Cât câștigă un medic de familie pe lună? Suma este de 10 ori mai mică decât spune Marcel Ciolacu

DE Alex Darvari | Actualizat: 17.01.2024 - 17:05
Cât câștigă un medic de familie pe lună? Suma este de 10 ori mai mică decât spune Marcel Ciolacu - Foto: Pexels / Karolina Grabowska

Un medic de familie câștigă lunar o sumă de 10 ori mai mică decât spune Marcel Ciolacu. În contextul protestelor medicilor, premierul a spus că un meidc de familie câștigă chiar și 15.000 euro pe lună.

SHARE

Cât câștigă un medic de familie este întrebarea la ordinea zilei în contextul în care medicii au ieșit să protesteze. Medicii de familie și cei din ambulatorii protestează în București, în fața Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. Mulți și-au anulat programul de lucru și au ieșit în stradă. 

Specialiștii sunt supărați că li se va diminua bugetul cu peste 30% de la 1 februarie. Ei amenință că își vor închide cabinetele medicale sau vor consulta pacienți doar contra cost. 

Citește și: Medicii de familie și policlinici continuă protestele. ”Vom închide cabinetele!”

Declarațiile medicilor de familie vin și după ce Marcel Ciolacu a susținut că nu se vor închide cabinetele medicilor de familie. „Nu se va închide niciun cabinet de medic de familie. Cu adevărat, îmi doresc nu o descreştere, ci o creştere a serviciilor medicale”, a spus Ciolacu.

Cât câștigă un medic de familie pe lună? Suma este de 10 ori mai mică decât spune Marcel Ciolacu

Premierul a continuat cu un atac voalat la adresa medicilor de familie spunând că aceștia câștigă cam mult. 

”Credeţi că este corect să existe un plafon de câştig al unui medic de familie? Am cerut toate statisticile. Există medici de familie care câştigă per capita, nu neapărat pe servicii medicale, peste suma de 10.000-15.000 de euro. Mi se par sume un pic cam mari”, a afirmat Marcel Ciolacu.

Medicii de familie susțin că cifrele lui Ciolacu nu au nicio reflectare în realitate. În realitate, un medic de familie ar rămâne în mână cu suma de 6.500 de lei net.

Un medic de familie a explicat modul în care se încasează și se cheltuie banii la un cabinet. 

Cum se calculează venitul unui medic de familie

„Venitul medicului de familie se compune din încasările de la CAS per capita (PC) și venitul per serviciu (PS). La o listă de 1.300 de asiguraţi, venitul PC este de circa 1.000 de puncte x 10 lei/punct = 10.000 de lei. Aici trebuie să menţionez că punctele PC depind de vârsta asiguratului, iar cel mai bine „plătiţi” sunt copiii mici și vârstnicii.

Am luat o valoare medie de circa 1.000 de puncte pentru că de regulă aceasta este valoarea PC la circa 1.300 de pacienţi asiguraţi. Dar, atenţie: dacă un medic de familie are pe listă 1.300 de pacienţi, nu înseamnă obligatoriu că are 1.300 de asiguraţi. Am o colegă din zona Moldovei care, la un moment dat, avea pe listă 1.900 de pacienţi și doar 900 de asiguraţi pentru care primea plata PC. Pentru pacienţii neasiguraţi nu se plătește PC”, potrivit mărturiei unui medic de familie.

Acesta susține că, majoritatea medicilor de familie iau în jur de 6.500 lei net pe lună după ce plătesc toate cheltuielile.

„Plata PS este limitată de numărul maxim de consultaţii care se pot deconta pe zi, 24 (6 ore de cabinet x 4 consultaţii/oră). Fiecare consultaţie reprezintă 5,5 puncte, iar fiecare punct are valoarea de 4 lei. Înmulţind cele 24 de consultaţii/zi x 5,5 puncte/consult x 4 lei/punct rezultă un venit de 528 de lei/zi.

Citește și: Cât primesc în 2024 medicii de familie sau de ambulator pentru fiecare pacient și asistență medicală

Dacă înmulţim cei 528 de lei/zi cu 20 de zile lucrătoare/lună, obţinem un venit lunar din servicii de 10.360 lei/lună (din cele 30 de zile ale lunii se scad zilele de weekend și sărbătorile legale). La aceste servicii medicale acordate în cabinet se mai pot adăuga încă maximum două vizite la domiciliu/zi, care sunt cotate (ambele) cu 15 puncte. Așadar, 15 puncte x 4 lei/punct x 20 de zile lucrătoare – obţinem un venit suplimentar de 1.200 de lei/lună din vizite la domiciliu”, potrivit viata-medicala.ro

respectivul medic de familie mia arată că dacă se adună venitul din servicii + domicilii + servicii suplimentare, venitul brut din PS poate fi de maximum 12.000 lei/lună. Dar medicul nu rămâne nici măcar cu acești bani în mână.

Citește și: Medicii de familie și din ambulatoriu ar putea consulta contra cost de la 1 februarie. Ce motive au

El este obligat să plătească 45% din această sumă pentru impozite, asigurări sociale și pensie. Medicul de familie va rămâne cu maximum 6.500 de lei în mână, lunar.

Ce bani vrea să dea CNAS medicilor de familie și ambulatori

Actuala propunere a CNAS este ca medicii de familie să primească 7,7 lei pentru fiecare pacient pe care îl au pe listă, față de 12 lei cât era în 2023.

Pentru punctul per serviciu medical în asistența medicală primară vor primi 6,2 lei, față de 8 lei în 2023.

În cazul policlinicilor, medicii de ambulatoriu vor primi pentru punctul per serviciu medical 3,3 lei, față de 4,5 lei în 2023.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te