Cea mai modernă maternitate din România, din ultimii 50 de ani, construită în județul Timiș

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 22.02.2024 - 14:22
Cea mai modernă maternitate din România, din ultimii 50 de ani, construită în județul Timiș - Foto: Facebook

Cea mai modernă maternitate din România, din ultimii 50 de ani, este construită în județul Timiș. Președintele Consiliului Județean Timiș, președintele PNL Timiș Alin Nica, a declarat că facilitatea va fi inaugurată în primăvară și va avea și secție pentru fertilizare in vitro.

SHARE

Prezent într-o emisiune TV, președintele Consiliului Județean Timiș, Alin Nica, a vorbit despre noua maternitate, construită cu fonduri europene, pe care administrația PNL o va inaugura în această primăvară. 

„Va fi cea mai modernă din țară, la standarde europene. Este prima maternitate construită în zonă de la zero în ultimii cinzeci de ani. Clădirea este gata, acum se lucrează la obținerea acreditărilor. Va avea și o secție pentru fertilizarea in vitro”, a declarat președintele PNL Timiș.

Cea mai modernă maternitate din România, din ultimii 50 de ani, construită în județul Timiș

Noua maternitate dispune de compartimente de ginecologie, secție ATI, bloc operator, săli de nașteri și camere de gardă, chirurgie laparoscopică, obstetrică, spitalizare de zi, terapie intensivă, secție pentru prematuri.

14 milioane de euro au fost investiți de administrația locală în acest proiect, în cadrul unei finanțări transfrontaliere România-Ungaria.

Fondurile europene reprezintă baza investițiilor în județ, inclusiv pentru marile proiecte de investiții în sănătate.

Vorbim despre peste 19 milioane de euro, bani europeni, în special pentru dotarea spitalelor cu echipamente ultra moderne destinate reducerii infecțiilor nosocomiale, pentru laboratoare de microbiologie și pentru saloane moderne în spitale.

“Spitalul județean este de facto un spital regional, pentru că aici vin pacienți din toată regiunea. Acesta va fi reabilitat cu fonduri europene. Vom avea un corp nou de clădire. (...)

De asemenea, Institutul oncologic regional, o altă investiție prin PNRR, va completa sistemul medical din județ.

Destinatarul final este cetățeanul. Așteptăm demararea licitației de execuție. Termen final pentru execuție este 2026, ca pentru toate proiectele din PNRR.

Pacienții români obișnuiesc să caute tratament în Ungaria și alte țări. Ne dorim ca aceștia să se trateze în țară. Este un deziderat al nostru de ani de zile. Un astfel de institut într-un centru universitar înseamnă capacitate de a acorda asistență medicală la cel mai înalt nivel. Acesta va pune Timișoara pe harta europeană a sănătății”, a explicat Alin Nica.

Olimpia Oprea, medic primar Obstetrică Ginecologie, la Spitalul Clinic Municipal Timișoara, a precizat că institutul oncologic este un obiectiv vechi în județ. Aceasta amintește efortul autorităților de a obține finanțare europeană, dar insistă că fără aceasta investițiile în sănătate nu ar fi posibile.

“Fondurile europene ne ajută foarte mult în dotarea spitalelor. Recent am accesat finanțare pentru programe de screening. (...) Din păcate, în România, cancerele sunt depistate târziu, așa că fondurile pentru programele de diagnosticare precoce ne-au ajutat foarte mult”, a precizat Olimpia Oprea. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te