A început procesul UE împotriva AstraZeneca pentru nerespectarea livrărilor de vaccin anti-COVID

DE Alex Darvari | Actualizat: 28.04.2021 - 12:54
A început procesul UE împotriva AstraZeneca / bbc

Procesul intentat de Comisia Europeană companiei farmaceutice AstraZeneca pentru nerespectarea livrărilor de vaccin anti-COVID-19 prevăzute de contract a început miercuri la un tribunal din Bruxelles, în procedură de urgenţă, informează Reuters şi AFP.

SHARE

Citește și: Mureșan (PNL), mesaj dur către Erdogan: Nu renunțăm la interesele UE pentru poza cu un dictator

Un avocat din partea Comisiei Europene a subliniat în faţa instanţei că blocul comunitar doreşte livrarea imediată a dozelor de vaccin de la toate fabricile stipulate în contractul cu AstraZeneca, inclusiv cele din Marea Britanie, care nu mai este membră a Uniunii Europene, arată Agerpres.

AstraZeneca are fabrici în Belgia şi Olanda, dar şi în Marea Britanie, care a contribuit la elaborarea vaccinului.

La rândul său, un avocat al companiei farmaceutice a afirmat că în contract nu se prevede obligaţia de a livra vaccinuri din toate unităţile de producţie.

"AstraZeneca regretă profund decizia Comisiei Europene de a începe această acţiune în justiţie legat de livrarea vaccinului anti-COVID-19. Sperăm să rezolvăm această dispută cât mai curând posibil", a declarat avocatul companiei, Hakim Boularbah.

Citește și: Episcopul Slatinei: Pandemia COVID, folosită pentru a goli lumea de Dumnezeu. Vaccinurile, pripite

Prima şedinţă din cadrul procesului, care a fost deschisă publicului, a durat circa o oră, iar părţile au convenit să se întâlnească din nou la tribunal pe 26 mai. O decizie este prevăzută pentru luna iunie.

AstraZeneca a livrat în primul trimestru statelor din UE doar 30 de milioane de doze din cele 120 de milioane promise în contract, iar în trimestrul al doilea prevede furnizarea a 70 de milioane din cele 180 de milioane angajate iniţial.

Vaccinarea cu serul produs de AstraZeneca a fost considerată o parte centrală a campaniei de imunizare anti-COVID-19 din Europa, dar şi a demersurilor de distribuire de vaccinuri în ţările sărace, date fiind cerinţele mai puţin stricte de stocare. Întreruperile şi întârzierile în livrări au marcat însă campania de vaccinare din UE, care a rămas din acest punct de vedere în urma Marii Britanii, SUA sau a Israelului, aminteşte Reuters. 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.