De asemenea, 77 de pacienți cu COVID în stare gravă au fost transferați, până în prezent în spitale din străinătate - Ungaria, Polonia, Germania și Austria, conform datelor Ministeruli Sănătății, la solicitarea Newsweek România.
În 9 noiembrie, în spitalele din România activează un medic și șase asistenți medicali din Danemarca, stat care a trimis României alte 11 cadre medicale.
Din Germania, o echipă formată patru medici a fost în țară până în 3 noiembrie, iar Polonia a ajutat spitalele românești cu două echipe formate din 27 de paramedici, patru asistenți medicali și 13 medici.
Din Moldova, au venit până acum 23 de medici, 23 de asistenți medicali și 13 paramedici, iar, până în 15 noiembrie, o echipă opt medici, 12 asistenți medicali și cinci paramedici continuă să ajute medicii români.
Din acest weekend, în România mai este prezentă și o echipă medicală formată din șapte persoane, din Israel, care va face evaluări în vederea unui eventual transport de pacienți români în Israel, arată Departamentul pentru Situații de Urgență, într-un răspuns la solicitarea Newsweek România.
Newsweek România a cerut DSU să menționeze și specializările cadrelor medicale, dar la această întrebare nu a primit răspuns.
În prezent, în România sunt internați în spitale peste 18.000 de pacienți cu COVID, 1.850 dintre aceștia fiind la terapie intensivă. În țară sunt patru paturi libere în secțiile de terapie intensivă, cel mai mare număr de locuri libere din ultima lună.
Sursă: Date DSU, la solicitarea Newsweek România
Newsweek România a cerut DSU informații și despre ajutorul dat de Republica Moldova României, în condițiile în care și R.Moldova (cu o populație de aproximativ 2,6 milioane de persoane) se confruntă cu criza pandemică internă, având, până în 7 noiembrie, aproape 346.000 de cazuri de infectare cu COVID și peste 8.000 de decese.
DSU a menționat doar că „în baza relațiilor bilaterale dintre România și Republica Moldova, statul de peste Prut s-a oferit să sprijine eforturile țării noastre în lupta cu noul coronavirus prin trimiterea unei echipe medicale formată din 22 de medici şi asistenți din cadrul Ministerului Sănătății al Republicii Moldova, dar și personal IGSU (un medic coordonator şi 8 paramedici) care să se alăture omologilor români în prima linie de luptă cu virusul SARS-COv-2”.
DSU a mai menționat că România a activat Mecanismul de Protecție Civilă al UE în contextul creșterii exponențiale a numărului cazurilor de persoane infectate cu virusul SARS-COv-2, al ocupării tuturor paturilor în secțiile ATI, la nivel național, cu cazuri severe de pacienți pozitivi COVID-19, dar şi al faptului ca Unitățile de Primiri Urgențe/Compartimentele de Primiri Urgențe asigurau asistența medicală a pacienților COVID, inclusiv intubarea acestora.
Reamintim că România a activat Mecanismul de Protecție Civilă al UE începând cu 6 octombrie, dar mai întâi pentru un medicament (Tocilizumab) și concentratoare de oxigen, primii medici fiind ceruți spre sfârșitul lunii octombrie.