VIDEO Când va începe administrarea dozei a treia de vaccin anti-COVID

DE Flavia Drăgan | Actualizat: 21.09.2021 - 15:57
Când va începe administrarea dozei a treia de vaccin anti-COVID. Sursă: Inquam Photos - Octav Ganea

UPDATE: Medicul Valeriu Gheorghiță a precizat, marți, în conferința de presă săptămânală, că termenul pentru administrarea celei de-a treia doze la persoanele vulnerabile ar putea fi devansat, iar vaccinarea ar putea începe chiar de săptămâna viitoare.

SHARE

Șeful CNCAV a mai anunțat că la a trei doză va fi administrat Pfizer sau Moderna, indiferent de vaccinul făcut anterior și că se va face la minim șase luni de la încheierea primei scheme de vaccinare. 

Programările pentru cea de-a treia doză se vor face prin platforma de vaccinare. 

La nivel global, au fost administrate circa 21 de milioane de vaccinuri ca doza a treia, a mai menționat Gheorghiță. 

Conferința săptămânală a CNCAV este online aici: 

---

Administrarea celei de-a treia doze de vaccin împotriva coronavirusului va începe în luna octombrie, iar primele categorii care vor beneficia de a treia doză sunt pacienții imunodeprimați și persoanele de peste 65 de ani, precizează reprezentanți ai CNCAV, pentru Newsweek.

De asemenea, se ia în discuție și vaccinarea cu a treia doză a personalului medical. 

În următoarele zile, vor fi „bătute în cuie” categoriile eligibile pentru doza a treia, însă cu siguranță această doză va fi destinată categoriilor vulnerabile: pacienții imunodeprimați (oncologici, HIV, pacienți cu transplant), pacienții cu boli cronice și persoanele cu vârsta de peste 65 de ani. De asemenea, se ia în considerare și vaccinarea personalului medical, au declarat reprezentanți ai Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea (CNCAV), pentru Newsweek România. 

Citește și: Nou șef la Garda de Mediu: 500.000 € din păduri tăiate. A dat 130.000 de lei la partid

„În luna octombrie vom deschide poarta pentru administrarea dozei a treia”, au explicat reprezentanții CNCAV.

De altfel, în cea mai recentă conferință de presă săptămânală, șeful CNCAV, medicul Valeriu Gheorghiță a precizat că și pentru populația generală există recomandări privind administrarea celei de-a treia doze, la cel puțin șase luni de la schema inițială.

A treia doză nu este necesară la persoanele care au trecut prin boală și care s-au imunizat, pentru că nivelul anticorpilor este mult crescut. 

Citește și: Deputatul care vrea să conducă țara cu Biblia: două doctorate, 7 terenuri, 110.000 € dați împrumut 

„Şi o a doua recomandare este de administrare a unei doze de rapel, care se face la cel puțin şase luni de la schema inițială de vaccinare și care, în principiu, vizează, pe lângă categoriile populaționale la risc, și restul populației care a primit cel puțin prima schema de vaccinare. Practic, aici avem în vedere sau în obiectiv consolidarea răspunsului imun după prima schemă pentru a asigura o durată mai mare a protecției oferită după prima schemă de vaccinare.

De altfel, noi știm că acest principiu este folosit în general în vaccinologie, toate vaccinurile care sunt folosite, inclusiv în programul național de vaccinare al copiilor, necesită un rapel după un interval de timp, așa încât în momentul acesta se are în vedere această recomandare de a administra o doză de rapel, iarăși, la categorii populaționale care fie au un risc crescut să se expună la boală, cum e personalul medical sau persoanele vulnerabile, persoanele cu boli cronice și restul populației generale, cu condiția să avem minim șase luni de la schema inițială. Şi, de asemenea, cei care au istoric de trecere prin boală teoretic nu au nevoie de a face această doză de rapel, ținând cont de faptul că, după o schemă completă de vaccinare cu două doze, dacă mai ai și istoric de trecere prin boală, indiferent de intervalul de timp față de schema de vaccinare, nivelul anticorpilor este mult mai crescut.

Citește și: În București și multe județe, nici un pat liber la ATI pentru pacienții COVID. Perspective sumbre

Deci, practic, imunogenitatea este crescută și chiar dacă nivelul acesta scade, nivelul anticorpilor scade, se menține încă la un nivel suficient de ridicat pentru a asigura protecția față de forme severe, față de spitalizare și față de deces”, a explicat Valeriu Gheorghiță, în conferința de presă săptămânală. 

Până în prezent, s-au vaccinat anti-COVID cu două doze peste 5,2 milioane de români, iar în ultimele 24 de ore, s-au vaccinat cu prima doză puțin peste 9.300 de oameni, număr în creștere față de ultimele zile. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te