Aveți grijă cu medicamentele! Paracetamolul conține sare cât 21 de porții de cartofi prăjiți

DE Elena Andrei | Actualizat: 06.02.2023 - 16:41
Paracetamolul conține sare cât 21 de porții de cartofi prăjiți/Foto: culinaria

Sodiul - unul dintre principalii componenți ai sării - este utilizat în mod obișnuit în medicamentele dizolvabile. Acesta este adăugat pentru a permite tabletelor să se dizolve în apă. Dar trebuie avut gijă cum să luați medicamentele bogate în sodiu.

SHARE

Se recomandă ca adulții să nu consume mai mult de 2,4 g de sodiu pe zi, echivalentul a 6 g de sare sau aproximativ o linguriță.

Experții spun că sarea este de două ori și jumătate cantitatea de sodiu. 

La medicamente, s-a constatat că Panadol Paracetamol Pain Relief Tablets 500mg ActiFast Soluble 24s  are 427mg sodiu pe tabletă. Solpadeine Max Soluble Tablets are  427mg sodiu pe tabletă.

Comprimatele zilnice de paracetamol de 500 mg conțin mai puțin de 23 mg de sodiu pe comprimat, ceea ce le face efectiv "fără sodiu". 

Dar luând doza zilnică recomandată din cea mai sărat ă variantă ar însemna să ingerați la fel de mult sodiu ca în 21 de porții de cartofi prăjiți.

Dintre mărcile de paracetamol efervescent disponibile, s-a constatat că Cipla Paracetamol 500mg comprimate efervescente, pachet de 24, conține 463,01mg de sodiu pe comprimat. 

Max Remedies 24 Paracetamol Effervescent Tablets 500mg este pe locul doi,  cu 438mg. Solpadeine Headache Tablete Solubile 427mg per tabletă, potrivit Daily Mail.

Un studiu din 2022 publicat în European Heart Journal a arătat că pacienții care au luat versiunile cu conținut ridicat de sodiu ale comprimatelor dizolvabile de paracetamol au avut cu până la 45% mai multe șanse de a suferi un atac de cord, un accident vascular cerebral sau o insuficiență cardiacă în decurs de un an.  

Citește și

DOCUMENT 380 de clădiri, pericol de prăbușire în București în caz de cutremur. Se consolidează 3/an

VIDEO Tsunami în Turcia și Siria, în urma cutremurelor devastatoare. Apele mătură totul în cale

De asemenea, studiul a recomandat ca șefii din domeniul sănătății să ia în considerare adăugarea de avertismente de sănătate la paracetamolul cu conținut de sodiu.

În privința modului de administrare, se recomandă ca, pentru tratarea durerilor generale și a durerilor ocazionale, precum și pentru reducerea temperaturii, adulții pot lua o doză de 500 mg de paracetamol, de obicei două comprimate.

Această doză poate fi repetată în caz de necesitate, dar oamenii trebuie să aștepte patru ore între fiecare administrare.

Dozele pentru copii pot varia de la 2,5 ml de sirop pentru bebelușii cu vârsta cuprinsă între trei și șase luni, până la 10 ml pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 10 și 12 ani.

În cazul comprimatelor, poate varia între 250mg pe doză, până la o doză pentru adulți, în funcție de vârsta copilului.

La fel ca la adulți, dozele pot fi repetate cu patru ore între doze.

Experții avertizează milioanele de oameni care cumpără versiuni dizolvabile ale analgezicelor, care sunt cele mai grave, să fie atenți, deoarece nivelul de sare poate fi "periculos de ridicat".

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te