Băutură energizantă cumpărată de copiii români cu 20 lei are substanțe dopante. O vând farmaciile

DE Alex Darvari | Actualizat: 27.09.2023 - 13:33
Băutură energizantă cumpărată de copii cu 20 lei conține substanțe dopante - Foto: Freepik (Imagine cu caracter ilustrativ)

Una din băuturile energizante care se găsesc în România și care costă 20 lei conține ingrediente care te dopează. Băutura se vinde inclusiv în farmacii.

SHARE

Băutura energizantă Celsius vândută chiar și în farmaciile românești, conține substanțe considerate dopante, potrivit unor studii validate de Agenția Mondială Anti-Doping.

Băutura se poate comanda online de pe marile platfome care vând en-detail, dar este dispoonibilă și în farmacii la prețul de 20 de lei.

Una din cele mai populare băuturi energizante din SUA, care se vinde și în România cu 20 lei a fost interzisă de către asociațiile care reglementează activitatea sportivă.

Băutură energizantă cumpărată de copiii români cu 20 lei are substanțe dopante

„NCAA a decis recent să interzică populara băutură energizantă, Celsius. Motivația sa? Un studiu a arătat că cofeina din doar un singur Celsius este egală cu consumul a cinci cești de cafea. Și, deoarece cafeaua este un stimulent al sistemului nervos central, aceasta poate avea beneficii pentru performanța fizică și mentală a unei persoane”, scrie quchronicle.com.

NCAA este o organizație non-profit care reglementează sportul studențesc în rândul a aproximativ 1.100 de școli din Statele Unite ale Americii, precum și din Canada.

De asemenea, organizează programele sportive ale colegiilor și ajută peste 500.000 de studenți atleți care concurează anual în sporturile universitare. Organizația are sediul în Indianapolis, India.

Ingrediente interzise de Agenția Mondială anti-Doping

Cotidianul Marca scrie că unele ingrediente din populara băutură se află pe lista de substanțe interzise de Agenția Antidoping.

„NCAA a decis să interzică populara băutură energizantă Celsius după ce a realizat un studiu care a arătat că a bea o sticlă este egal cu a bea până la cinci cești de cafea.

Studiul lor a dovedit că băuturile Celsius au în componența lor stimulenți interzise precum ginseng, guarana, L-carnitină și taurină. Toate aceste ingrediente sunt, de asemenea, interzise în mod oficial de Comitetul Național Olimpic și de Agenția Mondială Anti-Doping (WADA)”.

Citește și: Un tânăr de 17 ani a murit după ce a fumat mai multe țigări și a consumat 4 doze de energizant

Newsweek România a scris despre efectul nociv al băuturilor energiznate asupra tinerilor și copiilor.

Liderul majorității din Senatul SUA, Chuck Schumer, a cerut duminică autorităților de reglementare să investigheze o băutură energizantă populară creată de influenceri, cu aproape de două ori mai multă cofeină decât un Red Bull, afirmând că aceasta este comercializată pentru copii.

Citește și: O băutură populară în România ar conține cofeină cât 6 Coca Cola. „E un pericol pentru sănătate”

Experții avertizează că aceste băuturi cu conținut ridicat de cofeină, adesea zaharoase, pot fi asociate cu creșterea tensiunii arteriale, creșterea în greutate, dureri de cap, anxietate, probleme dentare, deshidratare și boli de inimă.
Vânzările globale de băuturi energizante sunt așteptate să depășească 53 de miliarde de dolari până la sfârșitul acestui an, cu o creștere de 7,1% preconizată până în 2027.

Citește și: Băutură comandată de copii de la supermarket are cofeină și cât 3 cafele. „Afectează inima”

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te