede / BBC

Profesorul Andrew Pollard, directorul Oxford Vaccine Group, consideră că este "extrem de improbabil" ca noua variantă Omicron să se răspândească masiv în rândul populaţiei deja vaccinate, "aşa cum am văzut că s-a întâmplat anul trecut" cu varianta Delta.

SHARE

Omul de ştiinţă britanic care a coordonat cercetările finalizate prin dezvoltarea vaccinului anti-COVID-19 AstraZeneca-Oxford a declarat sâmbătă că un nou ser ar putea fi fabricat "foarte repede" împotriva variantei Omicron a noului coronavirus, informează AFP.

Citește și: Un prim caz suspect în Germania de infecție cu Omicron, varianta africană a COVID

Dar, dacă se va întâmpla acest lucru, "va fi posibil să acţionăm foarte repede", a declarat cercetătorul britanic pentru BBC, deoarece "procedurile legate de dezvoltarea unui nou vaccin sunt din ce în ce mai eficiente".

Profesorul Pollard consideră totuşi că vaccinurile actuale ar trebui să funcţioneze împotriva noii tulpini, considerată îngrijorătoare de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), însă acest lucru nu va fi cunoscut cu siguranţă decât în săptămânile următoare.

Citește și: Varianta africană a COVID: Cum se răspândește și cât este de letală. A apărut la un bolnav HIV

Niciun caz de infectare cu varianta Omicron nu a fost detectat până acum în Marea Britanie, una dintre cele mai afectate ţări europene de pandemia de coronavirus, cu peste 144.500 de decese. Guvernul de la Londra a anunţat totuşi, joi, restricţii severe pentru pasagerii care sosesc în ţară din şase ţări africane, inclusiv din Africa de Sud, unde varianta Omicron a fost detectată pentru prima dată.

În Europa, un singur caz asociat variantei Omicron a fost descoperit în Belgia, un caz suspect a fost raportat în Germania şi un altul în Republica Cehă. Şaizeci şi una de persoane care au fost testate pozitiv la întoarcerea lor din Africa de Sud stârnesc îngrijorări şi în Ţările de Jos, însă, pentru moment, medicii olandezi nu putut să confirme dacă ele sunt purtătoare ale noii variante virale.

Varianta Omicron a fost identificată şi în Malawi, Israel - la o persoană venită din Malawi -, Botswana şi Hong Kong.

Într-un comunicat, compania AstraZeneca a anunţat că a "dezvoltat, în strânsă colaborare cu Universitatea Oxford, o platformă vaccinală ce permite o reacţie rapidă la noile variante care pot să apară". Compania farmaceutică anglo-suedeză a precizat că "desfăşoară deja cercetări în zonele în care noua variantă a fost detectată".

Producătorii de vaccinuri anti-COVID-19 Pfizer-BioNTech, Moderna şi Novavax s-au declarat şi ei încrezători în capacitatea serurilor lor de a combate eficient varianta Omicron, arată Agerpres.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te